– Ikke lett for en 11-12-åring å ha alle stoppeklokkene rettet mot seg

Carlos Sainz jr. har ingen problemer med å legge skjul på at det ikke er enkelt å vokse opp med en pappa som tidligere verdensmester.

Publisert

Det vokser opp stadig nye generasjoner bilsportutøvere med røtter i offisielle verdensmestere fra ulike bilsportgrener. I Formel 1-sirkuset er nå Mick Schumacher, sønn til syv ganger verdensmester Michael Schumacher, på vei opp og fram, og i Rally-VM begynner Oliver Solberg, sønn til rally- og rallycrossverdensmester Petter Solberg, å få et fotfeste i det internasjonale miljøet.

Carlos Sainz jr. (Foto: Steven Tee / McLaren)

Det vokser opp stadig nye generasjoner bilsportutøvere med røtter i offisielle verdensmestere fra ulike bilsportgrener. I Formel 1-sirkuset er nå Mick Schumacher, sønn til syv ganger verdensmester Michael Schumacher, på vei opp og fram, og i Rally-VM begynner Oliver Solberg, sønn til rally- og rallycrossverdensmester Petter Solberg, å få et fotfeste i det internasjonale miljøet.

Men det er ikke unikt at disse to følger farens hjulspor. Spesielt i Formel 1 er både 1995-mester Damon Hill og 2016-mester Nico Rosberg sønn av henholdsvis Graham Hill og Keke Rosberg av tidligere Formel 1-verdensmestere.

Stort press på sine skuldre

Det som kanskje er mer spesielt er Carlos Sainz jr., sønn til far med samme navn som har skrevet seg inn som en av de største legendene i Rally-VM, med to VM-titler fra 1990 og 1992, og hadde intet mindre enn 19 sesonger med VM-løp i rally. McLaren-føreren valgte dog en annen retning enn faren, der gokart-suksessen brakte ham opp og fram på asfaltbanene og til slutt gjennom Red Bull-skolen.

Men i et intervju med Parc Fermé bedyrer Sainz jr. at det slettes ikke var noen selvfølge at han skulle prestere hele veien fra barndommen av og opp i formelbilstigene - spesielt allerede fra gokartalder av.

– Ute på banen var det faktisk veldig vanskelig. Når du er 11-12 år og du har en far som er veldig kjent. Det blir mye press, det er mange som følger med, og det er ikke lett når alle har oppe stoppeklokkene og sammenlikner seg kun med deg. Det oppleves som et stort press når alle kun er ute etter å slå deg, sier Carlos Sainz jr. til Parc Fermé.

– Jeg var for snill

Han opplevde også mye misunnelse ved å komme fra en familie med sterk bilsporthistorie og følgelig gode ressurser til å vokse opp innenfor bilsporten. Pappa Sainz hadde også en tidlig link med Red Bull før energidrikken virkelig eksploderte i sin satsing på rally, slik at veien inn i Red Bull-systemet også på mange måter kunne oppleves som kortere enn mange andre utøvere.

Men det å takle presset, og samtidig ha den erfaringen og kunnskapen tilgjengelig som faren hadde, det ble til slutt en av Sainz jr. aller største styrker, så lenge han kom seg over kneika på gokartbanen i sine yngre år.

– Pappa ga meg mange råd, og mange av rådene da jeg var ung handlet først og fremst om å være snill med konkurrenter, mekanikere og så videre. Men det er mulig jeg var for snill. Jeg trengte å bli mer aggressiv og ta mer plass, sier 26-åringen.

Carlos Sainz junior og senior. (Foto: Oscar Carrascosa / Red Bull Content Pool)

I dag er han en godt etablert Formel 1-fører. Først gjennom Toro Rosso, før han fikk en plass i Renault midtveis i 2017-sesongen. Legendariske McLaren meldte så sin interesse for spanjolen før 2019-sesongen, og til neste år skal altså Sainz over til minst like legendariske Ferrari.

Ler av humor på bekostning av seg selv

Timingen kunne kanskje ikke vært dårligere å signere for ett av de mest markante teamene i bilsporthistorien, etter at teamet har opplevd en konkurransemessig fiasko denne sesongen - spesielt på motorsiden. Internettmiljøet har det dog veldig morsomt med dette, der McLaren virkelig har vokst som team etter mange års nedturer mens Ferrari nå sakker akterut i det momentet hvor Sainz nå bytter team.

– Folk kan le så mye de vil. Faktisk er det veldig morsomt mye av det de tuller med. Det er mange morsomme ideer. Jeg ler selv, spesielt med vitsene som går utover meg. Jeg er kanskje den første som ler, selv om det verken er vondt ment eller sant i det hele tatt det mange tuller med, flirer Sainz.

Men han kunne altså ikke være der han er uten sin far. Ikke bare på grunn av det økonomiske grunnlaget fra barndommen av, men hele den viktige støtten han kunne ha fra en med så sterk pondus i det internasjonale bilsportmiljøet.

– Å ha en verdensmester som far er selvfølgelig en stor fordel for min karriere. Jeg kunne ikke vært her uten hans råd. Jeg angrer jo ikke på at jeg begynte med dette, selv om presset i starten var svært vanskelig å takle. Men det gjorde meg sterkere, sier Sainz jr.

Powered by Labrador CMS