Blindsjakk i 200 kilometer i timen - norsk sjakkyndling fikk mersmak på bilsport

Da Marius Nakken og sjakkometen Aryan Tari skulle spille inn reklamefilm for en felles sponsor, så fikk sistnevnte en utfordring og opplevelse fristet til gjentakelse.

Publisert

I rallysammenheng er «fem venstre over krøn» og «fire høyre nyper to minus» helt vanlige begreper som enhver rallyfører og kartleser både kjenner igjen og kan se for seg uten problemer.

Marius Nakken fikk en litt annen kjøreopplevelse da han fikk i oppdrag å gjøre blindsjakken til juniorverdenmester Aryan Tari så vanskelig som mulig. (Foto: Von Doren)

I rallysammenheng er «fem venstre over krøn» og «fire høyre nyper to minus» helt vanlige begreper som enhver rallyfører og kartleser både kjenner igjen og kan se for seg uten problemer.

Det samme er forsåvidt «dronning til D4» og «springer slår ut F6» for sjakkspillere. Felles for begge scenarioene er at man overhodet ikke skjønner noen ting av den andres gren. Og i disse sjakktider, hvor Tari følger godt med på sin kamerat og konkurrent Magnus Carlsen i VM hver dag, så passet det med et aldri så lite racing-avbrekk.

Nå var det riktignok ikke rallynoter Aryan Tari fra Lier, juniorverdensmester og ofte omtalt som den neste Magnus Carlsen, skulle bryne seg på. Men under et reklameoppdrag på Rudskogen sist uke fikk han litt av en prøvelse sammen med Porsche-fører Marius Nakken fra Ålesund.

200 kilometer i timen mot «Angsten»

I løpet av én runde rundt Rudskogen, cirka to minutter på vått underlag, skulle Tari slå en konkurrent på vanlig norsk hobbynivå før en runde var passert - kun via radiomeldinger og koordinater, uten at han fysisk fikk se brettet.

Nakken meldte også at han nærmet seg nesten 200 kilometer ned mot beryktede «Angsten», uten at han klarte å sette Tari ut av spill.

– Nei, det å spille blindsjakk er ikke så vanskelig som det kanskje ser ut som. Men man er så fokusert at man ikke rekker å tenke på så mye annet rundt seg. Og da rakk jeg ikke tenke så mye på fart og slikt rundt, sier Tari til Parc Fermé.

– Men du ser jo ikke brettet, og du husker hele stillingen mens du sitter på i bilen?

– Ja, mer eller mindre. Man må huske alle koordinatene, og man har det bare i hodet liksom. Men man spiller helt klart dårligere enn om man ser brettet, sier 19-åringen.

Likevel gikk det. På to runder klarte han å slå den gjennomsnittlige spilleren sjakk matt.

Føles helt motsatt av sjakk

Formålet til Marius Nakken var selvfølgelig å sette ham ut av spill med den farta og de kreftene en Porsche Cayman kan levere for en som ikke er vant til å kjøre fort med bil. Dog innrømmer Tari at han gjerne prøver seg når forholdene er tørre, noe som gir både bedre grep og raskere rundetid.

– Bare å sitte på i en racerbil er veldig kult. Synd vi hadde problemer med været og at det regnet. For jeg skulle gjerne gjort det igjen. Motorsport er noe jeg aldri har fulgt så mye med på, og hele opplevelsen er jo faktisk helt motsatt av sjakk når det kommer til høy fart og adrenalin.

Og som seg hør og bør skulle det selvfølgelig gjøres opp også på sjakkbrettet mellom Tari og Nakken. Det skulle være en match som ikke varte altfor lenge, men Nakken prøvde å stå godt imot.

– Jeg spiller sjakk av og til, og det syns jeg er ålreit. Aryan ga meg til og med litt skryt, men ikke noe mer enn det, humrer Nakken.

– Jeg veiledet ham også litt i tillegg til at vi spilte. Men han lærer fort og spiller ikke så dårlig, sier Tari.

Det var i anledning deres felles klokkesponsor, Van Doren, at dette eventet ble arrangert på Rudskogen. I vinduet over kan du se det endelige videoproduktet.

Powered by Labrador CMS