Rekordstor splittelse mellom førere og kartlesere – nå velger også Oliver og Aaron å gå hver til sitt

Stolleken blant kartleserne i Rally-VM har vært intens det siste året. Torsdag kom det nok en sjokknyhet.

Publisert

Blant WRC-førerne og et utvalgt toppførere i Rally2-kategorien, så er nå halvparten av ekvipasjene splittet i løpet av det siste året. Nå er det også kjent at Oliver Solberg og Aaron Johnston skiller lag etter 2,5 års samarbeid. Iren tok over etter Veronica Engan som var med i startfasen av Olivers karriere, og ambisjonen for Oliver og Aaron var å etablere et langsiktig samarbeid med en ung og engelskspråklig kartleser.

Oliver Solberg og Aaron Johnston i forkant av Ypres Rally Belgia i deres nye Hyundai i20 N Rally 2. (Foto: Fabien Dufour / Hyundai)

Blant WRC-førerne og et utvalgt toppførere i Rally2-kategorien, så er nå halvparten av ekvipasjene splittet i løpet av det siste året. Nå er det også kjent at Oliver Solberg og Aaron Johnston skiller lag etter 2,5 års samarbeid. Iren tok over etter Veronica Engan som var med i startfasen av Olivers karriere, og ambisjonen for Oliver og Aaron var å etablere et langsiktig samarbeid med en ung og engelskspråklig kartleser.

Men nå er det altså slutt, melder Solberg selv på sosiale medier. Nyheten kommer bare få dager etter at det ble klart at 19-åringen er klar for Rally Spania i en WRC-bil fra Hyundai, hans tredje forsøk for året.

– Det har vært en fantastisk tid og noe jeg aldri vil glemme. Jeg vil rette en stor takk til Aaron for hans harde jobb og profesjonlitet over de siste tre årene, og jeg ønsker ham det beste for framtiden, skriver Solberg i sine kanaler på sosiale medier, og ramser opp noen av høydepunktene de har hatt sammen.

Solberg ønsker ikke kommentere bruddet ytterligere, men bekrefter overfor Parc Fermé at samarbeidet ikke har fungert så optimalt som de ønsker, og at det er til det beste for dem begge å skille lag nå.

Aaron Johnston har heller ikke besvart Parc Fermés henvendelse torsdag.

Men torsdagens nyhet føyer seg altså inn i en lang rekke av brudd mellom førere og kartlesere på øverste nivå i rallysporten, og om mulig den mest intense utskiftinger av kartlesere i toppen av Rally-VM noen sinne. Med norske øyne var det med nokså stor overraskelse at Andreas Mikkelsen og Ola Fløene skilte lag - igjen - i sommer, etter at de gikk inn i sitt tredje samarbeid. Dog lå det ingen dramatikk bak denne avgjørelsen denne gang, der Fløene selv i et langt intervju med Parc Fermé åpenhjertig fortalte hvordan det rett og slett ble for mye for ham å hoppe inn i dagens internasjonale sirkus med den innsatsen og de ambisjonene som Mikkelsen nå la føringer for.

32-årige Mikkelsen bestemte seg så for å bruke resten av 2021-sesongen på å sondere terrenget for kartlesere, både norsk-svensk-språklige og engelsk-språklige, og enn så lenge har han testet ut Jonas Andersson og Elliot Edmondson, sistnevnte som også får en ny sjanse til helgens Rally Azorene utenfor Portugal.

Men først av året ble det kjent at Thierry Neuville og Nicolas Gilsoul bryter et mangeårig og høyt profesjonelt samarbeid gjennom mange år. Nyheten kom bare dager før sesongstarten skulle skje i Rally Monte-Carlo, og belgieren hadde dårlig tid til å skaffe seg ny kartleser.

Det var tydelig spenning i kulissene uten at det selv kom fram hva som var årsaken, men etter det Parc Fermé kunne forstå fra flere ulike hold i miljøet, så dreide det seg om lønning og betingelser mellom fører og kartleser som de aldri kom til enighet om.

Neuvilles teamkamerat Dani Sordo har også hatt intet mindre enn to kartleserbytter innenfor sesongen. Han startet sesongen med Carlos del Barrio, som han har hatt de siste sesongene, men det tok slutt etter Rally Monte-Carlo, og i de tre påfølgende løpene var det Borja Rozada som inntok høyrestolen. Men det samarbeidet var også over etter Safari Rally Kenya, og de siste to VM-rundene er det Candido Carrera som har lest notene for spanjolen.

Nicolas Gilsoul (midten) og Thierry Neuville (høyre) stod for et av sesongens mest dramatiske splittelser inne i en rallybil. Til venstre Andreas Mikkelsen i forbindelse med feiringen på pallen under Rally Argentina 2019. (Foto: Fabien Dufour / Hyundai Motorsport GmbH)

En som har vist seg å ha det største sportslige utbyttet av kartlesere er briten Gus Greensmith, som har vært et lite stykke bak de aller beste i WRC-klassen. Han åpnet sesongen med nevnte Elliot Edmondson, men han ble etter to VM-runder byttet ut til fordel for veteranen Chris Patterson, som leste de siste 2,5 sesongene for Petter Solberg i hans aktive rallykarriere. Greensmith har levert vesentlig bedre resultater etter samarbeidet med Patterson de gangene han har kommet til mål uten nevneverdige problemer. Patterson måtte forøvrig stå over et løp av personlige årsaker tidligere år, og da var det Stuart Loudon som hoppet inn for et enkelttilfelle.

Av andre mer ufrivillige bytter så måtte også Takamoto Katsuta finne ny ledsager etter Rally Estonia. De harde hoppene ga en kraftig påkjenning for mange av deltakerne, og verst gikk det utover Dan Barritt, der de måtte trekke seg fra hele løpet etter at han pådro seg relativt kraftige ryggskader. Barritt er ikke blitt klarert for å kjøre løp enda, så både til Ypres Rally i august og den kommende VM-runden i Finland, så er det Keaton Williams som har erstattet sin landsmann i høyrestolen til japaneren.

Det er også verdt å nevne at Teemu Suninen har gått tilbake til gamle samarbeidspartnere inne i bilen i 2021. Den siste halvannen sesongen har den unge finnen søkt hjelp hos rutinerte Jarmo Lehtinen etter at det ble brudd med Marko Salminen. Til årets sesong fant Suninen og Mikko Markkula tilbake til hverandre, etter at de hadde sin første periode over fire sesonger fra 2015 til 2018.

Denne uken ble det også kjent at franske Adrien Fourmaux bryter med sin belgiske kartleser Renaud Jamoul. De har samarbeidet siden 2019, gjennom hele Fourmaux karriere i VM-sirkuset, og det er foreløpig ikke klart hvem franskmannen skal ha med seg til Rally Finland i oktober.

For orden skyld, blant førerne i toppen som ikke har byttet kartlesere i år, så fortsetter samarbeidet godt mellom Sebastien Ogier og Julien Ingrassia, Elfyn Evans og Scott Martin, Kalle Rovanperä og Jonne Halttunen, Ott Tänak og Martin Järveoja, Craig Breen og Paul Nagle, og ikke minst i WRC 2 hvor Mads Østberg og Torstein Eriksen også har bygget opp et solid tospann i rallybilen sammen siden 2017.

Powered by Labrador CMS