Mental trening - hva innebærer det egentlig i praksis?

I en kort artikkelserie vil vi sette fokus på hvilken rolle det psykiske spiller under hjelmen når det koker som mest.

Publisert

Begrepene er velkjente. Å være mentalt sterk, å være «i bobla», «i sonen». Men hva innebærer det egentlig?

Dennis Olsen praktiserer sjonglering som en typisk oppvarmingsøvelse som går på det mentale. Da setter han nemlig begge hjernehalvdelene i sving. Her fra Hockenheim i 2016. (Foto: Simen Næss Hagen)

Begrepene er velkjente. Å være mentalt sterk, å være «i bobla», «i sonen». Men hva innebærer det egentlig?

Hva skjer når man er sonen? Hvordan kommer man i sonen? Hvordan skal man forhindre at bobla sprekker?

Gjengangeren når mental trening er et emne, er at man snakker i veldig abstrakte ord. Uten at man egentlig forstår praktisk og fysisk hva det innebærer. Så er jo «det fysiske» og «det mentale» antonymer, altså rake motsetninger til hverandre.

PF-bloggen
Dette er spalten hvor Parc Fermé-grunnlegger Simen Næss Hagen kommer med sine personlige betraktninger av hva som rører seg i det norske bilsport-samfunnet.

Når jeg har en samtale med for eksempel Christian Krognes, så er det veldig sjeldent at vi ikke kommer inn på «det mentale». Utallige ganger snakker han om hvordan han jobber «med det mentale» i sine forberedelser, og hvordan hans «mentale styrke» er blitt ett av hans største fortrinn bak rattet.

Etter det nordiske rallycrossgullet fortalte Oliver Solberg hvordan han har «jobba med huet sitt», og hvor viktig det har vært for ham - spesielt etter åpningsrunden i Höljes hvordan han ble så heit på grøten at det til slutt gikk utover en seiersmulighet.

Vi har snakket med Finn Arne Sivertsen, en coach mer og mer på vei inn i bilsportmiljøet etter mange års samarbeid med landslagstrener Fredrik Brenna-Lund. Sivertsen har selv erfaring med hjelmen og kjøredressen på, og kan bruke sin erfaring fra banen inn i sin ekspertise innenfor «det mentale» mot de førerne han samarbeider med.

Men nå har jeg hatt en ønske om å få vite konkret i praksis hvordan dette fungerer. Hva gjør en fører når han setter seg ned for å ha en mental treningsøkt? En fysisk treningsøkt vet vi jo alle hvordan foregår. Men hva gjør man egentlig med hodet sitt? Lukker man øynene og ser for seg banen, er det slik at det er yoga og meditering som fungerer, eller er det simulatorkjøring som i praksis bare er en mental økt?

LES OGSÅ: Derfor ble Oliver en bedre fører av å trene opp psyken
LES OGSÅ: Slik ble Christian en «kløpper» på mentaltrening
LES OGSÅ: Når ordene veier tyngst – slik jobber han mentalt med utøverne sine

Dette ville jeg ha svar på, og dette har jeg i stor grad fått svar på. Men fellestrekkene i intervjuene med samtlige tre over, er at jeg nå har gått bort fra de abstrakte ord og bedt om konkrete, praktiske og fysiske forklaringer på hva man gjør og hva som skjer i kroppen.

Kanskje du også blir litt klokere hva mental trening og mental styrke innebærer? 

Powered by Labrador CMS