Ferdinan Hjertstedt klamrer seg fast og venter på at rundkastet skal gå over. I sin syvende sesong skulle det omsider skje, noe han fleipet med bare minutter før start på finalen.

Fleipet om rulling før start – så gikk det ordentlig galt for Ferdinan

20-åringen Ferdinan Hjertsted er på sin syvende sesong i crosskart, og hadde aldri vært opp-ned før. Fram til nå.

Publisert Sist oppdatert

CROSSKART: Det var i C-finalen i klasse 3, tidligere kjent som 250ccm, at det smalt i første sving. Emilie Lindland snurrer og blir truffet av Adine Svartås på innersvingen. Lindland triller bakover, og der kommer Ferdinan Hjertsted som ikke har sjans til å unngå situasjonen.

CROSSKART: Det var i C-finalen i klasse 3, tidligere kjent som 250ccm, at det smalt i første sving. Emilie Lindland snurrer og blir truffet av Adine Svartås på innersvingen. Lindland triller bakover, og der kommer Ferdinan Hjertsted som ikke har sjans til å unngå situasjonen.

Det ender med at Hjertsted blir kastet rundt med flere rundkast i lufta før han lander på alle fire hjulene ute i sandfella. Forøvrig rett foran Parc Fermés kameralinse.

Skalv etter rundkastet

Da vi spurtet fram til Hjertsteds kart få sekunder etter at heisaturen var komplett, satt 20-åringen og skalv med hendene av rattet. På spørsmål om det gikk bra med ham, så lirer han av seg:

Her innser Ferdinan at han de neste sekundene bare er passasjer og må vente på at situasjonen går over av seg selv.

– Jeg skulle ikke kødda om dette før start!

Etterfulgt av både latter og lettelse.

Vi finner tilbake til Hjertsted i depotet etter at finalene er over. Karten er spent fast på hengeren, skjev og mørbanket med hjulene pekende i alle retninger. Men gliset er på plass.

– Det gikk fint med meg! Karten er banka på venstresiden og skjev i toppen, sier Hjertsted.

20 år gamle Ferdinan Hjertsted var ved godt mot og i særdeles godt humør selv om karten hans ble kraftig skadet etter rundvelten. Selv gikk det bra med han, og nå er han én erfaring rikere som bilsportutøver.

– En god salto

For humoren bet tilbake på 20-åringen fra Nesodden. Han debuterte i crosskart i 2018, og under en fleipete samtale med konkurrent og kamerat Even H. Knai på startplata skulle det vise seg å gå troll i ord.

– Det var humoristisk kødding med Even. Han sa han ikke hadde rulla enda og at det sikkert kom til å skje en eller annen gang. Så jeg sa det rett før start at jeg heller aldri har rulla før, men at det sikkert kommer til å gå fint når det skjer, sier Ferdinan.

– Det var en god salto, legger han til.

På spørsmål om tiden gikk sakte i det det skjedde, så var opplevelsen både ja og nei. Han fikk med seg alle detaljene, men selve hendelsen umiddelbart skjedde raskere enn han klarte å ane.

– Jeg så at bakhjulet kom, og prøvde for guds skyld å unngå at det skulle gå galt.

– Du satt og skalv i karten etterpå?

– Det var nok en liten reaksjon. Bare «oi, jaja, da har vi gjort det og». Men jeg føler meg klar igjen til å sette meg utpå og ta en ny runde, sier han.

Troy Pettersen ante fred og ingen fare før karten plutselig tok tak og slo over. Det endte med et rundkast i «depotsvingen» på Finnskogbanen, men skadene var ikke værre enn at han kunne fullføre løpshelgen.

Fjorårsvinneren i rundkast

Hjertsted var ikke alene, og ei heller alene i klassen denne søndagen. Tidligere på dagen, i fjerde omgangen, var trønderen Troy Pettersen uheldig.

Også han foran Parc Fermés kameralinse tok en heisatur med karten, og ble liggende på ryggen med radiatoren ned og framhjulene rett opp i været. Han kunne imidlertid konstatere før karten var vendt ned til bakken igjen at det hadde gått helt fint.

Etter en lynrask sjekk og klarering hos helsepersonellet på banen, kunne Troy Pettersen bli kjørt tilbake til depotet for å forberede seg til finalen han allerede var kvalifisert til.

– Etter at jeg la over etter bremsingen, så gikk jeg plutselig rundt. Jeg vet ikke helt hva jeg tenkte der. Det var en nedbremsing, og da jeg svingte over så gikk den på to hjul. Prøvde å hente meg inn igjen, men det var for sent, sier Troy Pettersen til Parc Fermé.

– Det gikk fint med deg. Hva med karten?

– Joda, det ble litt bøyd bakaksling og en radiator som sprakk, men det var bare å bytte, sier Pettersen, som kvalifiserte seg til en B-finale.

Der ble det misforståelser ute på banen etter et gulflaggsignal som forvirret flere av førerne. Pettersen mistet en potensiell finaleplass, og håpet om å gjenta bedriften fra ifjor forsvant.

– Jeg vant her i fjor, og hadde forhåpeninger om det i år også, sa Pettersen, lettere skuffet over at muligheten forsvant.

Powered by Labrador CMS