Christian Horner-saken er en av flere tilfeller hvor FIA-president Mohammed Ben Sulayem har blandet seg inn.

Mohammed Ben Sulayem:

Et presidentskap fyllt med kontroverser

Mohammed Ben Sulayem etterforskes for alvorlige anklager. Det er på langt nær første gang han har fått søkelyset rettet mot seg i sin periode som FIA-president. 

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 1: Denne uken ble det klart at FIA-president Mohammed Ben Sulayem anklages for å både ha forsøkt å endre et løpsresultat i Formel 1 og å hindre gatebanen i Las Vegas fra å bli godkjent. 

FORMEL 1: Denne uken ble det klart at FIA-president Mohammed Ben Sulayem anklages for å både ha forsøkt å endre et løpsresultat i Formel 1 og å hindre gatebanen i Las Vegas fra å bli godkjent. 

Det internasjonale bilsportforbundet undersøker ifølge BBC nå de to tilfellene, og det gjenstår å se hvordan saken utvikler seg. En ting som dog er sikkert er at det er langt fra første gang i løpet av de drøyt to årene ved roret at Ben Sulayem er involvert i kontroverser.

Red Bull-sagaen

Under årets første løpshelg i Bahrain var Ben Sulayem involvert i det andre pågående kaoset i sporten akkurat nå, nemlig kontroversene rundt Red Bull-sjef Christian Horner. FIA-presidenten ble tydelig sett på TV-sendingen fredag da han ba Horner komme ned fra pitmuren for en samtale med han.

Løpet i Las Vegas i fjor høst var det første arrangert av Formel 1 selv, og til tross for problemer med banen som medførte store skader på Carlos Sainz bil på trening regnes arrangementet som en stor suksess.

BBC rapporterer også at han skal ha bedt Max Verstappen støtte Horner tydeligere. Visst nok skal den regjerende verdensmesteren ha svart at Ben Sulayem burde gjøre sin egen etterforskning av saken. 

Dagen etter var FIA-presidenten i samtaler med den tyrkiske presidenten Recep Erdogan om potensielle returer til landet både for Formel 1 og Rally-VM. Det til tross for at det ikke er FIA som bestemmer hvor det skal kjøres løp i de to mesterskapene. 

Uenig med Formel 1

Ben Sulayem som selv har en rally-karriere bak seg tiltrådte som FIA-president i Desember 2021. Timingen var i seg selv spesiell da forbundet sto midt i den svært kontroversielle sesongavslutningen i Abu Dhabi 2021. Flere mener at evalueringen av hva som gikk galt, som Ben Sulayem hadde ansvar for, ikke var god nok. 

I januar 2023 forsvarte Ben Sulayem en regelendring som innebar at førerne ikke kan fremme såkalte ikke-nøytrale uttaleser uten at det er gitt tillatelse på forhånd. Dette kom etter flere intervjuer allerede før regelendringen var på plass hvor han tydeliggjorde sitt standpunkt i saken. 

Samme måned rapporterte Blomberg at det Saudi-arabiske investeringsfondet PIF prøvde å kjøpe Formel 1s kommersielle rettigheter for 20 millioner dollar, og at dette budet ble avslått. 

I etterkant er det usikkert om samtalene hadde kommet så langt, men det førte i alle fall til at Ben Sulayem uttalte seg. Det altså til tross for at FIA ikke har noe å gjøre med den kommersielle delen av sporten. Han sa blant annet at prislappen var for høy. Formula One Management reagerte på dette i et brev hvor det hele ble beskrevet som uakseptabelt. 

Andretti

Mohammed Ben Sulayem er under press etter flere alvorige anklager, men det er ikke første gang han står i stormen.

I januar 2023 kom også en tidligere kvinne-fiendtlig kommentar fra Ben Sulayem frem i lyset. Uttalelsen om at «han ikke liker kvinner som tror de er smartere enn med, fordi de ikke er sanne» ble dysset ned av forbundet som uttalte at dette ikke reflekterte presidentens syn. 

Samme måned lanserte Andretti sine planer om å komme inn i Formel 1 sammen med General Motors har Mohammed Ben Sulayem uttalt seg svært positiv til prosjektet. Det til tross for at det ikke var før i høst at FIA offisielt ga sitt ja til Andretti. 

Hele veien utgjorde Ben Sulayem en sterk kontrast til Formel 1 ved Formula One Management, altså den kommersielle siden av sporten. Etter en rekke uttalte uenigheter sa det foreløpig stopp for Andretti avslå teamets søknad tidligere i år. 

I Februar 2023 annonserte Ben Sulayem at han ville ta et steg tilbake fra den daglige involveringen i Formel 1. Den siste ukes hendelser tyder dog på at det ikke ble helt sånn. 

Powered by Labrador CMS