En uke etter VM-dramaet - slik opplevde Andreas møtet med juryen etter finalen

Spesielt én ting får Andreas Bakkerud til å se rødt i måten han føler seg behandlet på av FIA-dommerne.

Publisert

2019-sesongen i Rallycross-VM er historie. Det vil si, den er én uke gammel. I én uke har Andreas Bakkerud måtte kjenne på at det var erkerivalen Timmy Hansen som stakk av med VM-gullet. Like mange poeng sammenlagt, men flere enkeltseire satte Hansen foran Bakkerud på totallisten.

Andreas Bakkerud. (Foto: Frederik Herregods / RX Cartel)

2019-sesongen i Rallycross-VM er historie. Det vil si, den er én uke gammel. I én uke har Andreas Bakkerud måtte kjenne på at det var erkerivalen Timmy Hansen som stakk av med VM-gullet. Like mange poeng sammenlagt, men flere enkeltseire satte Hansen foran Bakkerud på totallisten.

På sosiale medier har de hyllet hverandre, noen dager etter at Hansen kunne juble i været, sammen med lillebror Kevin og resten av familieteamet.

Hyllet hverandre i sosiale medier

– Å ha sterke rivaler er bra. Det gir deg en målestokk. Det får deg til å tøye grensene og presse deg selv enda mer enn hva du kunne forestilt det. Det gir fansen akkurat det de vil se. Gratulerer, Timmy Hansen, og tusen takk for en solid kamp i år, skrev Andreas Bakkerud på sosiale medier når sølvmedaljen hadde fått sunket inn.

Hansen mottok meldingen med glede og gjensidig respekt. Og svarte følgende:

– Respekt! Takk for en episk kamp i hele år. Jeg har også presset meg selv mye hardere enn hva jeg noen gang har gjort. Vi er nok ganske like, du og jeg. Vi har ønsket å vinne mer enn noe annet. Du har min fulle respekt, både på banen og som person. Jeg ser fram til enda flere dueller mot deg.

– De kan ta seg en stor skolebolle

(Foto: FIAWorldRallycross.com)

Timmy Hansen har ikke besvart Parc Fermés henvendelser den siste uken, etter at vi har forsøkt å få Hansen både til å svare på smellen mellom ham og Bakkerud i tillegg til en oppsummering over gullsesongen generelt.

Den tilsynelatende ålreite tonen dem i mellom i sosiale medier ønsker ikke Bakkerud å utdype noe mer hva slags forhold han nå har til Timmy etter platekontakten i finalen som sendte dem begge ut av seierskampen, men der sammenlagtkonsekvensene ble større for Bakkerud enn for Hansen.

DEL 1: Slik setter Andreas ord på følelsene sine etter nederlaget i VM-finalen
DEL 2: Slik påvirker tapet av VM-gullet planene hans for 2020-sesongen

– Jeg tror jeg skal få dette enda litt mer på avstand før jeg sier noe mer, sier Bakkerud til Parc Fermé.

Selv om han har uttalt en klar misnøye med nærkontakten han fikk med Hansen, noe han opplevde som en ren påkjørsel, så er han minst like forbannet på dommerne som på eget initiativ ville se nærmere på dette etter finalen, før de konkluderte med at det ikke var noe å dømme på.

Selv om Bakkerud har uttalt at et eventuelt VM-gull i etterkant fortsatt ville hatt en bismak i seg, grunnet omstendighetene, så reagerer han først og fremst på hvordan juryen gikk fram.

– De kan ta seg en stor skolebolle, tordner Bakkerud og begrenser ordbruken forøvrig.

– Da vi kom inn i juryrommet for å diskutere smellen, så står Kevin (Hansen, lillebror og gullutfordrer, journ.anm.) i rommet. Jeg spør FIA hvorfor Kevin absolutt er her, før jeg forklarer min side og Timmy forklarer sin side. Så får Kevin stå der å bable fritt. Det er helt på trynet.

– Hvorfor var Kevin der?

– Det var han FIA kalte inn som et nøytralt vitne fra utsiden for å forklare hva som skjedde. Altså, Kevin Hansen som nøytralt vitne?! Husk at de også hadde lagt inn en protest på meg, fordi de mente jeg kom tilbake på banen farlig igjen etter å ha vært i dekkene, sukker Bakkerud.

FIA nekter å kommentere avgjørelsen

Av prinsipp kommenterer FIA-dommerne aldri avgjørelsen de tar. Parc Fermé har forsøkt å få juryleder Gerard Chaix i tale. Han har ikke respondert på vår henvendelse.

Meddommer Kai Tarkiainen har svart på e-post, og bekreftet at de har strenge prinsipper på ikke å kommentere dommeravgjørelser, mens norske Tommy Rustad - som var «førernes øyne» med en rådgivende posisjon - også har streng taushetsplikt med å kommentere noe som helst.

Bakkerud reagerer også på det han ser på om inkonsekvent dømming. Selv om smellen med Timmy opplevdes brutal, der han følte seg direkte påkjørt, så har han ellers en generell holdning på at tøff kjøring og platekontakt må ha større aksept.

Føler dømmingen er inkonsekvent

Men i år mener Bakkerud å ha ført en mye mildere holdning ute på banen.

– Vi kan jo for eksempel se tilbake på Latvia i 2016, der Petter (Solberg, journ.anm.) ble diskvalifisert da han traff Mattias (Ekström, journ.anm.). Eller i år, der de disket Robin da han lå foran Timmy, og slike ting. Jeg syns rallycross skal være rallycross, men i år har jeg aldri turt å touche noen når du aldri vet hvordan de dømmer, tordner Bakkerud.

Tilbake til dette med rivaliseringen, så er han fortsatt klar på at han er avhengig av en konkurrent som Timmy Hansen, og står fast ved det han skrev på sosiale medier - selv om han ikke ønsker å si noe om relasjonen deres på nåværende tidspunkt.

– I alle har har jeg hatt rivaler, og det trenger man. Min første skikkelige konkurrent var Steffen Lundanes. Uten han hadde jeg aldri blitt god. Han er kanskje den jeg setter høyest av rivalene jeg har hatt. Selv om vi ikke alltid var like gode venner, så hadde jeg ikke vært der jeg er i dag uten han, sier 28-åringen fra Bergen.

Powered by Labrador CMS