Jens Hvaal tok starten i finalen og sikret en enkel seier og forsegling av gullet. Bak følger Andrine Rafoss i et imponerende tempo, mens Mats W. Marthinsen (rett bak) ble dessverre taperen i medaljekampen i Supernasjonal klasse 1.

Intenst i kulissene før årets aller siste finale

Selv om gullmedaljen allerede var sikret, så var samtlige tre medaljører proppfulle av nerver i det mesterskapet i klasse 1 skulle avgjøres.

Publisert

RALLYCROSS: Jens Hvaal hadde med overlegent tempo allerede sikret gullet før A-finalen, selv han aldri turte å slippe jubelen helt løs. Bakteppet er diskvalifikasjonen i EM-runden i Tyskland, der han egentlig vant løpet og fikk EM-bronse, før han fire timer senere ble diskvalifisert grunnet brudd på det tekniske reglementet.

RALLYCROSS: Jens Hvaal hadde med overlegent tempo allerede sikret gullet før A-finalen, selv han aldri turte å slippe jubelen helt løs. Bakteppet er diskvalifikasjonen i EM-runden i Tyskland, der han egentlig vant løpet og fikk EM-bronse, før han fire timer senere ble diskvalifisert grunnet brudd på det tekniske reglementet.

– Jeg har vel kjent på det tidligere i år. Det var et relativt stort fall den følelsen der, så jeg gadd ikke oppleve det igjen, sa Jens Hvaal til Parc Fermé etter finalen, hvor han flere ganger fikk forsikringer om at alt nå var i henhold og at gullet var hans.

Men han var ikke bare nervøs på vegne av seg selv. Han er god venn med de andre medaljekandidatene, hvor det skilte kun ett poeng mellom fjorårets norgesmester Mats Marthinsen og fjorårets bronsevinner Andrine Rafoss.

– Jeg var faktisk mer nervøs i finalen enn ellers i hele helga. På grunn av Mats og Andrine. Jeg var mer nervøs på begge sine vegne. Når begge står og skjelver så blir man litt nervøs sjøl, sier Hvaal.

Jens Hvaal dro «en Lando Norris» og dunket champagne-flaska i seierspallen for å få fullt trøkk. Slik markerte han sitt første NM-gull i bilsport, bare tre år etter at han begynte å kjøre.

Sterk innspurt av Rafoss

Nervøsiteten kjente definitivt Andrine Rafoss på også. Hun lå på bronseplass før helgen, men har gjennom de to dagene på Finnskogbanen hatt et betydelig mer solid tempo enn sin erkerival om sølvet. Tre tellende andretider hvor hun i to av tre omganger bare var noen få tideler og hundredeler bak Hvaal vitner om et tempo som beviselig har internasjonal standard.

– Det har sikkert litt med banen å gjøre. Dette er min favorittbane, og jeg har har alltid kjørt fort her. Men i finalen kjente jeg ne rvene. Så der ble det en del feil. Jeg hadde ikke peiling på hvordan jeg lå an, sier Rafoss til Parc Fermé.

Andrine Rafoss fortsetter å imponere i rallycross, og nå er det bare gullet som mangler for at Klasse 1-samlingen er komplett.

Hun ville i utgangspunktet være uviten om mesterskapsstatus, og kjøre det det gikk og telle opp etterpå. Men en glipp framkalte mer nerver enn nødvendig.

– Jeg sa jeg ikke ville vite noe før jeg var i mål, men så fikk jeg plutselig høre at jeg var ett poeng bak før vi skulle kjøre. Jeg ville kjøre først og se til slutt. Jeg har aldri vært så nervøs før, sier 19-åringen fra Konsmo, som nå har bronse og sølv i NM de siste to sesongene.

Bare gullet mangler etter at hun har steget i gradene.

– Kanskje det blir en sånn trapp, smiler hun, med en klar drøm om å bli norgesmester kanskje allerede neste år.

Revansjesugen

En som hadde gullet, som nå mistet det, var Mats W. Marthinsen. Han innså før helgen at det skulle bli vanskelig å gamle opp med bestekameraten fra Larvik, selv om det var en teoretisk sjanse. Men at han skulle ende opp i en poengstrid med Rafoss var ikke helt planen før helgen.

– Akkurat den andreplassen var jævlig sur å miste. Det må være så ærlig å si. Men Andrine har kjørt veldig fort i helga, så det er også veldig fortjent. Jeg har gjort flere feil. Blant annet to tjuvstarter i første omgang der, som sendte meg ut, sier en skuffet, men fattet Marthinsen.

Fjorårets norgesmester Mats W. Marthinsen var skuffet, men fattet, over at han ikke bare mistet sin teoretiske sjanse for gull - men at også sølvet røyk på oppløpsiden.

Surt var et primært fordi han ledet på Rafoss helt til alt skulle avgjøres i siste finale.

– Jeg ledet med ett poeng før finalen, så den var jævlig kjip. Jeg kom jo greit ut og så at hun gjorde et par miss. Jeg nærmet meg runde på runde, men så dreit jeg meg sjøl ut, slår han fast.

Han har konkurrert litt år for år, og kjenner nå at det tennes ny gnist og motivasjon selv om både gullet og sølvet glapp i år.

– Vi snakket jo om tidlig i fjor at vi skulle gi oss etter sesongen. Så ble det gull, som man ville forsvare. Og nå er det jo revansje da. Så vi får se hva det blir. Jeg har litt lyst til å prøve en annen bil også, som man kan prøve seg i EM med, sier unggutten fra Helgeroa.

Powered by Labrador CMS