Snart er det hele i gang for Martinius Stenshorne som denne sesongen skal kjøre Formel 3.

Sesongguide:

Martinius debuterer - her er alt du trenger å vite om årets Formel 3-sesong

Årets Formel 3-sesong nærmer seg, og denne gangen har vi igjen en nordmann til start. Hvordan fungerer Formel 3? Hvem skal Stenshorne kjøre mot? Og hva tipper ekspertene? I denne sesongguiden får du alt du trenger å vite før det hele ruller i gang!

Publisert

FORMEL 3: Mesterskapet som ligger et par hakk under Formel 1 er tilbake for en ny sesong allerede på torsdag, og etter to års opphold vil igjen mange nordmenn følge mesterskapet svært tett. Årsaken er en 18 år gammel gutt fra Hokksund.

FORMEL 3: Mesterskapet som ligger et par hakk under Formel 1 er tilbake for en ny sesong allerede på torsdag, og etter to års opphold vil igjen mange nordmenn følge mesterskapet svært tett. Årsaken er en 18 år gammel gutt fra Hokksund.

Martinius Stenshorne tar steget opp til Formel 3 etter en imponerende debutsesong i Formula Regional Europa der han endte opp som beste rookie og andremann totalt. 

Poeng, regler og format

I Formel 3 stiller de teamene med tre biler hver. En løpshelg består av en trening, en kvalifisering, et sprintløp og et hovedløp. I likhet med Formel 2 setter kvalifiseringen griden for begge løp, men i sprintløpet snus startrekkefølgen blant de 12 fremste førerne. I kvalifiseringene er det altså i stor grad avgjørende å komme innenfor topp 12 for å være i posisjon til å ta poeng. 

Det er noen nye ting å vende seg til for Martinius Stenshorne. Blant annet skal han ikke lenger kjøre to kvalifiseringer hver helg, slik han gjorde i Formula Regional Europa.

Poengskalaen for hovedløpet er lik som i Formel 1 og Formel 2 med 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 og 1 poeng som deles ut til de ti fremste. I sprintløpet deles det ut fra 10 og ned til 1 poeng til de ti fremste førerne. I tillegg belønnes pole position i hovedløpet med to poeng, og i begge løpene blir føreren med den raskeste runden belønnet med et poeng forutsatt at vedkommende fullfører blant de ti fremste. 

Sprintløpet varer i 40 minutter pluss en runde, og hovedløpet varer i 45 minutter pluss en runde. I Formel 3 der ikke pitstopp obligatorisk. Hver helg tildeles hver fører fire vanlige dekksett, og to sett med regndekk. I Formel 3 brukes kun en gradering av dekk i løpet av en helg. 

Et steg opp for Stenshorne

Martinius Stenshorne skal kjøre for det britiske Hitech-teamet. De ble nummer fem i teammesterskapet i fjorårets sesong, men de regnes som et av de bedre alternativene bak Prema og Trident. 

Planen for Stenshorne er i utgangspunktet å kjøre to år i mesterskapet, og for å kjempe om mesterskapstittelen er det ikke utenkelig at han må gjøre som sin landsmann Dennis Hauger, nemlig å gå fra Hitech til Prema etter sin første Formel 3-sesong. 

Nicolas Todt som sammen med resten av All Road Management og Stenshornes familie forvalter ungguttens karriere er klar på at årets sesong først og fremst handler om å lære. 

– Jo høyere du går opp desto mer forventninger har du. Etter en sesong som den vi har hatt med Martinius så er så klart forventningene høye. Men vi må ikke undervurdere konkurransen og vi må ikke undervurdere at vi har noen førere som er i sitt andre eller tredje år i Formel 3, så vi må også være realistiske. Jeg tror ikke Martinius skal vinne. Det som er veldig viktig for meg er å se på forandringen over året. Det er litt som i FRECA. Under vintertestingen var han ikke den raskeste og han lå bak sin teamkamerat, men litt etter litt begynte han å ta igjen Tramnitz. Jeg tror at om han kan være innenfor topp 10 på slutten av året vil det være veldig bra, og jeg ville likt om han kunne avslutte sesongen med noen pallplasser. Det er sånn jeg ser det, å kunne forbedre seg gjennom sesongen også vil målet være å vinne Formel 3 i 2025. Det er sånn jeg ser det, forteller stjernemanageren til Parc Fermé.

Årets grid

Martinius Stenshorne forberedte seg med boksehanskene på kort tid før avreise til Bahrain. Denne sesongen ønsker han å også slå fra seg i Formel 3.

Årets grid er en god blanding av rutinerte og ferske førere, her rangert etter årets startnummer og følgelig fjorårets rekkefølge i team-mesterskapet.

Prema

1 - Dino Beganovic - Svenske Beganovic vant i 2022 Formula Regional Europa, og ble nummer seks i fjorårets debutsesong i Formel 3. 20-åringen som støttes av Ferrari er den føreren med best resultat fra fjorårets mesterskap som returnerer denne sesongen, og regnes som en tydelig tittelkandidat når han også i år kjører for Prima. 

2 - Gabriele Mini - Italienske Gabriele Mini er en del av Alpines førerakademi, men er ikke minst en del av Nicolas Todts All Road Management slik også Martinius Stenshorne er. Som Stenshorne kjørte Mini i fjor sin første Formel 3-sesong for Hitech, men han har nå tatt steget til Prima hvor han fremstår som en klar tittelkandidat. 

3 - Arvid Lindblad - Den britiske Red Bull-junioren Arvid Lindblad regnes som et stort talent. Selv om dette er 16-åringens første sesong i Formel 3 er han en tittelkandidat i kraft av å kjøre for Prema. 

Trident

4 - Leonardo Fornaroli - Italienske Fornaroli ble i fjor nummer elleve i Formel 3, og er i år tilbake i mesterskapet med samme team. Trident forventes å være i toppen denne sesongen, og som eneste fører i teamet med en sesongs erfaring fra mesterskapet vil han være en sterk kandidat i tittelkampen. 

5 - Sami Meguetounif - Franske Megetounif er det første av flere navn de som har fulgt med på fjorårets FRECA-sesong vil kjenne igjen. 19-åringen ble der nummer ni i det som var hans andre sesong i mesterskapet.

6 - Santiago Ramos - Meksikanske Santiago Ramos kjørte også mot Stenshorne og co. I Formula Regional Europa i 2023, og tar nå steget opp til Formel 3 etter en ellevteplass i det mesterskapet. 

MP Motorsport 

7- Tim Tramnitz - Tyske Tim Tramnitz var Stenshornes teamkamerat i Formula Regional Europa, og selv om Stenshorne hadde en bedre sesong nærmet han seg betraktelig i løpet av høsten. 19-åringen er en del av Red Bulls junior-akademi. 

8 - Kacper Sztuka - Polskę Kacper Sztuka hopper opp til Formel 3 etter å ha sikret seieren i det italienske Formel 4-mesterskapet forrige sesong. Det er en imponerende prestasjon, spesielt uten å kjøre for Prema, men det skal nevnes at han kjørte tre sesonger i mesterskapet. 18-åringen er en del av Red Bulls junior-akademi. 

9 - Alex Dunne - Irske Alex Dunne ble i 2023 nummer to i britiske GB3, og tar nå steget opp til Formel 3 med MP Motorsport. I 2022 vant han britisk Formel 4, og ble nummer to i italiensk Formel 4. 

Campos

10 - Oliver Goethe - Tysk-danske Oliver Goethe kjørte i fjor for Trident i Formel 3, og har i år altså gått til Campos. Etter åttendeplass i fjorårets mesterskap er målet naturligvis seier i 2024. 19-åringen er en del av Red Bulls junior-akademi. 

11 - Sebastian Montoya - Gridens Colombianske representant kjører i år for Campos etter det som var en skuffende sesong i Hitech i 2023. 18-åringen som er sønn av Juan Pablo Montoya, og en del av Red Bulls junior-akademi

12 - Mari Boya - Spanske Mari Boya hadde en vanskelig debutsesong i Formel 3 for MP Motorsport i 2023. Nå har 19-åringen gått til Campos hvor håpet naturligvis er å oppnå bedre resultater.

Hitech

Martinius Stenshorne blir å se i denne bilen i 2024.

14 - Luke Browning - Britiske Luke Browning kjører sin andre sesong i Formel 3 og sin andre sesong i Hitech. 22-åringen tok kun poeng ved seks anledninger i fjor, men med en seier i Macao Grand Prix i beltet er det likevel mange som forventer en sterk sesong fra Browning. 

15 - Martinius Stenshorne - Gridens eneste norske representant er rookie for tredje sesong på rad. Etter karting-karrieren har det blitt en syvendeplass i ADAC Formel 4, en andreplass i Formula Regional Europa og nå tar han altså nok et steg opp til Formel 3.

16 - Cian Shields - Britiske Cian Shields er også rookie I mesterskapet, og han kommer fra en andreplass i fjorårets Euroformula Open. Shields fyller snart 19 år. 

Jenzer Motorsport

17 - Charlie Wurz - Østeriske Charlie Wurz er sønn av Alexander Wurz, og han debuterer i Formel 3 denne sesongen. 18-åringen kjørte i fjor Formula Regional Europa, men det ble kun ti løpsstarter og ingen fremskutte plasseringer i det mesterskapet. 

18 - Max Esterson - Amerikanske Max Esterson kjørte i fjor GB3, men ble kun nummer elleve i det mesterskapet. 21-åringen hoppet også inn i Formel 3 på Silverstone og Hungaroring i fjor, men det ble med en 18. plass som bestenotering. 

19 - Matias Zagazeta - Peruanske Matias Zagazeta var Stenshornes teamkamerat i Formula Regional Europa hvor det kun ble en 22. plass i det som var 20-åringens andre sesong i mesterskapet.

Van Amersfoort

20 - Noel León - Meksikanske Noel León tar steget opp til Formel 3 etter å ha sikret seieren i Euroformula Open i 2023. Året før kjørte 19-åringen Formula Regional Europa uten at det ble noen fremskutte plasseringer i det mesterskapet. 

21 - Sophia Flörsch - Tyske Sophia Flörsch er Formel 3-gridenes eneste kvinnelige fører, og hun ble i 2023 historisk da hun ble den første kvinnen som tok poeng i mesterskapet. I år har 23-åringen gått fra PHM til Van Amersfoort. 

22 - Tommy Smith - Australske Tommy Smith kjører sin andre sesong i Formel 3 for samme team, og for 21-åringen vil målet være å ta sitt første poeng på dette nivået. 

ART Grand Prix

23 - Christian Mansell - Australske Christian Mansell kjører sin andre sesong i mesterskapet, og går denne sesongen fra Campos til ART. 19-åringen ble nummer tolv totalt i fjor, og står med en pallplass fra sprintløpet på Silverstone. 

24 - Laurens Van Hoepen - Nederlandske Laurens Van Hoepen har de to siste sesongene kjørt for ART i Formula Regional Europa, og 18-åringen tar i år steget til Formel 3 med samme team. 

25 - Nikola Tsolov - Bulgarske Nikola Tsolov går inn i sin andre sesong i mesterskapet for samme team. 17-åringen vant i 2022 det spanske Formel 4-mesterskapet. 

PHM AIX

26 - Tasanapol Inthraphuvasak - Thailandske Tasanapol Inthraphuvasak står med gridens lengste navn, og skal i år kjøre sin første sesong i Formel 3. 18-åringen ble i fjor nummer seks i Eurocup-3 som er et nyetablert mesterskap som har som mål å være et steg mellom Formel 4 og Formel 3, slik Formula Regional Europa også er.

27 - Nikita Bedrin - Russiske Nikita Bedrin kan naturligvis ikke kjøre under russisk flagg, og står derfor under italiensk lisens på resultatlistene. 18-åringen ble nummer 18 i fjorårets Formel 3-mesterskap for Jenzer-teamet, og står med to pallplasser. 

28 - Joshua Dufek - Sveitsiske Joshua Dufek tok to 14. plasser i fjorårets finalehelg i Formel 3 for Campos, og kjørte før det første halvdel av FRECA-sesongen. 19-åringen ble nummer 13 i det mesterskapet til tross for at han ikke kjørte de åtte siste løpene. 

Rodin

29 - Callum Voisin - Britiske Callum Voisin vant i fjor britiske GB3, og tar nå steget opp til Formel 3 med Rodin-teamet. 17-åringen er en av de få på griden som ikke har vært innom Formel 4 på veien til Formel 3. 

30 - Piotr Wiśnicki - Polskę Piotr Wiśnicki kjørte i fjor de åtte første løpene i Formel 3-sesongen for PHM-teamet. Nå er 20-åringen tilbake i mesterskapet for Rodin.

31 - Joseph Loake - Britiske Joseph Loake ble nummer tre i fjorårets GB3, og blir nå å finne i Formel 3. 18-åringen har tidligere kjørt britisk Formel 4. 

Team Førere
Prema 🇸🇪 Dino Beganovic 🇮🇹 Gabriele Mini 🇬🇧 Arvid Lindblad
Trident 🇮🇹 Leonardo Fornaroli 🇫🇷 Sami Meguetounif 🇲🇽 Santiago Ramos
MP Motorsport 🇩🇪 Tim Tramnitz 🇵🇱 Kacper Sztuka 🇮🇪 Alexander Dunne
Campos 🇩🇪 Oliver Goethe 🇨🇴 Sebastian Montoya 🇪🇸 Mari Boya
Hitech 🇳🇴 Martnius Stenshorne 🇬🇧 Luke Browning 🇬🇧Cian Shields
Jenzer Motorsport 🇦🇹 Charlie Wurz 🇺🇸 Max Esterson 🇵🇪 Matias Zagazeta
Van Amersfoort 🇲🇽 Noel León 🇩🇪 Sophia Floersch 🇦🇺 Tommy Smith
ART Grand Prix 🇦🇺 Christian Mansell 🇳🇱 Laurens Van Hoepen 🇧🇬 Nikola Tsolov
PHM AIX 🇹🇭 Tasanapol Inthraphuvasak 🇮🇹 Nikita Bedrin 🇦🇹 Joshua Dufek
Rodin 🇬🇧 Callum Voisin 🇵🇱 Piotr Wisnicki 🇬🇧 Joseph Loake

Kalenderen

Løp Dato
🇧🇭 Bahrain 29. februar - 2. mars
🇦🇺 Australia 22. - 24. mars
🇮🇹 Imola 17. - 19. mai
🇲🇨 Monaco 24. - 26. mai
🇪🇸 Spania 21. - 23. juni
🇦🇹 Østerrike 28. - 30. juni
🇬🇧 Storbritannia 5. - 7. juli
🇭🇺 Ungarn 19. - 21. juli
🇧🇪 Belgia 26. - 28. juli
🇮🇹 Italia 30. august - 1. september

Formel 3 skal totalt gjennomføre ti løshelger i løpet av sesongen, og vi får med det ti travle helger med både Formel 1, Formel 2 og Formel 3 i aksjon. 

Sesongen starter i Bahrain kommende helg, og fortsetter i Australia tre uker senere. Stenshorne har kjørt i Bahrain under pre season-testingen, men har naturlig nok aldri kjørt i Australia før. Dermed er det altså ikke bare et nytt sirkus å vende seg til, men også nye baner. Unggutten har heller ikke kjørt i Monaco eller på Silverstone før, men han skal altså innom seks baner hvor han både har kjørt og oppnådd gode resultater tidligere. 

– For han tror jeg det bare vil handle om å komme innenfor topp 12 i kvalifiseringen i Bahrain og Australia. Da får han noen poeng i lomma og fra der kan han begynne å avansere ytterligere. Ikke avskriv han om han er litt bak etter de to løpene, for han kan være en dark horse i mesterskapet, forteller Formel 3-kommentator Chris McCharty til Parc Fermé.

– Det påvirker han ikke når han kjemper om en tittel, og han er bare der for å vinne, så det kommer til å bli spennende. Han er en av mange førere som kan komme til å kjempe om tittelen, fortsetter han. 

Eksperttipset

Aleksander Wiik kommenterer Formel 3 for Viaplay, og fulgte også Stenshorne i Formula Regional Europa. Han er også programleder i podkasten Av med hjelmen.
Chris McCharty kommenterer en rekke mesterskap, blant annet Formel 1, 2 og 3. Han har også fulgt Stenshornes ferd i Formula Regional Europa bak mikrofonen.

    Vi spurte Viaplays Formel 3-kommentator Aleksander Wiik og den internasjonale Formel 3-kommentatoren Chris McCharty om deres tips for den kommende sesongen.

– Hvem vinner Formel 3? 

Aleksander Wiik: – Gabriele Mini

Chris McCharty:  – Dino Beganovic

– Hvor fullfører Martinius Stenshorne?

Aleksander Wiik: – Femteplass

Chris McCharty: – Femteplass

– Hvem blir den største overraskelsen? 

Aleksander Wiik: – Oliver Goethe

Chris McCharty: – Nikola Tsolov. Jeg tror han kan kjempe om tittelen i år og jeg tror ikke folk vil se det komme. 

– Hvem vinner hovedløpet i Bahrain?

Aleksander Wiik: – Gabriele Mini

Chris McCharty: – Gabriele Mini

Aleksander Wiik var nylig gjest i Formel-1.nos podkast Tangeringpsunktet, hvor nettopp Formel 3 var tema. Episoden kan også høres der du konsumerer dine podkaster.

Powered by Labrador CMS