Så NASCAR dagens lys på grunn av en nordmann?

Vi må til Trønderlag og Verdal for å finne spor etter det som i sin tid var en av verdens raskeste sjåfører. Og dette kan være mannen bak en av verdens største motorsportserier.

Publisert

Foto: silodrome.com

Året er 1891, og Sigurd Olson Haugdahl, etterhvert bare kalt «Sig», blir født i Leksdal i Verdal i Nord-Trønderlag. Som 19-åring emigrerte han til Amerika, der hans enorme interesse for alt som hadde med motor å gjøre førte ham inn i den amerikanske motorsporten.

Ifølge Trønder-Avisa ble han kalt «The Flying Norwegian», kanskje ikke så rart da han blant annet i 1922 satte verdensrekord langs Daytona Beach Road Course i Florida med 289 km/t, 39 km/t raskere enn den forrige rekorden. Fordi Haugdahl var medlem av IMCA, og ikke American Automobile Association, ble denne rekorden aldri offisielt anerkjent som en verdensrekord på denne tiden. Reglene var knallharde, du måtte være medlem av «AAA» for å få godkjent rekorder.

Foto: silodrome.com

Haugdahl startet sin racingkarriere først i 1912, med isbanekjøring med motorsykler, før han begynte å kjøre grusløp med fire hjul i 1918, og i til slutt vant mesterskapet i IMCA-serien. Han ble deretter kjent for å være mannen bak doningen Wisconsin Special, hvis navn ble oppkalt etter Wisconsin Airplane-motoren.

For å gjøre lang historie kort, så ba eierne av Daytona-banen Haugdahl om å organisere et løp på banen etter at verdensrekordforsøket ble flyttet til Bonneville Salt Flats i Utah. Løpet på Daytona ble kansellert tre runder før slutt, og gjennom sitt kjenskap med William «Bill» France, så Haugdahl nye muligheter i å arrangere billøp. Løpet de arrangerte sammen i 1937 ble en suksess, men på grunn av økonomi valgte Haugdahl å ikke arrangere flere løp. France derimot, er mannen vi i dag kjenner som grunnleggeren av NASCAR-serien i USA.

– Om Haugdahl hadde noe med akkurat starten av NASCAR å gjøre er usikkert, men han blir stadig trukket frem av NASCAR-historikere for å ha vært en viktig person for NASCARs begynnelse, sier Viasats kommentator og motorekspert Atle Gulbrandsen.

Foto: silodrome.com

Haugdahl er en av mange nordmenn som ikke har fått samme anerkjennelse hjemme i Norge i nyere tid, og er en mannen motorsportinteresserte flest ikke trekker noen kjente bindinger til.

– Sig Haugdahl var en av flere nordmenn som gjorde seg bemerket i amerikansk motorsport i førkrigstiden, men som knapt nok har fått noe oppmerksomhet her hjemme. Den med de beste resultatene, og som ble mest kjent i USA - og som må sies å være en av tidenes beste norske bilsportsutøvere, var Gil Andersen, eller Gulbrand Andersen fra Horten, sier Gulbrandsen.

Sesongåpningen i NASCAR begynner neste helg, søndag 26. februar, med klassiske Daytona 500 fra Florida. Sendingen begynner klokken 19.00 på Viasat og Viaplay.

Mer om Sig Haugdahl kan du lese i denne reportasjen i Trønder-Avisa, og du kan også bli bitte litt mer kjent med ham via denne Wikipedia-artikkelen.

Powered by Labrador CMS