Fredric Aasbø og Simen Olsen omfavnet hverandre etter den helnorske brilliansen i USA natt til fredag.

Norsk bilsporthistorie i Formula Drift:

– Vi har ventet lenge på dette

Endelig fikk vi en helnorsk finale i verdens mest prestisjefylte driftingmesterskap. Men det måtte ekstraomganger til for å kåre en vinner.

Publisert

DRIFTING: Siden midten av 2010-tallet har Fredric Aasbø tatt driftingverden med storm og hele tre ganger har han vunnet det som anerkjennes som verdens mest prestisjefylte driftingmesterskap, nemlig Formula Drift i USA.

DRIFTING: Siden midten av 2010-tallet har Fredric Aasbø tatt driftingverden med storm og hele tre ganger har han vunnet det som anerkjennes som verdens mest prestisjefylte driftingmesterskap, nemlig Formula Drift i USA.

Først i 2015, før de to siste gullene kom i 2021 og 2022. Men de siste to sesongene har han fått besøk fra hjemlandet og blitt sterkt utfordret, til og med slått sammenlagt, av Simen Olsen.

Men én ting har manglet i Aasbøs stadige kamp i toppen sammen med Olsens kraftige progresjon spesielt det siste året; nemlig en helnorsk duell i finalen.

Ekstraomgang

Under årets andre FD-runde, denne gang på ærverdige Road Atlanta som også er kjent for baneracing av høy kvalitet, så stod begge nordmenn på hver sin side av sluttspillarket. Hvilket betyr at finale er eneste spot hvor de to kunne møtes.

Og det skjedde; begge tok seg imponerende videre og parkerte den ene konkurrenten etter den andre. I finalen stod de side om side for første gang i en løpsavgjørende duell.

– Vi, i alle fall jeg, har ventet så lenge på dette, sier en smilende Simen Olsen, med Fredric Aasbø nikkende anerkjennende ved siden av ham.

I drifting er det slik at tre dommere avgjør duellene, som kjøres i både lede- og jageposisjon for begge førere - det vil to totalt to gjennomføringer. Kriteriene er relativt tydelige og åpenbare, og er det åpenbar tvil av totalinntrykket så kan dommerne dømme en såkalt «OMT», one more time, eller ekstraomgang om du vil.

Det skjedde etter at første finalekjøring var gjort. Dommerne klarte ikke skille på de norske driftingstjernene-

Simen Olsen og Fredric Aasbø har vært i duell et par ganger tidligere, men aldri i en finale. Øyeblikket på Road Atlanta var derfor helt historisk.

Favorittbane

Og på andre forsøk var duellen like tett som de i første. Men så stoppet bilen til Simen Olsen, og med det var seieren til Fredric Aasbø et faktum. Attpåtil på hans favorittbane hvor han sist vant for to år siden.

– Dette er min favorittbane, favorittfolk med hospitalityen og en rask bane med flyt i. Supraen har vært helt fantastisk etter at vi fant ut av feilene fra treningen. Så det er utrolig å være tilbake på topp. Jeg teller dager og kan bekymre meg for at jeg ikke har det i meg lengre. Nå følte jeg at jeg hadde det, sa en lettet Aasbø i seiersintervjuet.

I post-race-podkasten «Outerzone» ble han minnet på at han hadde fått kommentarerer på at kjørestilen hans framstod enda mer aggressiv en tidligere. Det kan han bekrefte, selv om han riktig nok ikke var innblandet i noen kontroversielle situasjoner basert på aggressiviteten sin.

– Folk kaller meg en salgs følelsesløs, eller en slags robot. Det er ikke sant. Jeg gjør feil jeg også, men når vi nå var aggressive så er det også kalkulert. Så ja, vi bestemte oss for å være mer aggressive, sier Aasbø.

Det ble en heleuropeisk pall i det amerikanske mesterskapet. Fra venstre Simen Olsen, Fredric Aasbø og irske James Deane.

Hyller landsmannen

Som naturlig nok, og atter en gang, hyller sin norske erkerival. For han mangler fortsatt to viktige ting på sin CV; å vinne en Formula Drift-finale, og slå Fredric i en intern duell. Nå fikk han sjansen til begge deler på en gang, før bilen hans tok kvelden i omstarten.

– Jeg sa til Simen at hans dag en dag vil komme. Mange har kommet bort til meg og sagt at de vil opp på dette nivået. Det er få som klarer det. Men Simen har gjort det. For fem år siden kom han til meg hjemme i Norge og sa at han en dag vil gjøre dette. Jeg skal ikke si at jeg himlet med øynene, men jeg sa «OK, vi sees!». Og her er han, sier Aasbø i podkasten.

Selv om sjansen for dobbel personlig triumf røk, med både finaleseier og det å slå Aasbø i duell, så kunne ikke Olsen legge seg det på asfalten og gråte. Til det var opplevelsen altfor stor. Og han har scoret flerfoldige pallplasser og vist seg fram som en av de mest stabile førerne i feltet i løpet av den siste sesongen.

– Nå var dagen kommet, og når dette nå skjedde så fikk vi en tekniske problemer. Men det skjer, dette er racing. Man kan ikke klage, og med en andreplass nå både i løpet og sammenlagt også, så er jeg glad uansett. Jeg kan ikke klage, sier den blide sørlendingen.

Eksplosjon hos Olsens teamkompis

Selv om Formula Drift er et USA-basert mesterskap, så er startfeltet av høyt internasjonalt kaliber. Foruten dobbelt norsk, så ble det irsk tredjeplass ved driftingveteranen James Deane, som deler toppen av adelskalenderen med Aasbø om tre Formula Drift-titler.

I tillegg var det Simen Olsens teamkamerat Aurimas «Odi» Bakchis, som er fra Latvia, som stod for den aller største dramatikken. I kvartfinalen regelrett eksploderte det i motorrommet hans i det han skulle fullføre sin gjennomkjøring.

Flammene stod opp av både panser og gjennom cockpit og ut bakenden på bilen i det lativeren fikk tatt seg ut av bilen.

– Det var som en alarm beskjeden jeg fikk fra øret. For der ble jeg bare fortalt «kom deg ut, kom deg ut, kom deg ut», sa Bakchis om de spektakulære scenene i Atlanta (se video under).

Powered by Labrador CMS