Når dette bildet er fotografert rett etter start på 1. omgang, så har Theo Johansen (til venstre) 30 minutter på seg for å rekke sin egen konfirmasjon. Til høyre i heatet; Anniken Lindfjord, Colin Gundersen og Daniel H. Eidal.

Theo konfirmerte seg mellom omgangene i Crosskart-NM

Og han rakk kirka med bokstavelig bare noen få minutter igjen på klokka. Her er historien om en helt spesielt løpshelg for 14-årige Theo Johansen.

Publisert Sist oppdatert

CROSSKART: Når du er født og oppvokst i bilsportbygdene i og rundt Elverum, så er det lite annet som henger høyere enn å få kjøre et statusløp på hjemmebane. Med Crosskart-NM på plass på Starmoen denne helga skulle dette bli et høydepunkt for unge og lovende Theo Johansen, som også satser internasjonalt i RallyX i juniorklassen for Xtreme-kartene.

Theo Johansen (14).

CROSSKART: Når du er født og oppvokst i bilsportbygdene i og rundt Elverum, så er det lite annet som henger høyere enn å få kjøre et statusløp på hjemmebane. Med Crosskart-NM på plass på Starmoen denne helga skulle dette bli et høydepunkt for unge og lovende Theo Johansen, som også satser internasjonalt i RallyX i juniorklassen for Xtreme-kartene.

Planen var lagt klar denne helgen; om han sikret to gode heat, så skulle en finaleplass være i orden. Da kunne han i mellomtiden rekke å konfirmere seg, og med iskald beregning skulle det gå fint å kjøre første omgangen lørdag og fjerde omgangen søndag, hvor andre- og tredjeomgang i all respekt måtte ofres til fordel for selskap med sin nærmeste familie.

Forsinkelse skapte stress

Men selv om det å konfirmere seg er et stort minne for livet for en i tenårene, så er det liten tvil på hans sportslige satsing henger høyt. Såpass høyt at han ikke legger skjul på hva som égentlig føltes viktigst denne helgen.

Pappa Thomas forsøker å holde stress og nerver i sjakk slik at junior rakk å få i både pose og sekk sist lørdag.

– Å kjøre på hjemmebane foran familie og venner er jo viktig for en sjåfør, og det er et helt eget press om å gjøre det bra på hjemmebane. Når jeg i tillegg kjemper om min første medalje, så var det utrolig viktig å få med seg de poengene jeg kunne få ut av denne helga. Så skal jeg være helt ærlig så satt jeg motorsporten først denne gangen, innrømmer Theo overfor Parc Fermé.

Men selv om kjøringa var viktig, så var det altså verdt å droppe andre- og tredje omgang. Men det skulle ikke gå helt udramatisk for seg, og det var bare så vidt han rakk sin egen konfirmasjon.

Løpet på Starmoen ble preget av mange uhell og avbrudd, selv om arrangør NMK Elverum også blir møtt med applaus og ros for svært effektiv håndtering av all bergning som måtte gjøres. Men foruten flere rødflagg så hjalp det ikke på stressmomentet at det skulle tjuvstartes i heatet til Theo i tillegg.

– Det føltes ikke så stressende på grunn av fokuset på å gjøre det bra i 1.omgang, men da det ble rødflagg i heatet før, to tjuvstarter i heatet mitt og det var 20 min til jeg skulle være i kirka, så begynte det å bli veldig stressende, humrer Theo.

Man skulle ikke trodd at denne fyren bare for kort tid siden var ikledd kjøredress og hjelm og hadde andre tanker i hodet enn salmevers, visdomsord og familieselskap

Rakk ikke dusje

Pappa Thomas gir oss en veldig tydelig tidslinje:

– Seremonien i Elverum kirke startet 13:00. Oppmøte var 12:30. Jeg kastet av Theo utenfor kirketrappa 12:53, humrer Thomas, og oppsummerer helgens oppnåelser slik:

– Vi rakk det med noen få minutter, og gutten ble konfirmert! Vi hadde sett for oss at vi skulle rekke en kjapp dusj og ordne oss litt, men det ble rett i kirka både møkkete og svett. Så måtte vi hjem i mellom kirke og selskap for en vask, flirer faren.

Med utenlandsk deltakelse foran seg fikk han poeng tilsvarende tredjeplass, som betyr at han står med to 15-poengere etter to løp. Kun Dennis Vik og Sebastian Isaksætre er foran sammenlagt, så Theo er absolutt med i medaljekampen i år.

Theo Johansen satser seriøst på bilsporten og legger et godt grunnlag ved å hevde seg bra i crosskart, både innenfor og utenfor Norges grenser.

Livsstil

For crosskart er hele livet hans. Forrige uke imponerte han stort i RallyX i Finland ved å ta seg til finale for første gang utenfor Norges grenser. Her satser han sammen med Olliver Tveiten Sollie, der de sammen får backing fra Skaar-brødrene i RX Evolution.

– Crosskarten blir jo fort en livsstil så det betyr så klart veldig mye for meg. Sjansen jeg fikk i år sammen med RX Evolution og lagkompis Olliver Sollie har hjulpet meg ekstremt mye og trur det er litt av grunnen til at jeg har klart å hevde meg i alle disse mesterskapene.

– Og den store drømmen på sikt?

– Målet framover blir å bare utvikle meg som sjåfør og person og se hvor det tar meg hen. Så klart, det store målet er Supercar i rallycross eller R5-bil i rally, men dette tar ekstremt mye tid og penger så vi får se hva vi får til. Men er det noe jeg er helt sikker på, så er det at det blir mer motorsport i framtiden.

– Forresten - ble det noen motorsportrelevante gaver i konfirmasjonen?

– Det ble ingen motorsportsgaver i konfirmasjonen, men det å få kjøre og gjøre det jeg driver med er nesten en liten gave i seg selv. Alt pappa, mamma og sponsorer gjør for at jeg får drive med det jeg liker betyr så utrolig mye, sier 14-åringen takknemlig.

Powered by Labrador CMS