Sperr øynene opp for Isak (17) - nå skal han måle seg mot internasjonale rallycrosskrefter

Det er tydeligvis ingen ulempe å ha svensk mor, norsk far og drive med bilsport. Skal Isak Reiersen bokstavelig talt følge hjulsporene til barndomskompisen Oliver?

Publisert

Og det er da selvfølgelig Oliver Solberg vi snakker om. Den norsk-svenske bilsportutøveren, sønnen til Norges mest profilerte og suksessrike bilsportutøver gjennom tidene, og som det fortsatt strides de lærde om han bør kjøre med norsk eller svensk flagg på bilen.

Isak Reiersen gjør sin debut i RX2e i Höljes denne helgen. (Foto: Jan-Kåre Rafoss)

Og det er da selvfølgelig Oliver Solberg vi snakker om. Den norsk-svenske bilsportutøveren, sønnen til Norges mest profilerte og suksessrike bilsportutøver gjennom tidene, og som det fortsatt strides de lærde om han bør kjøre med norsk eller svensk flagg på bilen.

En som er fast bestemt på å kjøre med svensk flagg er Isak Reiersen, født og oppvokst i Torsby. Og han holder seg til svensk til Parc Fermé tar en prat med ham. Men for å klargjøre premissene, så er det greit å bare høre hvordan hans forhold til Norge er.

– Egentlig er det vel flere norske enn svenske i familien min. På pappa sin side er jo hele slekta norsk, og på mamma sin side så har jeg nå en norsk stefar og norske stesøsken, sier Reiersen til Parc Fermé.

Punktum for crosskarten

Faren Bjørn er fra Matrand i Eidskog, tett på svenskegrensa, mens moren Jennie Sätherberg er fra Torsby. Hun er forøvrig samboer med norske Kai Roger Waaler, også han forøvrig en godt anerkjent rallymekaniker i bilsportmiljøet.

Så det skal altså ikke stå på interessen og lidenskapen for bilsporten på begge sidene av Isaks familie. Og etter mange år i crosskart nådde han toppen sist helg ved å bli nordisk mester. Denne helgen står den ultimate rallycross-debuten for tur med RX2e under VM-arrangementet i Höljes, selv om det skal sies at han også har forsøkt seg litt i RX Academy tidligere.

– Crosskarten har jeg nå lagt på hylla. Jeg sikter mot bil, og jeg sikter egentlig mot rally. Det er det jeg brenner for, og det som er min greie. Det er jo sånn når man har vokst opp i Torsby, sier Reiersen videre, etter å ha avgjort det nordiske gullet med hundredelers margin i en dramatisk finale i Arvika.

– Vi var tre førere innenfor ett sekund. Da er det jevnt. Skikkelig «fränt»!

Drømte om Rally-VM på hjemmebane

Så tett var det mellom de tre første i crosskartfinalen i Arvika. Først var Isak Reiersen, som med det sikret gullet sammenlagt i RallyX Nordic. (Foto: Jan-Kåre Rafoss)

17-åringen ser dog frem til den elektriske rallycrossdebuten denne helgen. Kun ti biler stiller til start, men det skal likevel godt gjøres å henge med de aller beste i toppen.

– Det blir jævlig kult. All kjøring er bra kjøring, og det er jo veldig «fränt» å være blant de førerne som er først i verden som får kjøre elektrisk rallycross. Man vet aldri hva som skjer i framtiden, selv om målet er rally, understreker han.

Han er i ferd med å etablere seg i rallyen også, etter å ha kjørt såkalt «utbildingsrally» i Sverige med en Volkswagen Polo 1,4. I november fyller han 18 og er klar for en full rallysatsing, forhåpentligvis med en Rally4-bil dersom alt går etter planen. Og det at Torsby mistet VM-runden Rally Sweden var naturlig nok et stort nederlag for ham, i likhet med resten av lokalsamfunnet. Det slo beina under en drøm han har hatt i alle år.

– At vi mistet Rally Sweden var veldig tøft. Og jeg var så nære å kunne kjøre der. Men jeg er glad for at Sverige i det hele tatt kunne beholde en VM-runde, så jeg skjønte at det var nødvendig å måtte flytte rallyet.

– Tror det er en mulighet å få Rally-VM tilbake til Torsby?

– Jeg tror det finnes en sjanse. At det kommer tilbake. Absolutt. Jeg krysser fingrene.

Inspirert av Oliver

Oliver Solberg og Isak Reiersen under et crosskartstevne for ti år siden. (Foto: Privat)

Isaks nærmeste barndomskompis er jo som nevnt Oliver Solberg, og det er ikke nødvendigvis bare kjøring alene som har brakt disse to sammen. Isaks mor var i sin tid kartleser for Olivers mor i rally, og gjennom barndommen har de holdt kontakten godt.

Derfor er det ikke unaturlig at Isak lar seg inspirere og motivere av Olivers framgang.

– Så lenge jeg kan huske har vi vært kamerater, og det at han vokser opp nå med å kjøre WRC er motiverende. Uansett om han kjører WRC i Kenya eller bilcross hjemme på gården, så er han alltid all-in. Så er det gøy å få litt «inside» blikk i hva han holder på med, om hvordan VM-teamene fungerer og hvordan han jobber. Så er både han og Petter veldig hjelpsomme med min kjøring også. De ser jo på alt som er av motorsport, og når jeg selv kjører så får jeg telefoner med mange tips om at jeg må gjøre sånn og sånn, sier Isak.

Powered by Labrador CMS