Endelig satt den for unggutten – likevel var det vanskelig å juble

På sitt 13. forsøk i år lyktes det endelig for Charles Leclerc. Søndag tok Ferrari-føreren sin aller første triumf i Formel 1 med seier i Belgias Grand Prix.

Publisert

21-åringen fra Monaco startet løpet på den legendariske Spa-Francochamps-banen fra pole position, etter sesongens, og karrierens, tredje kvalifiserings-seier lørdag. Søndag holdt han unna for konkurrentene hele veien, foran Mercedes-førerne Lewis Hamtilon og Valtteri Bottas på de nærmeste plassene. 

Charles Leclerc hadde én spesiell mann i tankene da han for første gang i Formel 1-sammenheng kunne ta det øverste steget på seierspallen. (Foto: Scuderia Ferrari Press Office)

21-åringen fra Monaco startet løpet på den legendariske Spa-Francochamps-banen fra pole position, etter sesongens, og karrierens, tredje kvalifiserings-seier lørdag. Søndag holdt han unna for konkurrentene hele veien, foran Mercedes-førerne Lewis Hamtilon og Valtteri Bottas på de nærmeste plassene. 

Seieren må sies å være fullt fortjent, etter at Leclerc har vært svært nære sin første triumf ved flere anledninger tidligere i 2019.  

Spesiell oppladning

Søndagens løp fikk en tragisk oppladning. Lørdag omkom Formel 2-fører Anthoine Hubert (22) etter en stygg krasj på samme bane som der søndagens løp ble kjørt. Leclerc og Hubert kjente hverandre godt.  

Måten 21-åringen fra Monaco behandlet sin aller første seier i Formel 1 på står det enorm respekt av, og vitner om hvilken stor fører og hvilket enda større menneske Leclerc allerede er blitt. En fører Formel 1 vil få mye glede av i årene som kommer.  

På sambandet med Ferrari-garasjen fra bilen, direkte etter målgang, var det en svært komponert Leclerc som takket laget sitt. Samtidig gjorde han det klart at seieren ikke ville bli feiret eller nytt til fulle grunnet helgens omstendigheter. På podiet var stemningen forståelig nok også svært tilbakeholden.

Det var en preget, men behersket Leclerc som beskrev følelsene rundt sin første seier i intervjuet rett etter målgang.

På en side er dette en barndomsdrøm som går i oppfyllelse, men på en annen side har det vært en meget vanskelig helg under disse omstendighetene. Vi har mistet en god venn. Denne seieren dediserer jeg til Anthoine. Vi har kjørt og vokst opp sammen. Jeg kan ikke nyte denne seieren til fulle, men dette er likevel et minne jeg vil ha med meg for evig tid, sa monegaskeren etter mål.

Dramatikk og nerve i løpet

Mange satte nok hjertet i halsen av å se Max Verstappen gå i barrierene til side for Eau Rouge på aller første runde av løpet søndag. Det samme partiet på banen med det svært tragiske utfallet lørdag. Men med langt lavere hastighet gikk det heldigvis bra for nederlenderen. Sikkerhetsbilen gjennom de første rundene som følge av hendelsen, fikk ingen konsekvenser for tet-kampen i løpet. 

Det så lenge ut til å bli dobbelt Ferrari i Belgia, men lederen av sammendraget Lewis Hamilton, satte inn en enorm sluttspurt, og passerte Leclercs lagkamerat Sebastian Vettel på andreplass. Briten så seg ikke fornøyd med det, og umiddelbart tok han opp jakten på løpets leder.

Han spiste opp de få sekundene fram til Leclerc på de aller siste rundene av løpet, og skapte med det en meget nervepirrende finale. Men til tross for et fattig sekunds avstand i mål, holdt Ferrari-unggutten unna for lederen i førermesterskapet.  

Resultatliste for Belgias Grand Prix

(Foto: Scuderia Ferrari Press Office)

Vinner: Charles Leclerc (Ferrari) – 1:23:45.710 – 25 poeng
2) Lewis Hamilton (Mercedes) + 0.981s – 18 poeng   
3) Valtteri Bottas (Mercedes) + 12.585 – 15 poeng
4) Sebastian Vettel (Ferrari) + 26.422 – 13 poeng (raskeste rundetid)
5) Alexander Albon (Red Bull) + 81.325 – 10 poeng
6) Sergio Perez (Racing Point) + 84.448s – 8 poeng
7) Daniil Kvyjat (Toro Rosso) + 89.657s – 6 poeng
8) Nico Hulkenberg (Renault) + 106.639s – 4 poeng
9) Pierre Gasly (Toro Rosso) + 109.168s – 2 poeng
10) Lance Stroll (Racing Point) + 109.838s – 1 poeng

Utenfor poengplass: 

11) Lando Norris (McLaren): DNF på siste runde
12) Kevin Magnussen (Haas) + 1 runde
13) Romain Grosjean (Haas) + 1 runde
14) Daniel Ricciardo (Renault) + 1 runde
15) George Russell (Williams) + 1 runde
16) Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) + 1 runde
17) Robert Kubica (Williams) + 1 runde
18) Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo): DNF på nest siste runde
DNF: Carlos Sainz (McLaren)
DNF: Max Verstappen (Red Bull)

Sesongens neste løp, Italias Grand Prix, skjer på Monza-banen allerede til helgen. Lysene på brua slukker søndag 8. september klokken 15:10 norsk tid.

Powered by Labrador CMS