Verdensmesteren får kraftig smekk på pungen – nå trues han også med utestengelse

Sebastien Ogier er i hardt vær etter ulykken på transportetappen under finaledagen i det kroatiske VM-runden.

Publisert

Det ble to store snakkiser i Kroatia etter at landets første VM-runde i rally ble avsluttet søndag. Og begge snakkisene har altså den syvdoble verdensmesteren Sebastien Ogier i hovedrollene.

Sebastien Ogier. (Foto: McKlein / Toyota)

Det ble to store snakkiser i Kroatia etter at landets første VM-runde i rally ble avsluttet søndag. Og begge snakkisene har altså den syvdoble verdensmesteren Sebastien Ogier i hovedrollene.

For det ble litt av en thriller-avslutning på Power Stage, der Ogiers lagkamerat hadde en ledelse på ham på 3,9 sekunders forsprang. Og der Evans til slutt måtte gi tapt med 4,5 sekunder, blant annet etter en førerfeil helt på tampen av etappen, så ble seiersmarginen til Ogier den tredje tetteste i historien, nemlig 0,6 sekunder.

Ogier har skrevet seg positivt inn i historiebøkene i Rally-VM det siste året, men tidligere på dagen skape han oppmerksomhet også av en ellers negativt art for sporten. Selv om det skjer ytterst sjeldent at en løpsbil og personbil kolliderer på en transportetappe, så hender det fra tid til annen at slike situasjoner oppstår. Det ble også tilfelle for nettopp Ogier - der det ikke tok lang tid før amatørvideoene gikk sin seiersgang i sosiale medier.

https://www.youtube.com/watch?v=Tex0s76I_VE

Videoen viste både hvordan han kolliderte da han var på vei over i en busslomme for å stoppe, der en svart personbil kom på høyresiden av han og traff døra på kartlesersiden relativt hardt. Ingen personer ble fysisk skadet i sammenstøtet, men Ogier fikk store kosmetiske skader - selv om han da fikk fortsatt løpet.

Det som skapte enda større reaksjoner senere var nye videoer som viste hvordan Ogier tilsynelatende ignorerte politiet, der hen betjent stod foran bilen før Ogier begynte å kjøre avgårde og således presset han vekk fra situasjonen. Flere kilder mener dog det skal ha oppstått misforståelser ved stedet, og at Ogier var klarert til å dra - men nå har FIA uansett reagert kraftig på måten situasjonen utviklet seg.

I juryens beslutningsdokument nummer 4 kommer det fram at Sebastien Ogier får 5000 euro i bot, tilsvarende 50.000 kroner, samt en betinget utestengelse fra ett VM-løp ved gjentakende brudd på paragrafene han er felt for. FIA er tydelige på at han ikke straffes for selve kollisjonen, all den tid det trafikaltmessig fordeles skyld mellom de involverte, men det er hvordan Ogier håndterte situasjonen i etterkant som han felles for etter paragraf 12.2.1.c og 12.2.1.h i det internasjonale sportsreglementet til FIA.

Paragraf 12.2.1.c dekker for «enhver uredelig oppførsel eller handlinger som skader interessene til en konkurranse eller generelt til motorsportens interesser», mens 12.2.1.h dekker for «envher utrygg handling eller feiltakelse av å ta rimelig hensyn som forårsaker en utrygg situasjon». Det betyr i korte trekk at dersom Ogier ved en senere anledning, innen 26. oktober, på nytt såpass uaktsom at FIA mener det er hjemmel i det internasjonale sportsreglementet til å sanksjonere ham på nytt, så vil det automatisk medføre utelukkelse i én VM-runde.

Dog skulle ikke dette bli enden på visa for Ogier. For litt senere etter at han hadde reist av gårde fra kollisjonsstedet, så oppdaget FIA via videobevis at Ogier også kjørte på rødt lys. Ogier skal ha forklart juryen at han fortsatt var noe i sjokk etter ulykken forut, og at han med det hadde oversett trafikklyset som viste rødt. For dette ble han belønnet med ytterligere 2000 euro i bot for brudd på paragraf 34.3.1, som enkelt og greit handler om at alle deltakere i Rally-VM er pliktig til å følge enhver trafikkregel i det landet de deltar i.

Sebastien Ogier. (Foto: McKlein / Toyota)

Sent søndag kveld kom også Sebastien Ogier med en uttalelse etter reaksjonen både fra FIA og ikke minst fra alle rallysupporterne via sosiale medier. Ogier skriver følgende:

– Jeg vil be om unnskyldning og presisere uhellet fra denne morgenen. I motsetning til noen av videoklippene, så stoppet vi med politiet etter trafikkulykken. Først ville vi forsikre oss om at føreren av bilen var uskadd, i tillegg til å forklare alt til politiet og gi alt vi hadde av dokumenter. Dessverre var det store misforståelser grunnet språkbarrierer. Nå er alt ryddet opp, og vi er alle sammen igjen glad for at ingen ble skadet.

Powered by Labrador CMS