Tvinges til isolasjon utenfor sin egen bolig etter 24-timersløpet: – Jeg blir trist av å tenke på det

Christian Krognes kunne levd godt av å være bilsportutøver på heltid, om han ikke satte familie og jobb foran sin egen karriere. Men det er likevel ett løp i året han ofrer nærmest alt for.

Publisert

– Jeg har et veldig tett bånd til dette løpet her. Derfor vil det være noe helt spesielt ved å kunne vinne her, sier BMW-fører Christian Krognes til Parc Fermé.

Christian Krognes. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

– Jeg har et veldig tett bånd til dette løpet her. Derfor vil det være noe helt spesielt ved å kunne vinne her, sier BMW-fører Christian Krognes til Parc Fermé.

Tidligere er han blitt omtalt som en bilsportutøver som har gått litt under radaren sammenliknet med andre store bilsportprestasjoner, men han skrev seg inn i historiebøkene da han vant det prestisjefylte 24-timersløpet på Spa-Francorchamps i 2018. Og han ble også kronet som Årets bilsportutøver i Norge for den bragden.

Men selv om selve statusen kanskje er større ved å vinne akkurat det langdistanseløpet i Belgia, så er det ett løp Krognes setter høyere personlig. Og det er 24-timersløpet på Nürburgring, som ikke har noen annen status enn å være et såkalt stand-alone-løp hvor flerfoldige fabrikanter legger inn millioner av ressurser, og setter på sine beste utøvere, for å vinne løpet.

Reddet karrieren på «Ringen»

Så det skal heller ikke stå på prestisjen av å vinne 24-timersløpet som har 200 biler på startstreken, og normalt tiltrekker seg nærmere 200.000 tilskuere rundt den 2,5 mil lange sløyfa. Og for Krognes er det nettopp noe spesielt ved å stille til start her som en av mange favoritter, fordi hele karrieren hans er formet rundt Nürburgring.

– Jeg ble jo egentlig helt lei av å kjøre etter gokart-karrieren, men jeg fikk en restart i karrieren i 2010 sammen med Møller Bil Motorsport her. Og etter det har jeg bare fått et nærmere forhold til både banen, og da 24-timeren, sier småbarnsfaren fra Hamar.

Og nettopp dette med å være småbarnsfar er et viktig stikkord. Krognes er høyt verdsatt i ett av BMWs viktigste kundeteam, Walkenhorst Motorsport. Her har han aldri betalt en krone for å kjøre. I stedet har han høy posisjon i teamet, får dekket alt av utgifter, og har også fått noen bonuser innimellom, men selv har han aldri tatt en fulltids profesjonell kontrakt i hånden.

Kombinasjonen av en fast og trygg jobb i Norge, sammen med å følge oppveksten til sin datter Sanna (1,5) sammen med samboer Ida Skårholen, det gjør at bilsporten ikke går foran alt. Derfor har Krognes også sagt nei til mange løp på Nürburgring det siste året, fordi innreiserestriksjonene er så strenge hjem til Norge,

Og strengere ble det når selv arbeidsreiser, som dette også blir å regne for Krognes, ikke teller som et unntak for å oppholde seg på karantenehotell fram til første negativ koronatest er bekreftet etter tidligst tre dager på hotell. Derfor føler han på det når han etterlater samboeren og datteren alene i potensielt uten hans bistand fordi han skal få kjøre billøp.

– Ida må ta en stor bolk av dette når jeg er borte. Heldigvis får vi veldig god støtte med besteforeldrene til Sanna, så det løser seg jo. Og det er jo ikke verdens undergang i så måte.

– Hvor mye føler du at du ofrer ved å gjøre dette?

– Tja, det er jo egentlig Ida som tar det største offeret. Det er hun som må fikse alt hjemme. Hun ser selv i full jobb og er i likhet med meg også veldig ambisiøs med sin egen arbeidskarriere, sier Krognes.

God støtte på hjemmebane

24-timersløpet på Nürburgring er Christian Krognes sitt viktigste løp gjennom en hel sesong. Derfor tar han den støyten som kreves for å få deltatt, selv om han mener han som bilsportutøver opplever forskjellsbehandling fra regjeringen. (Foto: BMW Motorsport)

Karantenen er en ting, den er fortsatt streng om han overholder den hjemme. Men som en ellers sindig og rolig hamarsing, så er han ikke snau med å si hva han mener om regjeringens nylige beslutning om at arbeidsreiser ikke lenger er noe unntak for karantenehotellopphold, selv om landslaget i fotball og utøvere som er aktuelle for OL er de eneste om får dette unntaket.

– Jeg blir trist av å tenke på det. Det er mye bra engasjement fra flere forbund, deriblant vårt eget bilsportforbund, men det er vanskelig å forholde seg til dette. Reglene er klare, men noen får unntak og andre ikke.

– Så det er forskjellsbehandlingen og ikke selve karantenehotellordningen du reagerer på?

– Det er akkurat, og det er det som skaper hele debatten. Jeg har veldig respekt for dette viruset som ingen vil ha. Hadde regelen vært tydligere, så kunne man lagt opp ting etter det. Når du vet at andre på tilsvarende nivå som deg selv, men i en annen idrettsgren, slipper at den andre halvdelen må ta hele arbeidet i karantenehotelltiden. Jeg blir enkelt og greit bare trist av å tenke på det.

Samboer Ida støtter Christians sterke ønske om å få delta i dette løpet med tanke på hva det betyr for han bare å delta, og ikke minst ha reelle vinnersjanser.

– Christian elsker det han holder på med, og 24-timersløpet på Nürburgring er virkelig årets høydepunkt for han. Når noe er så viktig, så må man bare få det til å fungere. Heldigvis har Sanna besteforeldre som veldig gjerne stiller opp og hjelper til, sier Skårholen til Parc Fermé.

Reglene for karantene er strenge selv om de oppholdes hjemme. Om Christian kunne «sonet» denne hjemme, så er det fortsatt mye frihet han ikke får tilgang til.

Ved å sone karantene hjemme kontra hotell er det fremdeles visse ting han ikke kan gjøre, for eksempel hente og levere i barnehagen, handle og så videre. Men han kan i hvert fall gjøre andre ting. Og ikke minst slippe å være svært lenge borte fra ett-åringen, som trives best når pappaen er hjemme, sier Ida.

Takker arbeidsgiveren for fleksibilitet

Krognes er også svært takknemlig for fleksibiliteten han har hos sin arbeidsgiver Mur Direkte, hvor han har vært ansatt som prosjektsjef i over syv år. Det er alt annet enn en selvfølge at han får utøve bilsport på et høyt profesjonelt nivå uten at han selv er bilsportutøver på heltid.

– Jeg må si jeg har verdens beste arbeidsgiver. Han sier at så lenge jeg har mulighet til å kjøre, så får jeg ikke lov til å være i Norge. Jeg må si, det er ikke noe man kan vente å høre fra en arbeidsgiver. Det er nesten så jeg kan sette opp en plan for kjøring uten å måtte si noe på forhånd, sier 31-åringen takknemlig.

– Selv om du ikke er avhengig av sponsorer, så er han kanskje din største sponsor?

– Definitivt den største sponsoren på tid. Alt bunner jo i at jeg kan få gjort en skikkelig jobb for selskapet, og at jeg gir selskapet en verdi tilbake, konstaterer han.

To andre nordmenn står på startstreken til helgens 24-timersløp på Nürburgring. Sammen med Krognes er også Porsche-føreren Dennis Olsen å regne som en av favorittene, spesielt etter en meget sterk oppladning i NLS-serien denne våren hvor teamet stort sett har vært på toppen - inkludert kvalifiseringsløpet hvor de gikk til topps.

Oskar Sandberg er også et fast norsk innslag på startstreken, nå for Mühlner Motorsport i Porsche Cayman GT4. Sandberg er imidlertid bosatt like ved Nürburg og blir i motsetning til Krognes og Olsen ikke berørt av de strenge karantenereglene i Norge.

Powered by Labrador CMS