Panseret til Oliver Solbergs Hyundai lyver ikke; årets store vintereventyr for VM-sirkuset er rett rundt hjørnet.
Panseret til Oliver Solbergs Hyundai lyver ikke; årets store vintereventyr for VM-sirkuset er rett rundt hjørnet.

Alt du trenger å vite før den svenske VM-runden i rally

Her får du den viktigste oversikten du kan ta med deg den kommende helgen.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Tradisjonen for den svenske VM-runden i rally har vært sterk i Norge i alle år. Faktisk har Norge selv spilt en svært viktig brikke helt siden 2011, hvor det årlig har blitt kjørt ett eller flere etapper på norsk jord. Men også før 2011 har den norske tilknytningen til løpet vært sterk, hva gjelder både deltakere, funksjonærer og ikke minst publikum.

Men værutfordringer de siste årene har tvunget arrangøren til å flytte løpet over 70 mil nordover, til Umeå i Västerbotten. Det betyr at den arrangementsmessige linken til Norge nå er borte. Men det betyr ikke at interessen for løpet nødvendigvis trenger å være redusert.

Blant førerne er det fire deltakere på plass med norsk blod. Vi bruker det begrepet ettersom Oliver Solberg formelt representerer Sverige grunnet sitt svenske statsborgerskap, og med samme kriterie er det verdt å nevne at norsk-svenske Isak Reiersen stiller til start - riktig nok den eneste med tohjulstrekk.

Utover dette er Andreas Mikkelsen og Ole Christian Veiby på plass i WRC 2-klassen i henholdsvis Skoda og Volkswagen. Mads Østberg og Eyvind Brynildsen kunne også vært ventet til start, men de kjører altså ikke årets Rally Sweden.

Rally-VM – sammenlagt

Etter Rally Monte-Carlo
1) Sebastien Loeb, Ford, 27
2) Sebastien Ogier, Toyota, 19
3) Kalle Rovanperä, Toyota, 17
4) Craig Breen, Ford, 15
5) Thierry Neuville, Hyundai, 11
6) Gus Greensmith, Ford, 10
7) Andreas Mikkelsen, Skoda, 6
8) Takamoto Katsuta, Toyota, 4
9) Elfyn Evans, Toyota, 4
10) Erik Cais, Ford, 2
11) Nikolay Gryazin, Skoda, 2

Rally Sweden markerer også et nytt veiskille utover at løpet er flyttet til nordlige strøk. For første gang siden Rally Wales i 2006 er verken Sebastien Loeb eller Sebastien Ogier med. Det betyr at det er fjerdemann fra Rally Monte-Carlo, Toyota-fører Kalle Rovanperä, som får den tunge æren av å åpne de snødekte veiene. Craig Breen endte dog på tredjeplass, men fordi Rovanperä vant Power Stage, så fikk han såpass mange ekstrapoeng at han innehar tredjeplassen sammenlagt etter den første VM-runden.

Rally Sweden varmer opp med shakedown torsdag morgen. Selve løpet begynner fredag morgen, altså er det ingen showetappe torsdag kveld noe mange VM-runder opererer med. Siste etappe kjøres som vanlig klokken 12:18 søndag.

Som vanlig er TV-dekningen god. WRC har sin egen strømmetjeneste WRC+ All Live hvor samtlige etapper vises og kommenteres direkte. Her i Norge er det Discovery som har rettighetene, hvor alt de viser med norske kommentatorer sendes gjennom strømmetjenesten Disovery+.

Under har du oversikten over hele helgen, minutt for minutt. Parc Fermé kommer tilbake med oppdatert startliste.

Powered by Labrador CMS