Formel 1-førerne protesterer mot rasisme.

Formel 1-sjefen og førerne reagerer på FIAs forbud:

– Forstår ikke hvorfor de ønsker å kontrollere oss

FIAs nye forbud blir på ingen måte godt mottatt hos Formel 1, som allerede har vært i konflikt med forbundet flere ganger denne vinteren.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 1: Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) forbyr fra og med denne sesongen førerne å komme med personlige, politiske og religiøse uttalelser uten skriftlig tillatelse. Dette reagerer nå både ledelsen i Formel 1 og førerne selv på. Formel 1-sjef Stefano Domenicali tydeliggjør at de ikke vil endre deres tilnærming til hva førerne kan mene og ikke.

FORMEL 1: Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) forbyr fra og med denne sesongen førerne å komme med personlige, politiske og religiøse uttalelser uten skriftlig tillatelse. Dette reagerer nå både ledelsen i Formel 1 og førerne selv på. Formel 1-sjef Stefano Domenicali tydeliggjør at de ikke vil endre deres tilnærming til hva førerne kan mene og ikke.

– Vi har en enorm mulighet på grunn av posisjonen til sporten vår, som er mer og mer global, flerkulturell og verdsatt, uttaler han til the Guardian.

– Jeg kan ikke si at en har rett og en har feil, men det er om nødvendig riktig å gi dem en plattform for å diskutere meningene deres på en åpen måte. Vi som sport vil ikke endre denne tilnærmingen, slår Formel 1-sjefen fast.

Dette er heller ikke første gang denne vinteren at FIA og Formel 1 har vært uenige. FIA skal som styringsorgan i utgangspunktet ikke blande seg inn i den kommersielle siden av Formel 1 eller noen av de andre mesterskapene de er involvert i. Derfor oppsto det konflikt i forbindelse med President Mohammed Ben Sulayems uttalelser om Saudi Arabais påståtte bud på Formel 1s kommersielle rettigheter tidligere i vinter. I tillegg til dette har Ben Sulayem snakket svært positivt om Andrettis eventuelle inngang til Formel 1, noe både lagene og Formel 1 selv har vært kritiske til.

Førerne reagerer: – Jeg forstår ikke hvorfor de vil kontrollere oss

Nærmest for hver dag som går uttaler nye førere seg kritisk til FIAs forbud. Regjerende verdensmester Max Verstappen er ikke nødvendigvis den som roper høyest i politiske saker selv, men han er likevel motstander av et slikt forbud.

– Jeg tror ikke det er nødvendig, fordi du i bunn og grunn sørger for at folk ikke får snakke lenger, noe jeg mener vi bør få lov til, slår Verstappen fast overfor Sky sports.

Verstappens lagkamerat Sergio Perez er heller ikke noen tilhenger av forbudet, og fremhever at det kan gjøre det vanskelig for yngre førere å vite hva som er greit å si og ikke.

– Vi ønsker å være oss selv og vi ønsker å kunne uttrykke oss på den måten vi vil, fortalte Perez til the Mirror.

– Jeg tror at i denne sporten er det viktig å uttrykke seg. Det er noen yngre sjåfører som jeg tror vil slite med å vite hva du kan si eller hva du ikke kan si, fortsetter meksikaneren.

Alex Albon er en av flere førere som uttaler seg kritisk mot FIAs nye forbud.

Williams-fører Alex Albon mener at førerne tidligere har brukt posisjonen sin på en god måte, og at man håndterte tilstedeværelsen i kontroversielle land rundt om i verden ved å rette søkelyset mot ulike temaer. Det nye forbudet oppleves i så måte som et steg tilbake.

– I fjor var vi fokusert på We Race As One-initiativet, og jeg synes vi gjorde en god jobb med å ta opp visse problemer rundt om i verden. Vi bruker profilene våre på riktig måte, fortalte Albon til Sky Sports.

– Vi var kanskje på noen baner som var litt kontroversielle, men vi håndterte det ved å ta opp temaer på disse stedene som vi følte trengte bevissthet. Det virker som vi har gått litt tilbake på det nå, fortsatte han.

Alfa Romeo-duoen Valtteri Bottas og Guanyu Zhou er også blant de som reagerer.

– Jeg forstår ikke hvorfor de ønsker å kontrollere oss. Jeg syns vi burde ha retten til å snakke om hva vi vil, sier finnen til svenske Expressen.

– Jeg tror ikke det er riktig måte å gjøre det på, fortalte Guanyu Zhou under Alfa Romeos lansering tirsdag.

Mange forventer at flere førere de neste dagene og ukene vil følge etter og markere motstand mot FIAs forbud når også de snakker med pressen igjen etter vinterpausen. i løpet av den neste uken skal blant annet Lewis Hamilton møte pressen i forbindelse med lanseringen av årets Mercedes-bil.

Vettel: – Håper førerne viser mot

Sebastian Vettel har brukt flere anledninger til å markere sitt standpunkt - her fra Ungarn Grand Prix 2021.

Sebastian Vettel, som la opp etter forrige sesong, har de siste sesongene vært en av de tydeligste stemmene i en rekke politiske saker. Tyskeren håper nå at de gjenværende førerne viser mot i møte med det han mener er et meningsløst forbud.

– Det kommer selvfølgelig alltid an på hvilket spørsmål du blir stilt og hva temaet er. Men jeg synes absolutt at det er viktig å ta standpunkt i noen saker, og vi har sett de siste årene at flere og flere har tatt et standpunkt, uttaler Vettel til AutoBild.

– Det gir ikke mye mening å gå mot det nå, fortsetter Vettel om FIAs forbud.

Tyskeren, som i år ikke har noen aktiv rolle i Formel 1 håper at de som er igjen vil vise mot i møte med forbudet. Skal vi tro reaksjonene så langt, er Vettel kanskje fornøyd.

– Jeg er ikke lenger involvert, så selvfølgelig kan jeg si mye nå. Men selvfølgelig håper jeg at folkene i Formel 1 vil fortsette å ha motet til å ta stå opp, sier Vettel.

Powered by Labrador CMS