I sjokk etter utestengelsen ut sesongen – nå slår han tilbake mot påstander i dommen

FIA mener Ole Christian Veiby brøt både meldeplikten og karanteneplikten før og etter den positive koronatesten. Veiby selv mener FIA både ga og fikk den informasjonen som var nødvendig.

Publisert

Ikke bare mistet Ole Christian Veiby den portugisiske VM-runden i rally denne helgen. Mer eller mindre rett etter at shakedown var ferdigkjørt torsdag avleverte han plutselig en positiv koronatest, og med det var han naturlig nok ute av løpet.

Ole Christian Veiby. (Foto: Hyundai Motorsport GmbH)

Ikke bare mistet Ole Christian Veiby den portugisiske VM-runden i rally denne helgen. Mer eller mindre rett etter at shakedown var ferdigkjørt torsdag avleverte han plutselig en positiv koronatest, og med det var han naturlig nok ute av løpet.

Men etter at finaledagen var kjørt i Portugal, så kom det en desto mer nedslående beskjed fra FIA. Veiby ute stenges i seks måneder, som i praksis er resten av VM-sesongen, for å ha brutt inntil fem ulike paragrafer både fra FIA, arrangøren og lokale helsemyndigheter. I klartekst innebærer dette både meldeplikten dersom man har vært i nærkontakt med en koronapositiv person den siste perioden, samt hvordan man overholder karantene- og isolasjonsplikten ved eventuell smitte.

FIA mener at Veiby ikke har meldt ifra om at han har vært i nærkontakt med en som har fått påvist smitte. I tillegg utførte nordmannen sin karantene i familiens feriehus i Spania, framfor å bli værende på hotellet i Portugal de neste ti dagene, noe de også reagerer kraftig på. Juryen er klare på at dette er såpass graverende regelbrudd at han får seks måneders utestengelse fra alle VM-runder.

Man kan på mange måter legge sammen to og to ved å definere Veiby og Andreas Mikkelsen som nærkontakter i forbindelse med Targa Florio Rally på Sicilia utenfor Italia, der Mikkelsen bistod sin landsmann, kamerat og tidligere EVEN-kollega. Mikkelsen testet positivt før helgen, og har ingen hundre prosent klar smittevei å spore - annet enn at han mistenker at smitten må ha kommet i forbindelse med eller i etterkant av det italienske løpet. Selv utførte Veiby tre negative tester på fem dager, før den fjerde testen viste positivt resultat.

Det foreligger ingen offisielle bekreftelse på hvorvidt Mikkelsen er den aktuelle nærkontakten det er snakk om, men Veiby poengterer i en offisiell uttalelse at han aldri har lagt skjul på at han har vært i nærkontakt med en som senere har fått påvist smitte. Dette er stikk i strid med hva juryen konstaterer i dommen.

– Rally-VM og FIA tar reglene fra FIAs internasjonale sportsreglement, vedlegg S, og prosedyrene for å redusere smitte ekstremt alvorlig. Mr. Veiby har ikke klarert at han har vært i nærkontakt med en koronapositiv i dagene før løpet i Portugal, og han hadde heller ikke lov til, eller bedt om lov til, å forlate Portugal og reise tilbake til Spania når han var pålagt å være i karantene i ti dager i Portugal, skriver juryen.

Parc Fermé har vært i kontakt med Veibys apparat i EVEN Management, som henviser til hans uttalelse i sosiale medier uten at han ønsker noe intervju utover dette.

Ole Christian Veiby og kartleser Jonas Andersson rakk å kjøre shakedown torsdag før det bar rett i isolasjon etter positiv koronatest for Veiby rett etter kjøringen. Kartleser Andersson testet negativt, men utestenges i tre måneder for brudd på karantenereglene, ifølge FIA. (Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool)

I sin offisielle uttalelse reagerer han på påstanden om regelbruddet i forbindelse med at han reiste fra Portugal til Spania for å fortsette sin karantene der, da Veiby mener han fikk klarsignal av nettopp arrangøren til å gjøre dette. I domsdokumentet mener juryen at han ikke overholdt de portugisiske helsemyndighetenes krav om 10 dagers karantene ved at han reiste til Spania.

– Jeg gikk i isolasjon med en gang jeg mottok det positive testresultatet. Tilbake på hotellet fikk jeg en telefon fra en av arrangørens covid-representanter som forklarte til oss at vi kunne gjennomføre isolasjonen hjemme, hvis vi kjørte bil. Derfor dro jeg til familiens hus i Spania, alene i bilen, for å unngå nærkontakt med andre mennesker, skriver Veiby i sin uttalelse.

Han er lei seg for det som skjedde, men mener han har handlet i god tro og i tråd med den informasjonen han har fått. Domslutninger fra FIAs løpsjury kan alltids ankes til neste instans, men Parc Fermé får opplyst at Veiby og teamet ikke kommer til å anke avgjørelsen. Dermed er VM-sesongen hans over for 2021.

– Jeg må bare beklage for hele situasjonen, og jeg er veldig lei meg overfor teamet. Jeg håper inderlig at jeg ikke har smittet noen andre med dette viruset, sier Veiby videre, som forøvrig er, og har vært, helt symptomfri siden han testet positivt torsdag.

Kartleser Jonas Andersson utestenges også av juryen, primært på grunn av brudd på karantenereglene, men hans straff begrenses til tre måneder kontra seks.

Powered by Labrador CMS