Råkjørte med WRC-bil på offentlig vei i Finland - Ott Tänak tatt i 101 kilometer i timen i 40-sone

Verdensmesteren fra 2019 brøt fartsgrensen med mer enn 150 prosent, men slipper unna med en relativt saftig bot.

Publisert

I forbindelse med VM-rundene i rally blir samtlige førere overvåket med GPS på hvor de kjører og hvilken hastighet de til enhver tid ligger i, enten det er på fartsetappene eller transportetappene.

Ott Tänak. (Foto: Vincent Thuillier / Hyundai)

I forbindelse med VM-rundene i rally blir samtlige førere overvåket med GPS på hvor de kjører og hvilken hastighet de til enhver tid ligger i, enten det er på fartsetappene eller transportetappene.

Det var i forbindelse med en tur onsdag kveld at kunne FIA avdekke at Ott Tänak kjørte i 101 kilometer i en time på en vei hvor det var fartsgrense på 40 kilometer i timen med det som omtales «bil nummer 8», som altså er hans Hyundai i20 Coupe WRC. Dette betyr med andre ord 61 kilometer timen over fartsgrensen, noe som innebærer en overtredelse på 150 prosent av den aktuelle fartsgrensen.

Et vitne skal ha hevdet overfor FIA at estlenderen skal ha holdt en fart på 160 kilometer i timen, ifølge juryavgjørelsen fra Rally Finland, men denne farten skal ikke ha vært registrert på FIAs måler i bilen. Tänak skal ha forklart at han tok bilen ut for å stille inn lysene, og at han ikke så noen fotgjengere på strekningen han kjørte for å teste ut lysene på bilen, slik det framkommer av dokumentet. I tillegg skal den bakre diffuseren også ha ramlet av under gasspådragene han gjorde opp og ned denne veistrekningen. Estlenderen har enn så lenge ikke uttalt seg om forseelsen i sosiale medier eller andre medier forøvrig.

Tänak straffes med en bot 5000 euro, drøye 50.000 norske kroner, for fartsoverskridelsen og henviser til brudd på paragraf 3.4.2 og avsnittene 12.2.1.c, 12.2.1.d, 12.2.1.f og 12.2.1 h i FIAs internasjonale sportsreglement. Utover dette får verdensmesteren ta del i helgens finske VM-runde uten andre følger. Forøvrig var Tänak raskest på shakedown fredag morgen.

Dette er ikke første gang en av de profilerte VM-førerne blir tatt for råkjøring på offentlig vei de. Tänaks teamkollega Thierry Neuville presterte i forbindelse med Rally Estland i sommer å levere en fart på 190 kilometer i timen i 100 sone på transportetappe, og belgieren ble her belønnet med 2500 euro i bot, samt en betinget utestengelse fra ett løp i 2021. Omtalen av Neuvilles fartsoverskridelse ble gjort i subjektiv kommentarform av Parc Fermés redaktør.

Powered by Labrador CMS