Rallyprofilene kastet glans over rallyløp for rullestolbrukere

Stemning og sirkus på Haglebu da Mads Østberg og Anders Grøndal forsøkte seg på rullestolrally sammen en rekke ihuga deltakere.

Publisert

Det var litt uvante settinger for rallyprofilene Mads Østberg og Anders Grøndal som begge fikk invitasjon til å være med på «Mountain Rally Rullestol» ved Haglebu Fjellstue i Buskerud.

Anders Grøndal og Mads Østberg stilte opp i både rullestol og med rallybil under «Mountain Rally Rullestol» utenfor Sigdal denne uken. (Foto: Privat)

Det var litt uvante settinger for rallyprofilene Mads Østberg og Anders Grøndal som begge fikk invitasjon til å være med på «Mountain Rally Rullestol» ved Haglebu Fjellstue i Buskerud.

Sammen med fjellstua og HåptimistForeningen, en forening som jobber for funksjonshemmedes mulighet til et aktivt liv på fjellet, ble det arrangert et rallyløp med rullestoler som farkoster.

Publikum og deltakere syns det var stor stas å få en internasjonal rallyprofil som Mads Østberg med på det vellykkede arrangementet. (Foto: Privat)

Og deltakere med ulike funksjonshemninger fikk samtidig gleden av å stifte bekjentskap med to store rallyprofiler i Norge, som fikk konkurrere på like vilkår med hverdagsbrukerne av rullestoler og andre hjelpemidler.

Mads Østbergs nevø Matheo sitter i rullestol, og det var ikke snakk om noe annet enn at han skulle slå følge med onkel Mads opp på rullestolrallyet. (Foto: Privat)

– En kjempedag! Det er herlig å gi sånne muligheter til mennesker med så mange begrensninger, sier Mads Østberg til Parc Fermé.

Anders Grøndal lot seg imponere over hvor mange ulike hjelpemidler som fins for rullestolbrukere, både av praktiske og fornøyelige arter. (Foto: Privat)

Østberg selv vet godt hva det dreier seg om å være avhengig av et slikt hjelpemiddel året rundt. Han tok nemlig med seg sin nevø Matheo til arrangementet, da nevøen selv er rullestolbruker.

Rallyspeaker Jan Erik Thaulow var en viktig initiativtaker som fikk ideen om å ta med seg rallyprofilene til arrangementet. Her sender han Anders Grøndal avgårde. (Foto: Privat)

Men på Haglebu ble det lagt opp til en løype som alle som ville kunne delta på med alle former for rullestoler og andre hjelpemidler for dem som har ulike begrensninger for bevegelighet.

– Jeg er overrasket over hvor mye kult som finnes for rullestolbrukere. Det er absolutt mange muligheter for å komme seg ut i skogen, konstaterer Anders Grøndal, som i tillegg til å prøve seg i rullestol også tok med sin Ford Fiesta R5 for utstilling og showkjøring.

– Dagen har vært veldig morsomt. Mange smilende fjes, og moro å vise frem rallybilen til mange som normalt ikke får sett det, sier Grøndal.

Ved siden av Haglebu Fjellstue og HåptimistForeningen, var én av initiativtakerne Jan Erik Thaulow, som mange kjenner som speaker og reporter fra norske rallyløp. Han kjenner flere fra lokalmiljøet som var med å arrangere, og fikk forespørsel om være med som speaker i år.

– Så hadde jeg et ønske om å ta med meg Anders, og da jeg i tillegg møtte Mads på Rally Sørland så spurte jeg også han. Og det har vært helt fantastisk å se responsen fra de andre da de møtte opp. Det har vært veldig populært, med masse selfier og ikke minst showkjøring der tre ble trukket ut til å sitte på en liten tur med Anders, sier Thaulow til Parc Fermé.

Mads Østberg vil trekke fram flere fra det lokale rallymiljøet for at arrangementet ble som det ble, og han syns det er gledelig å se at man bidrar på frivillig basis utenfor det man ellers har vært engasjert i.

– Det var masse folk fra rallymiljøet som var med, og det var veldig hyggelig å se. Blant annet de som arrangerer Sigdalsrally, så det er godt å se at rallyfolket også hjelper til her, sier Østberg.

En del av formålet med «rallyløpet» er også å vise at rullestolbrukere fint kan oppleve naturen og ta seg ut i skog og mark til tross for sine bevegelseshemninger.

– Målet med Mountain Rally Rullestol er rett og slett å komme sammen og ha det gøy. Også ønsker vi å inspirere til naturopplevelser. Vi viser i praksis at det er mulig å komme seg ut i terrenget med riktige hjelpemidler, sa initiativtaker og daglig leder ved Haglebu Fjellstue, Mona Olsen, til nettstedet Handikapnytt.no før arrangementet.

Powered by Labrador CMS