Martinius Stenshorne, her fra McLarens pitgarasje fra Spa-Francorchamps, da unggutten gjestet pitlane i forbindelse med Formel 3-kjøringen der i fjor.

Fra nysignert Formel 1-junior til utestengelse fra Silverstone

Mange har jublet for Martinius Stenshornes McLaren-kontrakt. Men FIA har alt annet enn jublet over at han kjørte GB3-løp på Silverstone tidligere i vår.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 3: Nå straffes han med utestengelse fra løpshelgen på Silverstone i begynnelsen av juli. I tillegg får han fire straffepoeng på lisensen sin, der han nå har totalt seks.

FORMEL 3: Nå straffes han med utestengelse fra løpshelgen på Silverstone i begynnelsen av juli. I tillegg får han fire straffepoeng på lisensen sin, der han nå har totalt seks.

Stenshorne og hans apparat var åpne hele veien på at formålet med å kjøre det britiske GB3-løpet på Silverstone i april, en serie som kan minne om Formel 3, var nettopp å få nok erfaring inn mot løpshelgen som kjøres i sommer.

I tillegg gjennomførte Stenshorne en test i forkant av den offisielle løpshelgen. 

Det er ikke greit, ifølge lovverket til FIA. Nærmere bestemt avsnitt 10.4 i FIAs sportsreglement for Formel 3. Der heter det at den nå nysignerte McLaren-junioren skulle søkt om tillatelse til å kjøre dette løpet. I stedet har ikke han og hans team informert på forhånd at de kom til å kjøre GB3-løpet.

FIA anser GB3 som såpass likt Formel 3 at ved å kjøre en hel løpshelg med trening at han tilegner seg en betydelig fordel ved å stille opp i dette løpet. Både FIA og rettighetshaveren ville med andre ord ha avslått en eventuell søknad om å la Stenshorne kjøre, heter det i dommen.

Stenshorne ønsker ikke kommentere utestengelsen i detalj.

– Det er sånt som skjer, skriver han i en kort melding til Parc Fermé.

– Kommer dere til å appellere?

– Det tar teamet seg av, skriver 18-åringen.

Stenshornes team i Formel 3, Hitech, har anket avgjørelsen. De mener at straffen er for streng.

Parc Fermé har forøvrig henvendt seg til talsperson via All Road Management, Mia Sharizman, for kommentar. Foreløpig uten respons.

Stenshorne var selv ikke klar over avsnitt 10.4 i regelverket som sier noe om at det må søkes om på forhånd. Det framkommer i domsavgjørelsen fra FIA.

Der framkommer det også at teamets representant isolert sett ikke var informert om kjøringen før de fikk innkallingen av dommerne, men Hitech var til stede under løpshelgen som et team ettersom de driftet tre av bilene under løpet.

To andre straffes også

Dog er ikke 18-åringen fra Hokksund den eneste Formel 3-føreren som torsdag fikk smekk på fingeren fra FIA, dagen før løpshelgen starter på italienske Imola med både Formel 1, Formel 2 og Formel 3. Prema-fører Arvid Lindblad gjennomførte også et større testprogram med GB3-bil på Silverstone, uten at han etterpå valgte å stille opp i løpet.

Den britiske Red Bull-junioren, men svensk DNA i blodet, får ikke utestengelse men i stedet en svært kostbar reaksjon i form av bot på 20.000 euro, hvorav 10.000 av dem er ubetinget. Med andre ord må han punge ut over 100.000 kroner umiddelbart for overtrampet.

Tilsvarende regelbrudd som Stenshorne har også Nikola Tsolov fra Bulgaria gjort. Han har deltatt i en løpshelg i Eurocup-3-serien, en annen lavere rangert Formel 3-variant, på Spa-Francorchamps. ART-føreren får tilsvarende reaksjon som Stenshorne ved at han utestenges fra den belgiske runden siste helgen i juli.

Powered by Labrador CMS