Trond Sveinsvoll er selvfølgelig påmeldt, i likhet med ni andre R5-førere og totalt 72 andre førere i skrivende stund. Kun innstramminger i koronarestriksjoner kan nå stoppe arrangøren, men enn så lenge er kommunelegen positiv.

Positive prognoser for NM-åpningen – men arrangøren må ha ett forbehold

Mye tyder på at Rally-NM åpner som normalt, og startlisten for Sigdalsrally ser også veldig lovende ut.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Om 1,5 uke går årets første NM-runde i rally, tradisjonen tro på Sigdal hvis vi ser bort ifra 2021-sesongen. Da ble løpet avlyst, direkte som følge av et fryktet mildvær, men indirekte var årsaken koronarestriksjoner ettersom løpet ble flyttet vekk fra sin opprinnelige dato i januar til den mer risikoutsatte første helgen i mars.

RALLY: Om 1,5 uke går årets første NM-runde i rally, tradisjonen tro på Sigdal hvis vi ser bort ifra 2021-sesongen. Da ble løpet avlyst, direkte som følge av et fryktet mildvær, men indirekte var årsaken koronarestriksjoner ettersom løpet ble flyttet vekk fra sin opprinnelige dato i januar til den mer risikoutsatte første helgen i mars.

Nå har NMK Modum og Sigdal funnet tilbake til den kalenderplassen som er «mer riktig» for dem, og 15. januar smeller det altså i Midtfylket overfor Drammen og Hokksund. I skrivende stund hele 73 påmeldte, med god spredning og deltakelse i alle de aktuelle NM-klasser. Bare i toppklassen, primært omfattet av R5/Rally2-kategorien, er det allerede 10 biler klare.

Dette er selvfølgelig noe arrangøren vil trekke på smilebåndet av.

– Det er alltid spennende før en ny sesong. Hvem melder seg på, hvem satser på full NM-sesong og hvem kommer med nye biler og alle de tingene der, sier assisterende løpsleder Tom Kristian Lien til Parc Fermé.

Assisterende løpsleder i Sigdalsrally, Tom Kristian Lien.

Kan gjennomføre under dagens restriksjoner

Selv en anerkjent rallyfører med god CV, men på hjemtraktene velger han heller å yte en viktig innsats for arrangørstaben. Værmeldingen ser også lovende ut i tiden som kommer med flere minusgrader og et par dager med kraftig snøfall, selv om det er noen varmegrader i ankomst som nærmer seg løpsdagen.

Været er det likevel ikke noe bekymrer seg for. Egentlig ikke koronarestriksjoner heller, men etter to år med pandemi har de lært seg at man som arrangør ikke kan garantere noe som helst før løpsdagen er der.

– Vi har nå fått en veldig hyggelig melding fra kommunelegen, og det er viktig at vi har han med på laget. Men klart, de neste dagene er avgjørende. Vi i komiteen jobber som det blir rally, og alt er klart for rally. Men disse tallene kan jo bare stige, og da blir det fort stopp, sier Lien, og viser også til at det er ventet nye oppdateringer ettersom dagens restriksjoner går ut 14. januar, dagen før løpet.

– Kan dere arrangere under dagens restriksjoner, eller er dere avhengig av lettelse?

– Vi er innenfor nå. Så da skal det gå bra. Men om de strammer ytterligere til, så kan det bli plunder, sier den assisterende løpslederen.

Så lenge publikum står spredt i små grupper, så føler arrangøren at det er utelukkende positivt - av flere årsaker - at folk finner veien ut til fartsprøvene.

Positiv holdning til publikum

Arrangøren legger heller ikke veldig mye energi i hvordan de skal kommunisere ut og håndtere publikum. Det har ikke blitt pålagt noen spesifikke restriksjoner utover det som er å anse som sunn fornuft. Og i utgangspunktet er de bare positive til om folk vil se på rally, men maner naturlig nok til å følge de ordinære smittevernråd vi har levd med i snart to år.

– Vi har ikke lagt noen føring for publikum enda. Ja, vi kan ha det, men selvfølgelig ikke for mye. Og ingen ansamlinger. Så vi ligger lavt der, og vi legger ikke til rette for noen store plasser hvor folk kan samle seg. Vi har levd med dette i to år, og vi forventer jo at folk er vant til hvordan dette nå fungerer.

– For når det er sagt, så er vi positive til at det er publikum på skogen, for det i seg selv er også et sikkerhetstiltak med tanke på at de kan hjelpe biler og varsle andre og bistå der ute. Vi ser uansett på TV-bilder at folk er flinke til å stå spredt og fint langs hele løypa, så det er ikke noe problem, konstaterer han.

Powered by Labrador CMS