Hun er datteren til en av Norges største bilsportlegender – men nå er det Isabell (15) sin tur til å ta over racingarven

Hun parkerer ikke gokarten riktig enda, men Isabell Rustad (15) kunne bare ikke si nei når hun plutselig har fått sjansen til å sitte i en «ordentlig bil».

Publisert

Navnet er allerede godt etablert i det norske bilsportmiljøet. Selvfølgelig med god drahjelp fra pappa Tommy Rustads suksess i bilsporten over tre tiår, men også fordi hun selv har levert sterke resultater oppi gokarten over flere sesonger.

Isabell Rustad spent og fokusert under sin aller første test i racingbil på Vinstra, med god støtte fra onkel Per Jørgensveen som har kjøpt bilen som hun får disponere i Racing-NM. (Foto: Privat)

Navnet er allerede godt etablert i det norske bilsportmiljøet. Selvfølgelig med god drahjelp fra pappa Tommy Rustads suksess i bilsporten over tre tiår, men også fordi hun selv har levert sterke resultater oppi gokarten over flere sesonger.

Men nå har Isabell også nådd midten av tenårene, og med det åpner det seg opp nye grener og klasser hun han få kjøre. Og da onkel Per Jørgensveen, også han godt kjent i den norske bilsporten, skaffet til veie en Peugeot 206 i GT5-klassen i Racing-NM, så var ikke Isabell vond å be.

– Jeg har jo verdens snilleste onkel. Det er det ingen tvil om, konstaterer Isabell Rustad overfor Parc Fermé.

Utfordrende med manuell gir

Hun har akkurat gjennomført sin første test med racingbil overhodet i det splitter nye motoranlegget på Vinstra, hvor det også er laget en egen racingtrasé sammen med andre sløyfer til andre bilsportgrener. Progresjonen var, ikke uventet stor, men det var altså meget utvant å sitte i en bil med originale proporsjoner fra vanlige biler hun må vente noen måneder med før hun får øvelseskjøre på veien.

– Jeg syns det gikk ganske bra. Jeg ble litt positivt overraska. Sporvalg, nedbremsing og «aks» gikk greit, men jeg har en del å hente på giringen, altså. Det er jeg ikke så vant med. Med clutch og sånt. I starten så bremset jeg mens jeg holdt clutchen inne hele tiden. Så giret jeg til slutt. Det er jo ikke helt bra. Så slet jeg litt med å finne tredjegiret, men nedgiringene gikk overraskende bra. Jeg trodde akkurat det skulle være vanskeligere, sier Rustad.

Helmanuell giring med H-mønster og obligatorisk clutch kan gi mang en utfordring for ei som ellers har begrenset bilerfaring og kun kjørt gokart i sin aktive bilsportkarriere. Samtidig er hun glad for at Peugeot 206 er en populær bil i GT5-klassen, blant annet med «Team 206» som vi skrev om før jul - hvor det også er flere jenter som står bak satsingen i teamet.

Isabell er ikke tilknyttet disse, men gleder seg til å bli mer kjent med dem og ikke minst konkurrere med dem.

– Jeg syns det er veldig gøy at det er mange jenter som er med. Jo flere jenter, jo bedre er det jo, sier den energiske 15-åringen fra Harestua, som dog har såpass mange jern i ilden at hun ikke kan prioritere full NM-sesong i baneracing i 2021.

Hektisk sommer i vente

Snøen var ikke helt borte, men årets første racingtest for Isabell Rustad og flere andre ble likevel gjennomført i flotte oppe på det nye motorsportanlegget på Vinstra. (Foto: Privat)

Hun innrømmer dog at vinteren har vært lang, og at hun har fått kjent på rastløsheten. Nedstengninger gjør at hun ikke har kunnet delta i turn der hun også er aktiv på et godt nivå, men nå har alt åpnet mer opp tilnærmet på én gang.

Og gokarten slipper hun ikke unna. Dette året skal hun kjøre i X30 og vil vise at hun fortsatt kan hevde seg i gokarten.

– Også har jeg blitt med på simracing også, så det er noe hver dag nå. Ting har vært stengt ned og jeg har kjedet meg mye. Og på turn spesielt er det jo vanskeligere å holde avstand enn når du kjører. Men det blir hektisk i år. Gjør jeg det bra i gokart så vil jeg kanskje ta en sesong til, og gjør jeg det bra i racingen så vil jeg kanskje kjøre mer der. Men alt er stappet inn mellom mai og september, så det er begrenset hvor mange helger som er ledige, sier hun.

Takknemlig er hun i hvert fall med tanke på at familien på begge sider er såpass ivrige i motorsporten at de kan hjelpe Isabell opp og fram. Men at hun knyttes til en av Norges mest suksessrike og profilerte bilsportutøvere kjenner hun ikke noe på. Driven og lysten til å holde på med dette er det hun selv som står for.

– Jeg er jo så glad bare for å ha muligheten til å kjøre. Fra jeg var liten av så har mamma og pappa vært tydelige på at jeg bare skal fokusere på å ha det moro når man kjører, og ikke for å bli best. Så ser jeg nå i etterkant at mange av de beste har falt av, mens jeg fortsatt er her selv om jeg ikke alltid har vært så god, sier Rustad.

– Kjenner du på noen forventinger eller press med tanke på familiehistorikken?

– Nei, det merker jeg ikke noe til. Jeg har jo selvfølgelig lyst til å bli god, men det er ingen andre som pusher meg. Mamma og pappa må bare dulte etter, men de virker jo ganske interesserte da, ler hun.

Isabell er ei aktiv jente også uten kjøredress og hjelm på. Her fra treningssamlingen med NBF Talentutvikling i mars for to år siden. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)
Powered by Labrador CMS