Stor helg på hjemmebane for brødrene Martin og Mats

Martin Nygård (23) kunne neppe feiret bursdagen sin på en bedre måte enn å kjøre inn til sitt karrierebeste resultat på hjemmebane under Rally Finnskog.

Publisert

Kongsvinger-gutten har tatt enorme steg i rallyløypa på kort tid etter at han gikk over til en standard Subaru Impreza i 2016. Forsiktighet og mangel på erfaring er nå byttet ut med trygghet og høy rutine, med jevn kjøring og så å si uten feil.

Martin Nygård og kartleser Jørgen Eriksen. (Foto: Simen Næss Hagen)

Kongsvinger-gutten har tatt enorme steg i rallyløypa på kort tid etter at han gikk over til en standard Subaru Impreza i 2016. Forsiktighet og mangel på erfaring er nå byttet ut med trygghet og høy rutine, med jevn kjøring og så å si uten feil.

For var det noe som Rally Finnskog bar preg av, så var det mange feil fra førere som ble stående fast i de høye brøytekantene som veiene hadde å by på denne lørdagen. Nygård kjørte jevnt og trutt, storkoste seg der andre slet, og klokket enn til en femteplass totalt.

– Dette var akkurat den bursdagsgaven jeg ville ha, sier en strålende fornøyd Martin Nygård til Parc Fermé.

Mats Nygård og kartleser Johan Svendsen. (Foto: Simen Næss Hagen)

LES OGSÅ: God oppkjøring til Rally Sweden for de norske VM-gutta

BILDESERIE: Rally Finnskog gjennom kameralinsa

Foruten Ole Christian Veiby, som var å vente i toppen med sin andreplass, så var Nygård neste lokale Kongsvinger-gutt på resultatlista. Klassen han kjører, utrimmede firehjulsdrevne rallybiler, er en noe utdøende klasse når det kommer til stort omfang i Norge.

Kjørte midt i veien

Han kan dog sammenlikne seg med eldre firehjulsdrevne rallybiler, klasse 13, samt sine egen i klasse 3 for de nyere utrimmede firehjulstrekkerne.

Og selv om det er flere potente førere og ikke minst biler i klasse 13, så hadde Nygård også kontroll på dem.

– Ting har gått over all forventning. Jeg føler jeg kjører trygt og midt i veien, og bare bygger opp tempo for hver meter. Og det er morsomt når vi ser at det fungerer så godt som det gjør, spesielt her på hjemmebane. Og bilen fungerer veldig bra, og desto mer jeg lærer meg og kjenne bilen, jo bedre går den, sier Nygård, sønn av Robert Nygård som har kjørt rally i flerfoldige sesonger tidligere.

Klasseseire for utrimmede biler er ikke lenger en sensasjon i seg selv, men en femteplass totalt i et NM-løp er karrierebeste for gutten som fylte 23 år nettopp på lørdag. Med dette får han også bedre «seeding», som gjør at han kan starte lengre frem i senere NM-løp i år.

Lillebror imponerte

Men - Nygård er ikke eneste i familien som kjørte godt denne helgen. Lillebror Mats (20) har kjørt godt i Volvo Original-klassen tidligere, men tok denne helgen steget opp i nasjonal klasse med en potent Volvo 940.

Lillebror klinte til og satte flere tider i toppen i klasse 10, med beste Volvo-fører på Homsjøen 2 om det største høydepunktet.

– Det hjelper jo litt ekstra bare det å kjøre på hjemmebane da. Og spesielt på Homsjøen. Å slå «Korsmo’n» der begge gangene er veldig stort for meg, flirer Nygård, og viser til Rally Finnskog-legenden Ole Morten Korsmo - der sistnevnte forøvrig ble nummer to i klassen.

På totallisten uteble Nygård. Et girkassehavari på SS4 gjorde at de måtte forsøke å bytte denne på service like etterpå. De klarte bravuren, men oversteg respittiden på 15 minutter per enkeltforsinkelse da dette tok 20 minutter. Nygård fullførte etappene, men ble utelukket etter løpet som følge av forsinkelsen ut av service.

Likevel har han grunn til å være godt fornøyd med egen prestasjonen i helt ny bil.

– Herregud, det var egentlig helt utrolig. Jeg har nå fått forståelse for hva de mener med «feels like dancing» i nasjonal. F*** å moro det er, sier den joviale 20-åringen.

QUIZ: Hvor mye kan du egentlig om Rally Finnskog?

Beskjedne medaljeambisjoner

Storebror Martin skryter også av lillebrors debut i nasjonal klasse.

– Mats er ordentlig flink til og kjøre bil nå, og noen fordel av og være kjent på veiene er det nok ikke i så stor grad for oss hvertfall. Men man blitt veldig gira av og se så mye kjente folk ute på skogen, sier 23-åringen.

Han ligger som nummer to i NM, kun R5-fører Anders Grøndal foran seg. Han er forsiktig optimist med tanke på mulighetene om en NM-medalje, selv om Oscar Solberg klarte dette under samme forutsetninger for to år siden.

– Men da må det være feilfri kjøring fra min side, og så avhenger det av at R5-førerne ikke kommer seg til mål om vi skal ha noe sjanser på NM medalje, tror Nygård.

Powered by Labrador CMS