
Førerne som jager Indy 500-triumf:
Oval-spøkelse, rookie-sjokk og skandinavisk håp
33 førere, 33 historier og 33 drømmer om seier i Indy 500. Her er noen av førerne som jager suksess i et av verdens største løp.
INDYCAR: Indy 500 er løpet alle vil vinne. Som en del av «the triple crown» sammen med Monaco Grand Prix og 24-timersløpet på Le Mans er det et av de mest anerkjente løpene i verden, og det er mange vinnerkandidater.
Her presenterer vi noen av de heteste kandidatene til å vinne løpet 25. mai. Se alle tider i vår helgeplanlegger!
Alex Palou: Oval-spøkelset
Alex Palou er beviset på at det ikke bare handler om å være best for å vinne Indy 500, for Alex Palou er utvilsomt den beste føreren i IndyCar.
Spanjolen er trippel mester, og er allerede nå på god vei mot å vinne sin fjerde tittel. Fire av fem seiere så langt denne sesongen sier sitt, og det i et mesterskap som har vært kjent for å være uforutsigbart.
Likevel: Han har ikke vunnet Indy 500.
Til tross for dominansen i IndyCar har Palou en stor utfordring på ovalbaner. Han har nemlig aldri vunnet på en ovalbane heller.

– Vi har vært nære, veldig nære! Andreplass noen ganger, tredjeplass også. Vi trenger bare å ha en bedre dag en alle andre. Farten er der, bilen er der. Vi trenger bare at alt er perfekt og at vi kanskje er best den dagen, sa Palou til IndyStar.
Følgelig vil det være en enorm seier for Palou å få det til for første gang i selveste Indy 500.
Will Power, som selv står med to titler og en Indy 500-seier på CVen, tror ikke Palou vil få det like lett i Indy 500 som han har hatt det til nå denne sesongen. Men skulle det gå veien anerkjennes det som noe av det største.
– Det vil være en helt annen historie. Jeg ville blitt sjokkert hvis han dominerte den. Jeg tror han vil være der oppe, men det vil mange andre også være. Det ville vært utrolig om han vant. Det ville vært et av de største øyeblikkene innen motorsport jeg har sett i karrieren min, sa Power i følge Motorsport.com.
Josef Newgarden: Trippel suksess tross skandale?
Vi trenger kun å skru tiden et år tilbake for å finne en periode med Penske-dominans. Nevnte Will Power, Scott McLaughlin og Josef Newgarden er alle hete kandidater til å vinne løpet i år, ikke minst ettersom både Power og Newgarden har fått det til før.
Josef Newgarden har til og med vunnet løpet to ganger, og er den regjerende seierherren. Det er kun ti førere som har klart bragden å vinne Indy 500 tre eller flere ganger.
Men Penske-teamet har støtt på trøbbel. For det første har de ikke hatt en like god sesongstart som vanlig, og så møtte de på utfordringer i kvalifiseringen. Alt så bra ut da alle tre gikk videre til topp 12, men så krasjet Scott McLaughlin på trening. Han måtte se kvalifiseringen fra sidelinjen.
Så ble det også bråstopp for Power og Newgarden. Teamet gjorde endringer mens bilene sto i køen. Det er ikke tillatt, og de fikk følgelig ikke kjøre. Verre ble det dagen etterpå da det ble avdekket at de hadde brukt ulovlig modifiserte komponenter, og ble flyttet bakerst på griden til 32. og 33. plass. Newgarden jobber på alle vis i motbakke mot en tredje triumf. Førere har vunnet fra de fleste startposisjoner i Indy 500, men aldri fra 29. plass eller lavere.
Skandalen har også medført bøter på 200.000 dollar, og at Penske-teamet har sendt alle deres tre løpsstrateger på dør.
Colton Herta: Tilbake fra krasj

Colton Herta omtales mye også i Europa om dagen grunnet spekulasjonene rundt en mulig Formel 1-fremtid hos Cadillac. Mange mener han ikke egentlig er god nok for Formel 1, og Indy 500 er en ypperlig mulighet til å vise seg som god nok.
En fjerdeplass er hans beste resultat så langt i år, men alle vet at Indy 500 trumfer alt annet. Herta har dog et vanskelig utgangspunkt etter en voldsom krasj under kvalifiseringen.
Andretti-teamet rakk å sette sammen en reservebil i tide til at Herta kom seg ut på banen og unngikk en utslagskamp, men amerikaneren måtte ta til takke med 27. plass på griden. Viktigst var det uansett å komme tilbake etter krasjen, og Herta lar seg ikke skremme av en slik hendelse.
– Dette stedet skremmer meg ikke. Jeg har ikke et problem med å treffe veggen her. Det føles ikke bra, det suger, men det skremmer meg ikke når jeg kommer tilbake i bilen, sa Herta på pressekonferansen etter løpet.
De skandinaviske håpene
Med norske øyne er dette forhåpentligvis et venteår før vi i 2026 har Dennis Hauger i aksjon i det legendariske løpet. I mellomtiden er det flere skandinaviere i aksjon.
For mange er Marcus Ericsson fortsatt den tidligere Formel 1-føreren, men det skjedde noe i 2022. Da vant han nemlig Indy 500 med tilhørende interesse, oppmerksomhet og kontrakter på bordet. Tre år senere er han i en presset situasjon i Andretti-teamet, og å få det til i det legendariske løpet kan være helt avgjørende for hans vei videre. Ericsson starter løper fra 9. startposisjon.
Felix Rosenqvist nådde på sin side topp seks i kvalifiseringen, og starter løpet fra femte startposisjon. Det er femte år på rad at han starter innenfor topp 10, og det er Meyer Shank-teamets beste utgangspunkt noen gang. Svensken har hatt en solid sesongstart, og er nummer syv i mesterskapet i forkant av Indy 500. Nå er han også en svært erfaren fører med 100 løp på CV-en.
– Andre rad er fantastisk, og vi har definitivt en god sjanse på søndag, sa Rosenqvist etter kvalifiseringen.
Danske Christian Lundgaard er ikke av de mest profilerte førerne i IndyCar, men denne sesongen har han imponert i McLaren med tre pallplasser. I mesterskapet er han nummer tre, kun tre poeng bak teamkamerat Pato O’Ward. Lundgaard starter Indy 500 fra 8. plass ved siden av Marcus Ericsson.
Den siste føreren fra Skandinavia er danske Christian Rasmussen. Han starter som nummer 18, og har en lang vei frem til tetkampen.
Kyle Larson: Umilig dobbel?

Strengt tatt er ikke Kyle Larson en av favorittene til å vinne Indy 500, men han har en ekstraordinær inngang til løpet.Han skal nemlig kjøre NASCAR-løpet Coke 600 samme dag.
Fire førere har fått til denne dobbelen før, altså å kjøre Indy 500 først for så å komme seg til Charlotte for å kjøre Coke 600. Den sist som klarte det var Kyle Busch i 2014.
Larson prøvde på denne dobbelen også i fjor, men da ble Indy 500 utsatt på grunn av regn. Det gjorde at han ikke kom seg videre før NASCAR-løpet var halvkjørt, og da det løpet ble avslutte tidlig grunnet regn forsvant sjansen til å kjøre i begge løp.
Skulle det skje noe som gjør at han ikke får til dobbelen i år heller er han i praksis tvunget til å prioritere NASCAR. I fjor fikk han er fripass for å ha mistet Coke 600, slik at han likevel fikk delta i play off. Det kan Larson få nå også, men da står han i play off uten et eneste bonuspoeng fra sesongen.
Derfor er det en reserveplan på plass his McLaren i Indianapolis, og det er ingen hvem som helst som hopper inn ved behov. 50 år gamle Tony Kaanan vant selv løpet i 2013, og har nå lagt opp sin aktive karriere. Han er nå teamsjef i McLaren, men står klar på sidelinjen om det skulle bli nødvendig.
Pato O’Ward: Så nære..
En av de heteste seierskandidatene er McLarens Pato O’Ward, og han har vært svært nære på å få det til også tidligere. Sist i fellen var fjorårets utgave da han ble passert av Newgarden helt mot slutten, og meksikaneren var naturlig nok sterkt preget i etterkant.
Men allerede i år venter nye muligheter, og nå har han et bedre utgangspunkt enn noen gang før. Faktisk er tredje startspor ifølge han selv bedre enn pole position.
– Dette er der jeg vil ha. Jeg sa det til familien min i går faktisk, at målet er å være på utsiden av første rad, sa han etter kvalifiseringen.
– Vi har hatt en veldig rask bil hele måneden, og vi vil fortsette å ha det i løpet. Så nå kan vi jobbe med det og se hva vi kan få til å skje, fortsatte O’Ward.
Robert Shwartzman: Rookie-sensasjonen

For en uke siden hadde få nevnt Robert Shwartzman som en reell vinnerkandidat, men i søndagens Indy 500 starter han fra pole position.
Shwartzman er rookie i mesterskapet, og kjører for det nyetablerte teamet Prema. De har slitt så langt denne sesongen, og Shwartzman hadde aldri vært på en ovalbane før, men likevel klarte han å sikre pole position. Han er med det den første rookie-føreren som starter i pole på 42 år. Sist gang en rookie vant Indy 500 var I 2016.
Takuma Sato: Alder ingen hindring
48 år er ingen alder, i alle fall ikke i Indy 500. Sato kjører kun dette ene løpet i året, men japaneren som vant i både 2017 og 2020 har vist at han fortsatt har farten inne.
Indy 500 | |
Fredag 23. mai | |
Trening 8 | 17:00 |
Pit Stop Challenge | 20:30 |
Søndag 25. mai | |
Løp | 18:30 |
I kvalifiseringen sikret han andre startspor, og han stiller dermed opp mellom Robert Shwartzman og Pato O’Ward på første rad.
– Jeg har nok erfaring til at selv når jeg er ute av bilen i lang tid kan jeg komme tilbake og med en gang cære tilbake der jeg var. Jeg kan ikke uttrykke grunnen til at jeg kan hoppe tilbake og gjøre det bra med engang, jeg bare liker det, sa Sato til Fox Sports.