Slik jobber Jon med mentaliteten til landslagsutøverne i norsk bilsport

Med bakgrunn fra å være en nervøs musiker og en bilsportpappa uten stor teknisk kompetanse, har Jon Krognes sin tidligere suksessoppskrift blitt mat for det norske bilsportlandslaget.

Publisert

I 2018 ble Christian Krognes kåret til «Årets bilsportutøver», mye på grunn av den sensasjonelle totalseieren i det prestisjefylte 24-timersløpet på Spa-Francorchamps. Dette er ett av flere eksempler 30-åringen fra Hamar bare har hoppet inn i bilen og håndtert et høyt internasjonalt nivå uten nevneverdig mengdetrening sammenliknet med flere av konkurrentene.

Jon Krognes, mentaltrener for Team Norway. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

I 2018 ble Christian Krognes kåret til «Årets bilsportutøver», mye på grunn av den sensasjonelle totalseieren i det prestisjefylte 24-timersløpet på Spa-Francorchamps. Dette er ett av flere eksempler 30-åringen fra Hamar bare har hoppet inn i bilen og håndtert et høyt internasjonalt nivå uten nevneverdig mengdetrening sammenliknet med flere av konkurrentene.

Både før og etter har Krognes kjørt på et profesjonelt nivå uten å betale noen kroner selv for setet, dog heller ikke mottatt de største lønningene for jobben. Men ved siden av selve bilkontrollen har hans mentale styrke blitt den sterkeste merkevaren.

LES OGSÅ: Slik ble Christian en «kløpper» på mentaltrening

Om å kutte ut unødvendige tanker

Og dette «produktet» er utviklet av pappa Jon Krognes, som i utgangspunktet ikke hadde den største bakgrunnen eller tekniske kompentansen innenfor bilsport, før han nå spiller en svært sentral rolle. Ikke bare for sønnen Christian, men også resten av bilsportlandslaget.

– Hovedjobben går på å styre tankene sine og kutte ut alle tanker man ikke har behov for, sier Jon Krognes til Parc Fermé, enkelt og kontant.

– Høres kanskje lettere sagt enn gjort ut?

– Det er det. Det ligger en skikkelig jobb i å stenge ute alt unødvendig. Det tar fort mange år, sier han.

Sportssjef Atle Gulbrandsen kjenner godt til Krognes, både som sambygding, tidligere teamkamerat før Møller Bil Motorsport og nå som en av de mest sentrale bilsportutøverne vi har i Norge når det kommer til kjøring på profesjonelt nivå. Gulbrandsen kjenner godt til hvordan Jon og Christian jobbet sammen fra tidlig av med mental trening.

Derfor fikk Jon før denne sesongen telefonen fra Atle med spørsmål om han kunne tre inn i en rolle som mental trener for resten av Team Norway slik at de kan nyte godt av erfaringene som Jon og Christian har jobbet med de siste 20 årene.

Selvstudier

Jon Krognes har fult sønnen Christian i tykt og tynt, bokstavelig talt over hele verden, helt siden den spede gokartstarten på begynnelsen av 2000-tallet. Her fra Intercontinental GT Challenge-løpet på Laguna Seca i fjor. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

Den mentale kompetansen til Jon Krognes stammer tilbake til sin egen musikerkarriere, hvor han slet med nervene da han skulle opptre.

– Da jeg var i militæret, så kom en feltpress og fortalte om reaksjoner ved mobilisering, som da handlet om at man skulle ut i krigen å dø. Jeg kjente på det samme da jeg skulle spille konsert. Men jeg skulle jo bare spille, jeg skulle jo ikke dø. Så da startet jobben med mentaltrening, sier Krognes.

Selvstudier og sentral litteratur snudde opp ned på hans mentale styrke og etterhvert kompetanse. Autogen trening, som han selv kaller det, som handler om å avspenne de ulike delen av kroppen.

Kan høres noe abstrakt ut, men nøye trening og terping på teknikker har gitt en sterk beviselig effekt ved å prestere når det gjelder, uten at nervene tar overhånd.

Dette tok han med seg over i sønnens gokartkarriere. Christian slet med å holde unødvendige tanker vekk, og hadde egentlig ikke lyst til å konkurrere.

– Han var veldig nervøs i starten, og ville ikke konkurrere etter at han prøvde gokart som seksåring. Fem år senere ville han konkurrere. Og selv om han alltid har vært god til å konsentrere seg, så betyr ikke det at man ikke klarer å styrke tankene. Han kan være i overkant tålmodig, men han blir aldri stresset. Om bilen ikke går bra nok, så fokuserer han kun med å gjøre noe med det han selv kan, sier Krognes.

Dette snakker de om

Som bilsportpappa er også denne rollen noe han drar med seg inn i samtalene med bilsportutøverne. Telefonlinja til Jon er åpen og fri for de aktive utøverne, som kan nyte godt av hans kompetanse. Og foruten dette med teknikker rundt å styre tankene sine, så er rollene mellom foreldre og barn  noe han ofte går igjennom.

Jon Krognes, her i samtale med Ola Jr. Nore og mamma Linda under Bilsporttalentet på Vålerbanen tidligere i høst. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

– Det kommer jo an på hvor de er i løypa, men relasjonen mellom foreldre og barn er ikke alltid like lett når man er så nære på. Det kjente jeg på da jeg jobbet med Christian. Han fikk selv sette opp karten og selv finne ut av ting som var feil. Jeg lurte han aldri på det. Jeg vasket kun karten mellom heatene. Dekktrykk og alt dette måtte han selv finne ut av, sier Krognes.

Hvordan utøver og foreldre samarbeider og samhandler er noe Krognes fort kan se effekt av på kort tid. Tankestyring og teknikker rundt fokus og konsentrasjon tar som nevnt mye lenger tid.

– Vi kan snakke om alt mellom himmel og jord. Jeg tenker ikke så mye på konkurransen deres. Jeg fokuserer mer på hvordan de selv kan utvikle seg og hva de skal fokusere på. Altså systematisering av tanker og følelser. Hvilke problemer de støter på ute på banen, det vet de allerede før de ringer meg, sier Krognes. 

Powered by Labrador CMS