Petter Sæves Waskaas.

– Jeg kunne ikke se utenfor Norges grenser før NM-tittelen var i boks

Gullmedaljen ble sikret uten å kjøre en meter. Nå øyner Petter Sæves Waskaas nye muligheter hos «söta bror».

Publisert

RALLY: Det ble en brå avslutning på årets NM-sesong i rally. Kong Vinter gjorde et enormt inntog over Østerdalen og malte hele Alvdal hvitt, og med det kunne ikke arrangøren av Rally Tron gjøre noe annet enn å avlyse årets siste NM-runde.

RALLY: Det ble en brå avslutning på årets NM-sesong i rally. Kong Vinter gjorde et enormt inntog over Østerdalen og malte hele Alvdal hvitt, og med det kunne ikke arrangøren av Rally Tron gjøre noe annet enn å avlyse årets siste NM-runde.

Det betød at resultatene etter Rally Larvik ble avgjørende for mesterskapet. For én av dem som kunne spasere inn til NM-gull var Petter Sæves Waskaas, i klassen for eldre firehjulsdreven rallybiler. Han gjorde sin rallydebut på Bjerkebanen høsten 2020, og tre år etter at han gikk fra Shortcar og baneracing til Subaru og rallyskogen, så var gullet endelig hans.

Et gull som ble forseglet med litt blandede følelser.

– Det var den mest riktige avgjørelsen å ta. Da vi kjørte gjennom SS5 og så all snøen, så sa vel Henrik (Johannesesen, kartleser, journ.anm.) at det ikke kunne bli noe løp. Vi skjønte det da. Men det ble lenge å vente, når du ikke helt vet hva du skal vente på. For jeg hadde lyst til å kjøre når jeg først var der, sier Petter Sæves Waskaas til Parc Fermé.

Derfor frister Sverige

Men likevel er det en lettelse at et norgesmesterskap i rally var i boks. Det var den store drømmen da han bestemte seg for tre år siden å gå fra racing til rally. Nå har han tikket av et stort punkt på «bucketlista».

Hva blir da neste?

– Det er ikke helt spikra. Det kommer litt an på hvor vi kjører. Om vi stikker til Sverige eller plukker ut andre storløp. Vi vil prøve andre muligheter, men det kommer an på penger. Et fullt svensk mesterskap hadde vært kult, sier 21-åringen.

– Hvorfor Sverige?

– Hele profesjonaliteten der borte, hvor stort det er og hva slags følelse man får av å dra på rally dit. Man får litt VM-følelse, og klassen for Nasjonal 4WD har veldig hard konkurranse, samtidig som bilen vår er konkurransedyktig i klassen, sier Waskaas.

Petter Sæves Waskaas og Henrik Johannessen, her fra Rally Sørland tidligere i år.

Erfaringen har han fra South Swedish Rally tidligere i år, for det fristet til gjentakelse.

– Jeg ble veldig positivt overraska over alt rundt. Og som nordmann får man også ta poeng i det svenske mesterskapet. Så det hadde vært litt kult å hevde seg der. Men alt igjen handler om penger. Vi ville ikke kjøre i Sverige før vi hadde et NM-gull i boks. Om vi ikke hadde blitt mestere nå, så tenker jeg at man ikke har noe å gjøre ikke noe utenfor landegrensene før man er best i eget land, sier Petter.

Avviser forhjulstrekker

Han kjører altså en Subaru Impreza som er en tidligere standardbil i norsk rally, som også er en toppbil i den norske klassen. Men på grunn av alderen er det ingen internasjonale løp denne bilen kan gå i lenger.

Det er heller ikke noe forlokkende av å bytte klasse for å prøve seg i internasjonale statusløp.

– Nei, jeg vil ikke kjøre forhjulstrekker. Det blir som å lære seg å kjøre bil på nytt. Jeg prøvde jo forhjulstrekker på bilcross under Bilsporttalentet. Det var ikke noe å snu seg etter. Det er med sånn kjøring at du heller går i kiosken og kjøper deg pølse, flirer unggutten fra Siljan i Telemark.

I de andre klassene var det forøvrig Frank Tore Larsen (nyere 4WD), Steve Røkland (nyere 2WD) og Mats Peder Hvambsahl (eldre 2WD) som stakk av med NM-gullene.

Powered by Labrador CMS