Olliver Tveiten Sollie på toppen av seierspallen som den mest sukessrike nordmannen i Finland denne helgen.

Finsk «sisu» da 13-årige Olliver dominerte i utlandet

Selv om han knapt er blitt tenåring, så er det liten tvil om at Olliver Tveiten Sollie har begynt å gjøre seg bemerket.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: Denne helgen var det duket for den andre runden i det nordiske rallycrossmesterskapet «RallyX», også tidligere kjent som RallyX Nordic. Ved siden av ordinære bilklasser er også dette ett av de mest prestisjefylte seriene i Europa for crosskartførere, med en egen juniorklasse i tillegg til vanlig voksenklasse.

RALLYCROSS: Denne helgen var det duket for den andre runden i det nordiske rallycrossmesterskapet «RallyX», også tidligere kjent som RallyX Nordic. Ved siden av ordinære bilklasser er også dette ett av de mest prestisjefylte seriene i Europa for crosskartførere, med en egen juniorklasse i tillegg til vanlig voksenklasse.

Denne helgen stilte 20 førere opp fra flere nordiske land i «CrossCar Junior», som klassen heter, når det ble kjørt dobbeltløp lørdag og søndag på den finske tidligere VM-arenaen Kouvola. Fire av disse var nordmenn, og helt på topp begge dager finner vi altså 13-årige Olliver Tveiten Sollie fra Jevnaker.

Overrasket seg selv

For dobbeltseieren hang høyt for unggutten. Nå har han vunnet de tre siste løpene på rad, og med det leder han også det nordiske mesterskapet etter at fire løp over to løpshelger er kjørt. Under sesongstarten i Tierp for to uker siden ble det andreplass i sprintløpet lørdag og finaleseier det ordinære løpet søndagen

– Jeg hadde ingen konkret plan bortsett fra å gjøre mitt aller beste. Men jeg hadde absolutt ikke trodd at det skulle bli dobbelseier, selv om målet er alltid å vinne, sier Sollie til Parc Fermé.

Kouvola-banen er ofte godt likt blant førere, hvor han fram til i år hadde sin personlige bestenotering med en andreplass i fjor. Denne banen byr på høydeforskjeller, hopp og variert karakter med det meste en rallycrossbane kan inneholde, og det gir gjerne ekstra kjøreglede.

Og spesielt i lørdagen finale ble det en svært tett kniving mot en av hovedrivalene, Hampus Hagström, hvor Sollie berget seieren ut av siste sving etter tett kamp ut av alternativsporet (se video).

Kjørt siden 5-årsalderen

– Det var en veldig morsom bane, som jeg trives godt med å kjøre på. Veldig gøy å konkurrere der, understreker 13-åringen, som fyller 14 i august.

Selv har han avstått fra å kjøre norgescupen i samme klasse, og retter fokuset kun mot RallyX. Dette er hans første internasjonale satsing, selv om han faktisk har vært borti crosskart helt siden 5-årsalderen, hvor man da kan kjøre mini-klassen fra det året man fyller seks.

Helt siden 2017 har de også samarbeidet med brødrene Skaar, Frode og Atle, i RX Evolution, som følger opp og bistår dem med driften av deres storsatsing. 

Olliver Tveiten Sollie.

Rallydrømmen

Likevel vil ikke Olliver utelukke et par løp her hjemme.

– Jeg har ingen konkret plan om å kjøre i Norge i år, men man vet aldri. Det kan hende jeg kjører ett eller to løp, men ingenting er bestemt per dags dato, slår han fast.

Men det er en grunn til at det kjøres i crosskart i stedet for eksempelvis gokart. Han har store ambisjoner med grus under hjulene.

– Jeg kommer til å fortsette en stund til i crosskart, men jeg har en rallybil som står og venter på meg, som jeg skal konkurrere med etterhvert. Drømmen er å kjøre profesjonelt i rally, sier den reflekterte unggutten, som mest sannsynlig blir å finne i en Ford Fiesta ST i ungdomsklassen om drøye to år.

Jens Hvaal i føringen i det som til slutt ble en imponerende andreplass i Finland.

Slik gikk det med de andre

Som nevnt var det tre andre nordmenn med i hans klasse denne helgen, i tillegg til nordmenn i de andre klassene. Men blant Ollivers konkurrenter imponerte også både Sebastian Isaksætre og Theo Johansen med hver sin finaleplass henholdsvis lørdag og søndag, selv om pallplassen måtte glippe. Lauritz Heum måtte dessverre se begge finalekjøringene lørdag og søndag fra sidelinjen med minst mulig margin.

I «voksen» klassen ble det seier til Thomas Eek Murstad på lørdag og tredjeplass søndag. Også Alexander Heum kvalifiserte seg til finale her, og blenummer henholdsvis fem og seks. Ellers ble det semifinalekjøring også for Espen Isaksætre, Robin Grana og Vetle Try på lørdag, hvor kun sistnevnte også berget semifinale på søndagens kjøring.

Ellers hadde vi norske førere både i Supercar Lites og Supercar. Eirik Hesla Berget ble beste nordmann begge dager, men nådde dessverre ikke finale. Ellers hadde Lars Erik Haug et enormt rundkast i første sving under første heatet søndag, og med det var helgen også sluttkjørt for han.

I toppklassen var det også to nordmenn med. Jens Hvaal imponerte med en andreplass under lørdagens kjøring. Han kvalifiserte også til finale søndag, men fikk problemer og havnet sist. Kim Roar Johansen sikret seg også semifinalebillett begge dager, men havnet sist i begge semiene.

Powered by Labrador CMS