Flaks og tilfeldigheter har fått han på startlistene – og plutselig kan Andreas bli europamester igjen

Søndag fyller Andreas Bakkerud 30 år, og selv kan han nå sikre seg en av sine bedre bursdagsgaver på egenhånd.

Publisert

For ti år siden tok han sitt aller første EM-gull i rallycross. Søndag kan han gjenta bedriften, om så i klassen over. Andreas Bakkerud skulle egentlig ha et tilnærmet friår i 2021, i alle fall på toppnivå.

Andreas Bakkerud fra den franske VM-runden i starten av september. (Foto: ESmotorsport)

For ti år siden tok han sitt aller første EM-gull i rallycross. Søndag kan han gjenta bedriften, om så i klassen over. Andreas Bakkerud skulle egentlig ha et tilnærmet friår i 2021, i alle fall på toppnivå.

Men snøballen begynte å rulle fort i et ellers mildt bergensklima, og plutselig har mulighetene dukket opp på rekke og rad uten at han selv hadde innsats og ambisjoner om å oppnå alt dette. Bare de to siste helgene har han vært i USA på oppdrag for Subaru i det spektakulære Nitro-mesterskapet som Travis Pastrana har etablert.

– Det har vært en rimeligere sesong for meg, økonomisk sett. Det har ikke vært så mye utgifter, men på en annen side ikke like mange inntekter heller. Så det er det samme slitet, men det har jo vært helt fantastisk å oppleve dette, sier Bakkerud til Parc Fermé, og viser til at han nå har hatt åtte helger på rad med motorsportrelaterte oppgaver.

– Da vi snakket sammen tidligere i sommer hadde jeg bare ett løp på planen. Det var NM i gokart, sier 29-åringen, som søndag fyller 30.

Men så fikk han muligheten i Rallycross-EM med ESmotorsport som sårt trengte en fører å fylle inn etter at en av deres forhåndspåmeldte førere meldte avbud. Innhoppet skjedde i Höljes, totalt uvitende om at det ble starten på en full EM-sesong.

Og der ligger han nå på en andreplass sammenlagt, kun to poeng bak leder Fabien Pailler, når løpene og helgene har gått en etter en denne høsten. Samarbeidet med Skoda-teamet fra Litauen har fungert bra. Kanskje bedre enn forventet. Ironisk nok har verken Bakkerud eller mesterskapsleder vunnet et eneste løp, men det betaler seg å score jevnt med poeng.

Plutselig kan han altså ta sitt første EM-gull i toppklassen, og sitt tredje totalt på CVen etter at han ble Super1600-mester i 2011 og 2012.

– Jeg kjenner på følelsen av å kjempe om noe, og jeg gleder meg til å kjenne på disse nervene igjen. Det er alltid jo titler man går etter. I Riga var målet å gå for å vinne, men fokuset ble snudd da vi også ble enige om å fullføre sesongen, sier bergenseren.

Og det skjer på en spesiell arena. Det er nemlig duket for EM- og VM på Spa-Francorchamps, et gjensyn med den legendariske banen siden 2019 etter at fjorårets løp ble avlyst. VM-debuten for Spa i 2019 ble en suksess med mye spektakulær kjøring og store lovord fra førerne.

Andreas Bakkerud. (Foto: ESmotorsport)

Bakkerud trivdes også godt. Han endte på en andreplass i den runden, bak russiske Timur Timerzyanov.

– Spa er en fet bane, og det er meldt godt vær. Men helt ærlig, så har jeg ikke peiling på hva jeg går til. Om man klarer å ja jevne starter og være med og kjempe og prege løpene. Så har jeg to franskmenn å kjempe mot, for det virker som de kjører litt sammen og er litt smarte sammen. Du har en komplett villbass i Andrea Dubourg, også har du en mer sensitiv Fabien Pailler som kjører litt mer med det man har mellom ørene. Men begge to er lynraske, sier han.

Det er mange tilfeldigheter som er årsaken til at det ble full EM-sesong. En ting er telefonen han fikk i 12. time til Höljes. Men det var ikke den eneste. For Bakkerud har ikke vært påmeldt permanent til løpene, og de har alle vært fylt opp. Derfor har han vært avhengig av at noen har trukket seg for å få stille til start.

Og det har han altså fått til på disse tre rundene de har kjørt. Altså at han har fått reserveplassene som har gitt ham startmulighet.

– Det er vel det mest beskrivende for hele denne sesongen. Spesielt. Jævlig spesielt. Men ja… Jo, spesielt, humrer han.

Bakkerud er forøvrig ikke alene om å være nordmann på Spa-Francorchamps denne helgen. Både Sivert Svardal og Hans-Jøran Østreng er også på plass i EM-klassen i RX1, tidlgiere kjent som Supercars. I VM-klassen er det som kjent ingen nordmenn som stiller i år.

Powered by Labrador CMS