Hallgeir Raknerud og Petter Solberg, her fra Bilsportgallaen i 2021.

20 år siden VM-gullet til Petter Solberg:

Slik ble norsk bilsport påvirket av VM-bragden

Solberg-effekten gjaldt ikke bare blant det generelle norske folk. Men sjefen for norsk bilsport mener Petter Solberg inspirerte flere enn bare kommende rallyførere.

Publisert

RALLY: – Det er en tid før og etter Petter Solberg.

RALLY: – Det er en tid før og etter Petter Solberg.

Det sier generalsekretær i Norges Bilsportforbund, Hallgeir Raknerud, til Parc Fermé

Få har vært tettere på Solbergs karriere over så mange år enn Raknerud. De er fra samme region i Østfold, Raknerud fra Askim og Solberg fra nabobygda Spydeberg, og før han kom inn i en permanent rolle som generalsekretær i NBF, så hadde Raknerud en rekke andre roller med bilsporten i sentrum.

– Kosegutt

Deriblant var han leder av Petter Solbergs offisielle fanklubb i den tiden for den norske rallystjerna var på sitt aller største. Men både da, som nå, fikk man se hvordan VM-bragden i 2003 skapte positive ringvirkninger som har satt sine spor på norsk bilsport den dag i dag. 

– Petter har inspirert mange på forskjellige plan. Om du er utøver, eller funksjonær, foresatt eller medlem av en klubb. Måten han bød på seg sjøl og skapte engasjement har smittet over på alle folk i roller. Hele norsk bilsport har hatt enorm nytte av måten han inspirerte folk på. Rally ble en folkesport, og plutselig var alle interessert i det, sier Raknerud.

Hallgeir Raknerud har vært tett på Petter Solberg i mange år, fra mange ulike roller. Her som leder for supporterklubben under et arrangement på Telegrafen pub i Spydeberg i 2004.

Engasjementet rundt spesielt dagen da han tok VM-tittelen for 20 år siden er noe norsk bilsport fortsatt har til gode å oppleve igjen, slik vi forstår generalsekretæren.

– Alle satt og fulgte TV-sendingen. Det var flere seere der enn cupfinalen i fotball, som gikk samtidig. Det var gamle bestemødre som så på, og det var guttunger. Den var noe med den typen som Petter var, der alle syns han var en kosegutt hvor alle ble veldig glad i'n. Ingen tvil om at han da brakte bilsporten videre i huene til folk. Også har jo norsk bilsport vært i lang vekst i hele tiden etter det. Siden den gang har Norge alltid vært representert i verdenstoppen i rally, slår han fast.

Høy status internt i FIA

I tillegg vil Raknerud løfte fram en mer usynlig posisjon som norsk bilsport har fått, takket være Petter ifølge ham.

– På det administrative plan så har Petter også satt oss på kartet internasjonalt overfor FIA. Både med jobben han gjør som visepresident i førerkommisjonen, vennskapet han har med president Mohamed Ben Sulayem og hvordan han har brakt Norge opp og fram internt i FIA. For eksempel, så er det mange med høy kompetanse på bilsport fra mange forskjellige land som de siste årene har vært mye mer opptatt av Formel 2 og Formel 3 enn Formel 1, og da er de også blant annet opptatt av hvem Dennis Hauger er, slår generalsekretæren fast.

Powered by Labrador CMS