Så mange rekorder tar Kristoffersson sammen med VM-tittelen

To løp før sesongen er over er gullet sikret. Ikke veldig overraskende, men statistikken er vel så overbevisende.

Publisert

VM-gullet i rallycross havner i år i Arvika. Oddsene har lenge vært rimelig lave for at Johan Kristoffersson skulle ta hjem gullet i år etter at han helt siden VM-runden i Norge har stått på toppen av seierspallen hver eneste gang. Nok en gang skulle det bli seier og full pott med 30 poeng i VM-runden i Latvia.

(Foto: FIAWorldRallycross.com)

VM-gullet i rallycross havner i år i Arvika. Oddsene har lenge vært rimelig lave for at Johan Kristoffersson skulle ta hjem gullet i år etter at han helt siden VM-runden i Norge har stått på toppen av seierspallen hver eneste gang. Nok en gang skulle det bli seier og full pott med 30 poeng i VM-runden i Latvia.

Vår andre nordmann i VM, Andreas Bakkerud, ble nummer fire i finalen.

Skadet i semifinalen

Dog ble feiringen noe mer dempet enn hva den ville blitt ettersom teamkompis og teameier i PSRX, Petter Solberg, krasjet i første sving i semifinalen og ble fraktet til sykehus hvor det ble konstatert et brukket kragebein. Skaden skal ikke være alvorlig, men nok til at semifinalen måtte rødflagges og Solberg fraktet bort i ambulanse.

(Foto: FIAWorldRallycross.com)

– Vi fryktet en alvorlig ryggskade, men Petter slapp heldigvis nokså billig unna, sier Per-Espen Løchen, pressekontakt i Solbergs team, til NTB.

For ikke bare ble Johan Kristoffersson verdensmester i etterkant av teamkompisens skade, men PSRX har også sikret det etterlengtede team-mesterskapet med to runder igjen. Med 134 poengs forsprang til Peugeot-Hansen er det nå også teoretisk umulig å ta inn forspranget, da et team kan sikre maksimalt 56 poeng per løp.

Angående Solbergs skade så ble han liggende på sykehuset i Riga over natten etter løpet, men teamsjef og kona Pernilla kunne likevel koste på seg noen gledesbetraktninger tross mannens skade.

- For et eventyr på alle måter! Jeg er utrolig stolt av alt teamet har utrettet og at vi sikrer begge VM-titler når to løp gjenstår av sesongen. Like stolt er jeg over Johans fantastiske innsats og person. Det er uvirkelig at drømmen til Petter, meg selv og teamet er virkeliggjort, sier teamsjef Pernilla Solberg i en pressemelding.

Parc Fermé har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar fra Petter selv.

Takker pappa og Petter

Etter nok en finaleseier takket Johan Kristoffersson to personer spesifikt: Petter Solberg, som han har gjort en rekke ganger tidligere i år, samt sin egen pappa Tommy, som har vært en svært viktig del av teamet, vært en viktig støttespiller som far og som tidligere også har konkurrert på toppnivå i internasjonal rallycross.

– Jeg fulgte pappa da han kjørte aktivt, og han har fulgt meg i så å si hvert løp selv siden, og vi har alltid kommet godt som et familieteam. PSRX VW Sweden er på samme måten et familie-drevet team med Petter og Pernilla, og vi passer så godt inn her. Petter er en fantastisk team-kamerat, vi er begge nerder som studerer hver minste detalj. Vi presser hverandre, og jeg har kunnet nyte godt av en enorm fordel av hans kunnskap. Han har virkelig stått på for meg, og jeg må takke ham og resten av teamet for hjelpen, sa en rørt og ydmyk Kristoffersson.

Aldri før har vi heller hatt en mer overlegen VM-ener i rallycross. Og til tross for at rallycross i utgangspunktet er en meget uforutsigbar form for motorsport-gren, så har gullvinnerne siden 2014 vært så å si av det overlegne slaget. Bare i 2015 ble gullet avgjort i siste løp, riktig nok før finalene skulle kjøres da Petter Solberg den gang hadde god margin, men ingen teoretisk sikret gullmedalje, før inngangen på løpet.

Som Solbergs triumf i 2014 er gullet nå sikret to runder før slutt. I fjor sikret Ekström gullet før siste runde.

Men den følgende statistikken er Kristoffersson alene om:

  • Flest 16-poengere (best etter omgangene) på én sesong: Fem 16-poengere
  • Flest seire på én sesong: Seks seire
  • Flest seire på rad: Fem seire på rad
  • Flest pallplasser på rad: Ni pallplasser på rad
  • Flest 30-poengere («Full pott»): Fire 30-poenger (Og attpåtil fire på rad)

I tillegg tangerer han rekorden til Petter Solberg (2014 og 2015) med ni pallplasser på én sesong da det fremdeles gjenstår to løp.

Bryntesson med EM-sølv

I tillegg ble europamesterskapet i Supercars avsluttet på Bikernieki-banen i Latvia. Svenske Anton Marklund hadde alt lagt til rette for å sikre EM-gullet, noe nord-svensken sikret med glans.

Vi fikk imidlertid en EM-medalje, med norsk lisens og norsk blod, nemlig Thomas Bryntesson fra Trøgstad og Töcksfors, som sikret sølvmedaljen i mesterskapet - og det i sin aller første sesong i Supercars.

Powered by Labrador CMS