En mildt sagt sliten Andreas Tveter omfavner A-finale-vinner og mesterskapsleder Petter Leirhol etter en utilsiktet tapp etter målgang. Førstnevnte stod for kanskje ett av de største sportslige prestasjonene på Momarken denne helgen.

Rallycross-NM:

Flere imponerte med opprykk fra C-finaler til A-finaler

Selv om du havner langt bak etter omgangene, så er det fortsatt håp. Det beviste i alle fall fire av førerne fra helgens NM-runde i rallycross.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: Det ble flere store snakkiser fra NM-runden på Momarken denne helgen. Først var det Eddie Touminen i klasse 3 som fikk seg en ordentlig heisatur inn i første sving i den aller første omgangen, og hans Volvo S40 endte opp som skrot.

Det tok ikke lange stunden før den godt likte mossingen fikk en kronerulling fra Spleis kastende i fanget, og i skrivende stund har det kommet over 30.000 kroner inn for å hjelpe 41-åringen med å bygge ny bil igjen.

Det var ikke mye igjen av bilen til Eddie Touminen etter første omgang i Supernasjonal klasse 3. Mossingen fikk dog så stor sympati fra miljøet at en umiddelbar kronerulling har dratt inn over 30.000 kroner bare det første døgnet.
Absurde scener i fjerde omgang i klasse 4 søndag morgen, der samtlige biler i et heat ble involvert i et sammenstøt. To ble stående, tre kom i mål med store skader på bilene sine - her ved Sindre Madsen Moe og Kristian Tisland.

Brutal trekkspilleffekt

En annen spektakulær snakkis var fjerdeomgangen i klasse 4, hvor ingen av bilene kom fullstendig helskinnet i mål. Trekkspilleffekten startet med et sammenstøt med Robin Rørvik og Herbjørn Haug ut av alternativsporet på siste runden, hvor Haug får store skader og mister kontrollen på bilen sin - der han igjen blir truffet av sin gamle erkerival Knut Ove Børseth, som igjen havnet i sammenstøt med Sindre Madsen Moe og Kristian Tisland.

Haug og Børseth ble stående på banen, Rørvik passerte først over mål uten noen form for styring og ble senere diskvalifisert for å ha forårsaket bøtteballetten. Madsen Moe og Tisland fikk også haltet seg i mål med store skader på sine biler. For Madsen Moe endte det, i likhet med Touminen, med kronerulling i sosiale medier hvor det nå er samlet inn over 20.000 kroner for å hjelpe ham på hjula igjen.

10. plass brakte lykke

Men fra dramatikk til de endelige resultatene fra helgen. Og det er flere som imponerte stort hva gjelder å avansere i finalegradene når man først har oddsene imot seg.

For i motsetning til internasjonal rallycross som har semifinaler, så har det alltid vært trinnvise finaler i norsk rallycross, der de to beste fra B- og C-finalene får rykket oppover og således mulig kjempe om bedre totalplassering og mer poeng.

Markus Røsrud (midten) tok over mesterskapsledelsen i norgescupen for juniorer med en overbevisende seier over erkerival Johannes Rafoss (venstre), som nå er fire poeng bak før finalen. Tobias G. Spangen (høyre) imponerer i sin debutsesong og ligger også på en bronseplass sammenlagt.

Eksempelvis i juniorklassen, der Dennis Setting Johnsen startet fra første ledd i C-finalen etter å ha kvalifisert seg til en 10. plass etter fire omganger. Men trønderen berget en B-finaleplass, og svarte med en solid B-finale der han fikk komme seg helt opp - og til slutt ble det en femteplass i finalen.

I A-finalen stod forøvrig dramatikken seg godt alene. Etter en høyst intens sluttspurt, hvor Markus Røsrud tok alternativsporet på siste runde og kom side om side med Johannes Rafoss ut på siste halve runden.

På dette tidspunktet var ingenting avgjort, og siste svingen ville avgjøre. Her var Røsrud sterkest og knep finaleseieren rett foran snuta på sin mesterskapsrival Rafoss.

– Jeg var litt usikker i siste sving da jeg så han hadde det. Jeg holdt men tenkte at jeg måtte prøve å inner. Det funka jo, så det var bra jeg gjorde det, sa en svært fornøyd Røsrud etter finalen.

Også i klasse 2 hadde vi et liknende tilfelle der Markus Skomedal lå på 10. plass og C-finaleplass etter omgangene. Men i en tro kopi til Johnsen fra juniorklassen, så ble det en andreplass og B-finale-mulighet med nød og neppe, der han tok seieren og kvalifiserte seg til A-finale. Der ble det en finfin fjerdeplass, drøye halvsekundet bak Thomas Voie på den siste pallplassen. Åsmund Holten tok finaleseieren foran Andreas Myhre.

Solide pallplasser

De største bragdene hva gjelder å kjøre seg opp kom dog i klasse 3 og i historisk klasse. Men det betyr lykke å bli nummer ti etter omgangene, for herfra hadde aremarkingen Andreas Tveter store planer.

En knepen C-finale-seier foran Mats Lund Heimdahl førte til en B-finalesjanse der han kjempet til siste slutt etter å bli jaget til siste meter på siste runde av Andreas Aarhaug, hvor Tveter sikret seg en A-finale-billett sammen med Thomas Bryntesson. Og der klinte Tveter til og tok andreplassen rett foran Kenneth Hansen og Fredrik Kviserud, mens Petter Leirhol rykket ytterligere i fra i sammendraget ved å ta totalseieren.

Andreas Tveter stod for ett av helgas største bragder, og la ikke skjul på at det tok på.

– Det var rått. Jeg er helt utslitt jeg nå, når jeg har kjørt 18 runder, sa en svært glad og lettet Tveter etter målpassering.

I historisk klasse stod også veteranen Arnfinn Bergseng for noe av det samme der to ikke-fullførte omganger innledningsvis sendte ham ned til en 11. plass og andre ledd i C-finalen. men to soleklare seire fra C- og B-finalen beviste at han var en A-finaleplass verdig, og der suste han inn til en andreplass bak suverene Amund Walle. Bjørn Egil Dalen tok tredjeplassen i finalen.

Overlegen Hvaal-seier

Ellers verdt å nevne at Jens Hvaal klinte til med en solid og overlegen seier i klasse 1 etter å ha vunnet tre av fire innledende omganger. Regjerende norgesmester Mats W. Marthinsen måtte nøye seg med en andreplass, mens Per Magne Svardal kom rett fra gull i Yrkes-EM til tredjeplass i klasse 1 på Momarken.

I «store super», klasse 4, var det Simen Engsvik som var høyest rangert etter omgangene, men i finalen måtte han ta til takke med en andreplass etter at Emil Sivesind tok grepet og sikret finaleseieren. Jørgen Syversen ble nummer tre.

Også verdt å nevne at Supercars var gjesteklasse med fem biler på Momarken denne helgen. Veteranen Frank Valle tok en høyst overlegen seier i finalen foran Lars Erik Sørlie i Citroën og Nils Christian Haug i en Supercar Lites.