Nyck er tidenes første elektriske verdensmester – setter stor pris på at han linkes til Williams-teamet

Han aksepterer å komme skyggen av Max Verstappen, og han kommer godt overens med et par av Norges største bilsportutøvere. Men satte Nyck de Vries i helgen nådestøtet mot å få et Formel 1-sete neste år?

Publisert

Det ble en kaotisk og dramatisk sesongavslutning på Formel E, som denne sesongen ble tildelt en offisiell VM-status for første gang. Egentlig har hele sesongen vært både kaotisk og dramatisk, og finaleløpet ble også et symbol på dette.

Nyck de Vries kunne slippe jubelen løs etter finalerundene i Berlin, hvor han sikret VM-tittelen. (Foto: Alastair Staley / Formel E)

Det ble en kaotisk og dramatisk sesongavslutning på Formel E, som denne sesongen ble tildelt en offisiell VM-status for første gang. Egentlig har hele sesongen vært både kaotisk og dramatisk, og finaleløpet ble også et symbol på dette.

Hele 13 førere hadde mulighet til å sikre VM-tittelen, og da kan vi nevne at Formel E følger den tradisjonelle poengskalaen i annen internasjonal bilsport, med 25-18-15 og så videre. På toppen før siste løp lå nederlandske Nyck de Vries, anført av Edoardo Mortara, Jake Dennis og Mitch Evans som lå henholdsvis tre, fire og fem poeng bak.

Og hva skjer så i finalen? Jo - Evans står igjen på starten, blir torpedert bakfra av Mortara, og på første runden etter restarten så kjører jammen ikke Dennis inn i veggen og må bryte løpet. De Vries startet fra en beskjeden 13. startposisjon, tjente flere plasseringer på dette, og de gjenværende tittelutfordrerne lå også bak ham gjennom den resterende halvtimen.

Summa sumarum - alt gikk de Vries’ vei, der han selv kjørte inn til en syvendeplass i det siste løpet. Med det sikret han VM-tittelen, det første offisielle VM-gullet etter at Formel E ble introdusert i 2014.

– Selv om noen har bedre timing enn andre, så må du bruke sjansene du får, og være sikker på at du får tatt den sjansen maksimalt ut.

Smigret over Formel 1-kobling

Nyck de Vries under den siste Formel E-runden i Berlin. (Foto: Sam Bloxham / Formel E)

Det sa Nyck de Vries i et eksklusivt intervju med Parc Fermé før helgen. Som om han oppfylte sine egne kriterier og demonsterte i praksis hva han mente med disse ordene.

For de Vries kan ha gått under radaren for den overordnede supporteren av internasjonal bilsport, fortrinnsvis Formel 1. For nederlenderen vant altså Formel 2 i fjor, uten at det var noen gratisbillett alene inn til Formel 1. Alternativet ble Formel E, hvor han ble signert av Mercedes som de siste sesongene har satset med eget fabrikkteam i den motorsportgrenen som i dag favner om flest fabrikanter.

Og han leverte altså på første forsøk, og beviste at Formel 2-tittelen i så måte ikke var tilfeldig. Spørsmålet blir nå neste gang de Vries kan få muligheten til å tre inn i motorsportens høyborg. Han linkes allerede til Williams, og er ikke blyg nok til å bare si «ingen kommentar» til det.

For selv teamsjef i Mercedes i både Formel 1 og Formel E, Toto Wolff, har allerede lansert ham som en mulig kandidat til et Williams-sete, ettersom mye nå tyder på at George Russell forsvinner til toppteamet. Williams er forøvrig en langvarig samarbeidspartner med Mercedes, først og fremst på motorsiden, men også av andre deleleveranser-

Nyck de Vries har nå vunnet de to mest prestisjefylte formelbilkategoriene etter Formel 1. Får han plass i det gode selskap neste år? (Foto: Alastair Staley / Formel E)

– Først og fremst er jeg veldig takknemlig for at folk snakker om meg og kobler meg opp mot Williams. Og jeg er smigret over ordene til Toto. Men til syvende og sist, så.. Nei, jeg vet ikke. Jeg vet faktisk ikke noe mer enn det som blir skrevet rundt omkring, sier de Vries til Parc Fermé om Williams-ryktene.

At målet er å nå Formel 1 er det ingen tvil om. Nå har han vunnet de to mest prestisjefylte mesterskapene som ligger rett under Formel 1 på skalaen. Likevel vil ikke de Vries bruke ordet suksess når han skal beskrive sine siste bragder.

– Jeg vil aldri si at jeg har oppnådd suksess. Det har jeg ikke. Misforstå meg rett, men jeg vil alltid mer. Jeg elsker det jeg holder på med, men jeg jakter alltid etter mer, sier de Vries.

Dyrket godt vennskap med Dennis Olsen

Dette sier han i en kontekst angående Dennis Olsen. De to kjenner hverandre godt fra før. Både fra gokart og formelbil. Da Olsen tok sølv i Formel Renault 2.0 i 2014, så var det nettopp de Vries han kun ble slått av. Og i motsetning til Max Verstappen, så er de Vries en nederlender som Olsen kommer veldig godt overens med. 

– Første gang vi møttes var under en EM-kvalifisering i gokart i 2009, i Genk i Belgia. Siden har vi kjørt med hverandre, og vi lå alltid i front i heatene. Vi kom godt overens i våre yngre dager, og også i formelbil. Han er åpenbart en god racer, men jeg skal innrømme at jeg ikke har fulgt like mye med etter at han forsvant fra formelbil, sier de Vries.

Porsche-karrieren er han godt opplyst om, men han fikk aldri med seg hvorfor han forlot formelbilsatsingen. Og at penger skulle vise seg å være årsaken, så sukker de Vries på Olsens egne vegne.

Nyck de Vries til venstre og Dennis Olsen i midten, etter at nordmannen slo nederlenderen på Spa-Francorchamps under Formel Renault 2.0-serien i 2014. De Vries vant dette mesterskapet totalt foran Olsen. Til høyre, Bruno Bonifacio fra Brasil, som la opp i 2016. (Foto: Frederic Le Floc'h / DPPI / Renault)

– Han fortjente å få en sjanse til å nå lengre i formelbil og på veien mot Formel 1. Det er mange gode førere der ute, og man vet aldri om man får det til. Men han viste såpass mye talent at han hadde fortjent flere sjanser. Men selv om det er urettferdig, så skal man samtidig være glad for alle sjanser man får. Han har gjort det bra etter at han skiftet retning, og det er veldig bra det han har oppnådd, sier 26-åringen.

I praten om Dennis Olsen er det tydelig at de Vries har fulgt med å flere nordmenn. Navnebror Dennis Hauger er en som han har latt seg imponere stort over.

– Har er altså en så god «racer». Det formatet som Formel 3 har nå gir han muligheten til å vise sine kvaliteter, ved å starte lengre bak på gridden og kjøre seg fram. Da må du være en god racer, og det er han jo. Og med Red Bull bak seg og alt dette, så har han kommet seg mye nærmere Formel 1. Men, man vet fortsatt aldri, sier de Vries.

Bor vegg i vegg med Andreas Mikkelsen

Mercedes sin mediakoordinator må avbryte samtalen fordi han må rekke nye ærender, i det vi egentlig skal spørre ham om hva han tenker om Verstappens suksess, og hvordan det har påvirket ham og interessen for motorsport i Nederland. Men før vi rekker å stille spørsmålet, så blir intervjuet stoppet - akkurat i det øyeblikket han vil nevne funfacten om at han er nabo med rallyfører Andreas Mikkelsen. Åpenbart har de Vries et øye med de norske bilsportutøverne.

Vi syns det er såpass hyggelig at de Vries vil snakke om sitt vennskap og naboskap med Mikkelsen at vi ber Mercedes ta et lydopptak på et senere tidspunkt for å høre hva han har å si om den norske rallyføreren. Og de Vries sier altså følgende:

– Han er en god venn av meg. Vi bor jo sammen, eller - han bor ved iden av meg. En fin fyr som jobber hardt. Jeg håper virkelig han får tilbake plassen sin i WRC, så han kan bevise talentet sitt overfor de store gutta. Han er en bra rallyfører, og en komplett idrettsutøver i seg selv. Det er fint å bo ved siden av hverandre og ha en å dele erfaringer med. Så jeg krysser fingrene mine for både ham - og Norge, avslutter de Vries.

I samme opptak ba vi ham om å svare på spørsmålet om Verstappens påvirkning i Nederland, og det svarer han også velvillig på.

Nyck de Vries og Andreas Mikkelsen tilbringer mye tid sammen, for eksempel med treningsøkter her i Monaco. (Skjermdump: Andreas Mikkelsens YouTube-kanal)

– Generelt er et veldig positivt at han har fått sporten tilbake på radaren. Det har vært mange år uten en nederlandsk Formel 1-fører, og han har vært svært verdifull for sporten generelt. Interessen har økt betraktelig etter at han kom til Formel 1. Folk vet hva det handler om og forstår dette bedre, sier de Vries.

– Føler du at du har kommet i skyggen av Verstappen?

– Som en nederlandsk utøver kan man jo se baksiden av det, men jeg velger kun å se det positive i det. Alt Max gjør og det han oppnår er veldig fortjent, og vi nederlendere må være stolte av det han gjør. Jeg håper jeg har bidratt litt også, men jeg forstår jo at det er han som er den store stjernen, avslutter den nybakte verdensmesteren i Formel E. 

Powered by Labrador CMS