Rally-mammaene tok rattet fatt da samboerne lånte ut bilene sine

Fra kartlesing til bleieskift, og plutselig fikk de hver sin rallybil å leke med. Ikke rart Vilde Fjulsrud og Thea Frydenberg storkoste seg i helgen.

Publisert

For Bakkeløp-NM er ikke bare ramme alvor. Den store deltakelsen på over 80 biler betydde også at en rekke stilte opp for å ha det moro. Og flere var både debutanter eller gjorte ett og annet sjeldent gjesteinnhopp.

Vilde Lindum Fjulsrud og Thea Frydenberg, her foran Steve Røklands Peugeot 208 R2 som Vilde fikk bruke denne helgen. (Foto: Sondre H. Sundstuen / Parc Fermé)

For Bakkeløp-NM er ikke bare ramme alvor. Den store deltakelsen på over 80 biler betydde også at en rekke stilte opp for å ha det moro. Og flere var både debutanter eller gjorte ett og annet sjeldent gjesteinnhopp.

To av deltakerne har vært litt i samme situasjon det siste året. Mens deres samboere har etablert seg bak rallyrattet på hvert sitt hvis, har Thea Frydenberg (19) og Vilde Lindum Fjulsrud (22) selv hatt sine karrierer bak rattet i bilcross og rallycross før de har fått hver sin sønn å følge opp.

Uvant med rallybil

Thea og samboer Kristoffer Bekkemellem fikk sønnen Marius Leander for snart 1,5 år siden, mens Vilde - som er sammen med Steve Røkland - fødte sønnen deres Sebastian i slutten av januar i år.

Men nå var det på tide å skaffe barnepass for å få kjørt selv. Bekkemellem stilte sin Ford Fiesta ST til start, mens Røkland lot Vilde få kjøre hans gullbil Peugeot 208 R2.

– Det var helt utrolig gøy, sier Thea Frydenberg entusiastisk etter å ha gjennomført begge NM-rundene til 20 i stil.

https://parcferme.no/annen-motorsport/dette-tenker-gullvinnerne-om-et-forkortet-nm-format-i-bakkelop/

Hun har tidligere kjørt litt bilcross ved siden å ha vært kartleser for både samboeren og andre rallyførere. Men det er noe med å kjøre en rallybil for alle første gang.

– Det er virkelig to helt forskjellige ting. Det kan ikke sammenliknes en gang. Både bilene og veigrepet er veldig forskjellige, sier Frydenberg om sammenlikningen mellom å kjøre en rallybil kontra bilcrossbil.

Enorm progresjon

Vilde Fjulsrud har også en god del kjøreerfaring da hun de siste sesongene har kjørt Supernasjonal klasse 1 i rallycross etter at hun begynte med gokart som ungjente. Etter en lengre pause med graviditet og permisjonstid kjente hun stor glede og spenning over å kunne sitte bak rattet på egenhånd igjen.

– Det gikk litt trått i starten, men det kom seg veldig. Og jeg må si meg veldig fornøyd med tredje omgang på søndag. Jeg pushet litt og litt hele tiden, og da forbedret tidene seg, sier Fjulsrud, som satte en 14. tid av 23 fullførte biler i siste omgang.

Begge jentene viste enorm progresjon gjennom hele helgen. Fra første omgang lørdag til siste omgang søndag, med bedre grep i traseen tatt i betraktning, så forbedret Fjulsrud tidene sine med 6,35 sekunder, mens Frydenberg hadde en progresjon på hele 9,89 sekunder.

Thea Frydenberg i samboer Kristoffer Bekkemellems Ford Fiesta ST. (Foto: Sondre H. Sundstuen / Parc Fermé)

– Jeg ble faktisk litt overrasket, med tanke på hvordan kjøringen min har vært før. Men jeg vil si jeg klarte det som var målet mitt, å ha progresjon fra runde til runde, sier Frydenberg.

Rallybil ga mersmak

Fjulsrud utelukker ikke at hun vil følge samboerens hjulspor en dag og kjøre mer rallybil, gjerne i et ordentlig rallyløp om muligheten byr seg. Rallycrossen har hun enn så lenge tatt en pause fra, og rallycrossbilen ble lagt ut for salg som følge av familieforøkelsen.

– Alt blir jo litt annerledes på en bane, og jeg føler man må være litt mer brutal i rallycross enn i rally. Men bilen jeg kjørte i helga var utrolig god å kjøre, så gjorde mersmak med rally, sier Fjulsrud.

Begge jentene innrømmer at det å bli mamma absolutt har sin påvirkning i forhold til bilsportlidenskapen de begge har. Det stopper dem ikke fra å ta på seg kjøredressen, men det er naturlig at bilsporten gjerne kommer i andre rekke når poden krever sitt.

Vilde Fjulsrud forbedret seg med over seks sekunder gjennom seks omganger med kjøring. (Foto: Sondre H. Sundstuen / Parc Fermé)

– Det går greit å kjøre litt innimellom, men noe full satsing har jeg ingen planer om akkurat nå. Da man blir mamma, så er det litt andre prioriteringer og man kan ikke bare tenke på seg selv lengre, erkjenner Fjulsrud, som samtidig understreker at det overhodet ikke er sluttkjørt for henne som bilsportutøver.

Tar mindre sjanser

Det samme tenker også Frydenberg. Dette var også hennes første forsøk bak rattet på 2,5 år, og at morsinstinktet også slo ut bak rattet legger hun ikke skjul på.

Det ble ganske uvant å sitte og kjøre selv, ja. Jeg merker at jeg blir fort mer nervøs etter at jeg fikk barn, samtidig som jeg vet at man sitter utrolig trygt. Men jeg tar nok ikke like store sjanser nå, som jeg kanskje gjorde før, innrømmer Frydenberg, som satser på å få noen innhopp som kartleser igjen denne sesongen.

Powered by Labrador CMS