Nybakt far med siktet innstilt på Junior-EM

Innen neste mandag bør Steve Røkland ha 2019-programmet sitt klart. Men så er det disse pengene, da.

Publisert

– Mye av sporten handler om å få inn nok penger, liksom. Det er da man kan komme seg videre, og selv om jeg har jobbet hardt, så har jeg likevel ikke vært flink nok, innrømmer Steve Røkland (26) overfor Parc Fermé.

Steve Røkland. (Foto: Simen Næss Hagen)

– Mye av sporten handler om å få inn nok penger, liksom. Det er da man kan komme seg videre, og selv om jeg har jobbet hardt, så har jeg likevel ikke vært flink nok, innrømmer Steve Røkland (26) overfor Parc Fermé.

Det er snart tre uker siden han ble pappa for første gang. Lille Sebastian så dagens lys samtidig som shakedown under Rally Monte-Carlo gikk av stabelen.

Ikke helt tilfeldig navn?

Sebastian er født inn i en bilsportfamilie. Pappa Steve som etablert rallyfører og mamma Vilde Fjulsrud som mangeårig gokartfører og de sisteårene rallycrossfører i NM.

– Navnet er kanskje ikke helt tilfeldig, nei. Men det er jo et fint navn. Og det er jo Sebastian med A, da. Ikke E, flirer Røkland, med viser til de mangeårige verdensmesterne i rally som heter Sebastien.

Lille Sebastian er født inn i en bilsport-familie, noe denne bodyen også på mange måte illustrerer. (Foto: Privat)

Likevel er motivasjonen på topp for å fortsette rallykarrieren. 26-åringen kommer ikke fra noen rik familie og har jobbet beinhardt hvert år for å skrape sammen nok penger til å satse for fullt i rallysporet. Det ble britisk gull i fjor, og også VM-seier i Rally Wales for tohjulsdreven biler.

Blandede følelser

Fra før har han sanket en rekke NM-titler og forsøkt seg litt i utlandet forøvrig med en fjerdeplass i Junior-EM i 2015 som bestenotering.

Men Røkland vil høyere opp. Og han ser muligheten i det fjerne. Et par siste sponsorsignaturer vil avgjøre budsjettet om han kan kjøre en full sesong.

– Jeg har fått et tilbud fra et team, hvor vi først kjører Azorene der resultatet der vil avgjøre veien videre. Men jeg må ha ting klart der innen mandag.

– Hvordan er magefølelsen?

– Det kommer an på når på døgnet du spør meg. Det går opp og ned gjennom dagen, sier Røkland.

Privat kjøring er «Plan B»

Vilde og Steve sammen med deres nyfødte sønn Sebastian. (Foto: Privat)

Han har fortsatt sin privateide Peugeot 208 R2 stående. «Plan B» er å kjøre enkeltrundene i EM, med håp om å kjøre minst fire løp som blir tellende i mesterskapet. Men det ideelle er å skaffe nok penger til å kjøre for teamet han per nå ikke vil nevne navn på og hvilket bilmerke det er snakk om.

Men han understreker at han er glad i sin egen Peugeot. På relativt få forsøk og lite testdager har han klart å levere gode resultater når det gjelder som mest.

– Før Ulster Rally i fjor hadde jeg en test. Sist gang jeg testet før det kan jeg ikke huske. Men jeg er veldig komfortabel i 208en. Jeg kan komme inn i fin flyt med en gang. Den passer meg bra og er enkel å kjøre, sier han.

At Røkland enda ikke har fått sitt store internasjonale gjennombrudd bruker han ikke noe energi på. Selv om det er bred enighet om at han kunne vært på et vesentlig høyere nivå dersom han hadde hatt andre økonomiske muskler på et tidligere tidspunkt i karrieren.

https://parcferme.no/rally/teamet-tok-kontakt-for-han-selv-rakk-a-ringe-na-er-han-em-klar/

Håper på norske dueller

Men å gi seg i 2019, med familieforøkelse og usikkerhet for hva året bringer med seg, det har aldri vært et alternativ.  Selv om sponsormarkedet oppleves som krevende.

– Jeg har liksom ikke klart å knekke den koden. Jeg har spurt mange om hvordan man har gjort ting, og så videre. Men så har markedet utviklet seg også. Det er en tøff bransje, konstaterer Røkland.

Han har også vist at han behersker firehjulsdreven rallybil ved å kjøre inn til gode etappetider og resultater da han i 2017 fikk til noen enkeltinnhopp i en Subaru Impreza. Det var også aktuelt å se på en R5-satsing i det britiske mesterskapet i 2019, men den planen har strandet.

At han vil gå på nok en sesong tohjulsdreven bil, det gjør han ingenting. Målet er, dersom han får realisert Junior-EM-satsingen, er å gå for gull. Enkelt og greit. Og det med norske Sindre Furuseth som kanskje den største rivalen.

– Da jeg har kjørt i utlandet før, så har jeg stort sett vært den eneste nordmannen. Derfor er det gøy at vi kan være flere. Det hadde vært helt topp å kunne konkurrere mot Sindre dersom jeg får kjøre EM, sier Røkland.

Powered by Labrador CMS