Da Tore gruste Schanche og Alamäki med sin knøttlille Simca

Norsk bilsportlegende med nostalgisk tilbakeblikk på en av hans store bragder i karrieren.

Publisert

Intet medium kan by varierte poster og historier som sosiale medier, og framfor alt Facebook.

Tore H. Bratlie i sin Simca Rally 3 etter sjikanen før toppen på Vardåsbakken under Festningsløpet 1985. (Foto: Egil Nordlien)

Intet medium kan by varierte poster og historier som sosiale medier, og framfor alt Facebook.

Og da den store norske bilsportlegenden og bokforfatteren, Tore H. Bratlie, postet et tilbakeblikk på hvordan Festningsløpet i 1985 artet seg, så tenkte vi i Parc Fermé å viderebringe denne historien.

Lang historie kort så er det altså snakk om det klassiske bakkeløpet over flere tiår midt i Kongsvinger i Hedmark.

Dette løpet ble kjent for å ta imot store bilsportprofiler og bød på høy fart og stor spenning oppover Vardåsbakken, med vendingen ved det som i dag er Kongsvinger fengsel og en runde rundt denne «trekanten» på toppen før målgang ved Vardefortet.

Under følger Tore H. Bratlies spektakulære opplevelse fra bakkeløpet i 1985, hvor han i sin Simca Rally 3 slo profilerte førere og sterke biler som Martin Schanche i Ford og Matti Alamäki i Porsche, begge med firehjulsdrift og tilnærmet ubegrenset med hestekrefter.

«Til Festningsløpet i 85 hadde arrangøren skaffet til veie et startfelt som kunne ta pusten fra de fleste med Matti Alamäki i Porsche og Martin i sin berømte Escort 4x4 i spissen. En kjempediger pokal var også satt opp. Nå skulle det bli kjøring!

På start dro begge avgårde så det formelig luktet svidd og jeg begynte å tvile på hva jeg hadde gitt meg ut på. Like før jeg skal sette meg inn i bilen, finner jeg en colakork i lomma. På den stod det: «Med bly i skoa». Vel, da var det bare en ting å gjøre... Jeg lukket ikke et sekund på veien opp og gjennom de to første skikanene og det skulle gi resultater.

Jeg startet som siste bil og kunne se at publikum hadde begynt å røre på seg. Ingen hadde trua på at den lille bilen kunne hamle opp med disse fartsuhyrene. Da mellomtidene ble annonsert, fant publikum likevel igjen plassene sine og ventet spent på sluttiden. Pokalen ble min.»

– Pokalen ble min, skriver Tore H. Bratlie, da han slo et par av de største rallycrossprofilene i Europa gjennom 80-tallet. (Foto: Egil Nordlien)
Powered by Labrador CMS