Ingen bilsportutøvere nominert til priser under Idrettsgallaen

De beste norske prestasjonene i utlandet ikke funnet gode nok for juryen. Og formaliteter gjør det også enda vanskeligere for bilsportutøverne.

Publisert

Selv om Norges Bilsportforbund står utenfor Norges Idrettsforbund, så har bilsportutøvere likevel vært aktuelle til nominasjoner av forskjellige priser tidligere. Ingen av fjorårets prestasjoner får sendetid på NRK lørdag kveld. Riktig nok blir det ikke helt uten bilsportprofiler. Petter og Oliver Solberg har fått det ærefulle oppdraget å dele ut «Årets gjennombrudd».

Petter Solberg gjorde rent bord under Idrettsgallaen 2003. I år deler han ut prisen «Årets gjennombrudd» sammen med sønnen Oliver. (Foto: Øystein Sørensen/Smaalenenes Avis)

Selv om Norges Bilsportforbund står utenfor Norges Idrettsforbund, så har bilsportutøvere likevel vært aktuelle til nominasjoner av forskjellige priser tidligere. Ingen av fjorårets prestasjoner får sendetid på NRK lørdag kveld. Riktig nok blir det ikke helt uten bilsportprofiler. Petter og Oliver Solberg har fått det ærefulle oppdraget å dele ut «Årets gjennombrudd».

Fra et bilsportståsted kunne man muligens vurdert både Solbergs individuelle VM-bronse og VM-gull for lag i rallycross, samt Dennis Olsens sølv i Porsche Supercup som aktuelle kandidater til en passende nominasjon.

Sist en norsk bilsportutøver var nominert til en pris til den tradisjonsrike gallaen var Petter Solberg og Andreas Mikkelsen i Idrettsgallaen 2016 for henholdsvis VM-gullet og VM-bronsen i 2015-sesongen i deres respektive grener. Disse ble nominert til «Åpen klasse» som tildeles til sterke prestasjoner i litt mer sjeldnere klasser enn vi vanligvis finner de mest anerkjente norske prestasjonene.

Derfor er ingen nominert

(Faksimilie: VG Sporten, 2003)

Juryleder og toppidrettsjef Tore Øvrebø forklarer hvorfor ingen nordmenn er nominert i år.

– Hvis det ikke er innmeldt noen kandidater, så kvalitetssikrer vi utenom dersom det har vært noen helt spesielle prestasjoner. Det er flere som har vært gode i år, men ingen som har vært helt der oppe, sier Øvrebø til Parc Fermé.

Han forteller videre at «Åpen klasse» nå er fjernet for at heller flere kan nomineres til «Årets mannlige»- og «Årets kvinnelige utøver». Fordi Norges Bilsportforbund står utenfor Norges Idrettsforbund vil heller ingen bilsportutøvere bli nominert til disse prisene, ifølge toppidrettssjefen.

– Nå som «Åpen klasse» er tatt vekk, så er det kun to priser som kan være aktuelle for en bilsportutøver. Det er «Utøvernes pris» og «Årets navn». Det gjelder dersom utøverne selv finner en prestasjon god nok, eller en presatsjon fra en idrettsrelatert aktivitet blir en naturlig del av «Årets navn»-nominasjonen, sier Øvrebø.

Flere er nominert tidligere

Opp igjennom historien har det vært litt mer tilfeldig når nominasjonene har angått bilsportutøvere. Solbergs første VM-gull i rallycross i 2014 var ikke gjenstand for nominasjon til gallaen i 2015, ei eller VM-bronsen i rally som privatfører i 2010.

Mikkelsen har også tatt VM-bronse i rally tre år på rad (2014-2016), men verken 2014 eller 2016 utløste nominasjon for rallystjernen. Samtidig skal det nevnes at Mads Østberg ble nominert til «Åpen klasse» under Idrettsgallaen 2013 for fjerdeplassen han tok sammenlagt i 2012 som privatfører.

Generalsekretær i Norges Bilsportforbund, Hallgeir Raknerud, forstår at bilsporten ikke har nådd helt opp og ser at konkurransen er sterk av andre norske bilsportutøvere.

– Det kunne selvfølgelig vært hyggelig med noen nominerte, men det er mange veldig gode prestasjoner blant de som er nominert. Vi får bare håpe på enda bedre resultater fremover, så skal vi nok få med bilsportutøvere på gallaen igjen, sier Raknerud til Parc Fermé.

Gjorde rent bord etter VM-gullet

I tillegg understreker han at det er ekstra krevende for bilsporten å få anerkjennelse på gallaen så lenge man ikke har noen tilknytning til NIF, og at fraværet av «Åpen klasse» gjør sjansen mindre for at en norsk internasjonal bilsportprestasjon blir dratt frem.

– Det er jo NIF sammen med NRK og Norsk Tipping som er arrangør og vi er jo ingen del av NIF så slik sett er det ikke naturlig at våre utøvere vurderes. Men vi har sendt inn forslag til juryen tidligere uansett og vil gjøre det igjen når det er naturlig, sier Raknerud.

Motorsport-kategorien har også fått nominasjoner for utøvere uten fire hjul. I 2004 ble Pål Anders Ullevålseter vinner av «Åpen klasse», samtidig som både FMX-utøver Ailo Gaup og båtrace-fører Bjørn Rune Gjelsten var nominert samme år.

Men bilsportutøverne har ikke gått tomhendt hjem fra Idrettsgallaen. Petter Solberg gjorde rent bord i 2003 etter VM-gullet han tok i rally. Hele fire priser av fire mulige tok Petter Solberg med seg hjem, «Årets navn», «Årets forbilde», «Utøvernes pris» og «Åpen klasse». Han vant også «Åpen klasse» året før for VM-sølvet og at han vant sin første VM-runde.

Powered by Labrador CMS