Det gikk unna for Drive i første runde

Bruker rallycross til å hjelpe tusenvis av ungdommer:

– Det er det som er hele gnisten

På banen forsvant seierssjansene i alternativsporet, men for Drive handler rallycrossen om mer enn å vinne løp.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: Teamet ruver i depoet med et stort telt og en rekke personer i sving. Tilsynelatende er det ikke mye som blir overlatt til tilfeldighetene i Drives rallycrossteam. 

RALLYCROSS: Teamet ruver i depoet med et stort telt og en rekke personer i sving. Tilsynelatende er det ikke mye som blir overlatt til tilfeldighetene i Drives rallycrossteam. 

– Jeg er ganske overbevist om at har du kontroll på flest mulig detaljer, så blir summen veldig bra, forteller teamsjef og fører Knut Ove Børseth til Parc Fermé. 

Han tar seg tid til en prat mellom de innledende omgangene under årets første runde i Rallycross-NM på Lånkebanen. Og følelsen var umiddelbart god hos den rutinerte trønderen. 

– Skal jeg være helt ærlig, så har det jo gått veldig, veldig bra. Jeg må jo si at det har vært en særdeles god start på sesongen. Så vi har jo fått noen bekreftelser på den innsatsen vi har lagt ned i vinter, egentlig. Og det har vært mye både på kjøretøy og egentlig forberedelser for min egen del. Men det henger jo sammen det der. Hodet og utstyret er nødt til å fungere, forteller Børseth. 

Resultatet på søndag ble dog ikke like oppløftende, men det kommer vi tilbake til. 

Mer enn rallycross

Knut Ove Børseth nådde toppen i 2009. da han ble europamester. Det neste målet ble raskt å hjelpe ungdommer som ikke hadde hatt de samme mulighetene til å lykkes som han selv.

Børseth ble i 2009 europamester i rallycross, noe som den gangen var det øverste nivået i sporten. Turen hjem ble starten på det som i dag er Drive. 

– Da jeg ble europamester i 2009 ble jeg en slags rollemodell og helt når jeg kom hjem til Melhus. Da møtte jeg 17 ungdommer som på mange vis kanskje hadde mange av de samme drømmene som jeg hadde, men de manglet muligheten. De manglet mammaen og pappen, de manglet teamet, og de drev med litt uheldige aktiviteter.

Å skape et opplegg som ungdommer som ikke hadde de samme mulighetene også kunne være med på ble starten på organisasjonen som nå er representert i 84 kommuner med over 16.000 ungdommer involvert. Rallycross var starten på det hele, og nå er det også organisasjonens spydspiss. På Lånkebanen var en rekke ungdommer på plass, og ikke minst på besøk i teamets telt. 

– Ungdommene må oppleve at de er med i noe annet enn et tiltak. De må følge at de er med i Drive og at Drive er noe kult å være med på, slår Børseth fast. 

I tillegg til at han selv kjører er det i år Marcus Myrseth og hjemvendte Ole Henry Steinsholt som ratter rundt i Drive-dekorerte biler. 

– Det er stort bare å være en del av det. Den jobben de gjør er helt rå, forteller Ole Henry Steinsholt.

– Det blir jo mer enn kun dra på løp for å kjøre bil. Du representerer mer enn kun deg og dine resultater, så det er stort og noe jeg er takknemlig for, sier Marcus Myrseth.

I en periode hvor den internasjonale rallycrossen opplever en nedgang i interesse er Børseth glad for å løfte sporten hjemme i Norge. Ikke minst oppleves det riktig å løfte frem talentfulle førere som Steinsholt og Myrseth. 

– Jeg elsker rallycrossen, også er det ingen tvil om at det som har skjedd med den internasjonale biten har vært supertrist. Ikke minst fordi at det er veldig mange som elsker rallycross. Det å oppleve at folk ikke kommer, det syns jeg er ille. Og det har motivert til å satse i Norge. Til å få på plass både Markus og ikke minst Ole Henry, som egentlig har tenkt internasjonal kjøring, til å være med i NM. Det motiverer også meg til å være med og tilrettelegge sånn at vi kan løfte satsinga. Og jeg håper jo at vi kan være ett team for disse kjøretalentene fremover som egentlig ønsker å satse. Konseptet der er riktig for drive-organisasjonen. Det at vi har fått unge, sultne talenter i drive-teamet, som egentlig er forbildene til de 16 000 ungene vi jobber med rundt omkring i landet. Det er jo det som er hele poenget med at vi holder på.

Stang ut på banen

Knut Ove Børseth kom ut fra første sving i ledelsen, og dro etter hvert lenger og lenger fra konkurrentene. Likevel ble det ikke seier på Lånkebanen.

For de to sistnevnte ble det litt stang ut i sesongåpningen, men foran A-finalen så det likevel lovende ut for teamet ettersom at Børseth startet i front. 

Lenge så det også veldig bra ut for Børseth som tok ledelsen i løpet, og holdt fast på den i flere runder, men da han skulle ta turen innom alternativsporet ble det en snurring og følgelig sjetteplass i finalen. 

På sett og vis var det nettopp en detalj som hindret seier for Børseth. I deres egen podkast forteller han om hvordan han for første gang brøt med egen rutine og gjorde klar utstyr og sjekket lydnivået på intercomen i teknisk sone fremfor i teamets telt mens bilen sto og gikk. Det førte ifølge han selv til at han ikke hørte hva spotteren sa, og usikkerheten gjorde at han kjørte i alternativsporet en runde for tidlig. Med en annerledes inngang ble det rot med giringen, og det endte som nevnt med en snurring. 

– Her har alle gjort alt riktig. Spotteren har gjort en kjempejobb, mekanikeren har gjort en fantastisk jobb, vi har ingeniører som er påskrudd som det holder og gir oss konkret informasjon, vi har støtdemper-folk som har satt opp bilen slik at vi beviselig tar starten.. også er det jeg som på en måte svikter, forteller Børseth i podkasten DRIVE.

Det hele var naturlig nok bittert, men da er det kanskje en trøst at Drive handler om mer enn kun seier ute på banen. 

– Vi skal gjennom dette vise at Drive-teamet er et team som du kan være stolt av. Ja, det kan gå litt på tverke. Man kan snurre og få av seg en på tygga. Men du representerer noe bra. Det er hele poenget med dette. Det tror jeg vi ser litt i depot og på tribunen her òg. Med disse ungdommene som på mange vis kanskje har litt bagasje med seg, men de elsker den ene kvelden i uka de er hos drive. Det er det som er hele gnisten bak satsinga, fortalte Børseth til Parc Fermé dagen før han selv snurret i en viktig finale.

Neste runde i Rallycross-NM kjøres på Gol førstkommende helg.

Powered by Labrador CMS