
Ferrari- og Olsen-smell - slik endres BOP etter sterk kritikk
Balance of Performance kritiseres stadig, og spesielt etter Ferraris stormende suksess i årets Langdistanse-VM. Nå møter både Ferrari og Dennis Olsens Ford motstand i forkant av neste VM-runde.
RACING: Balance of Performance er et omstridt tema i racing, og det har spesielt blitt diskutert heftig i forbindelse med Langdistanse-VM den siste tiden.
Systemet er til for å balansere konkurransefordelen mellom ulike biler slik at man kan stille med ulike biler og motorer, og fortsatt konkurrere på noen lunde like vilkår. I praksis gjøres dette ved å legge til ekstra vekt og å justere motorkraft. Mange mener at Ferrari har sluppet svært billig unna så langt i år, men nå møter de motstand i forkant av helgens 6-timersløp på Interlagos.
Ferrari-nedtur

Endringene som nå kommer sammenlignes med 6-timersløpet på Spa fordi at 24-timersløpet på Le Mans opererer med en egen beregning. Ferrari har nå fått 12 kilo ekstra vekt, og maksimal motorkraft under 250 kilometer i timen er satt til 480 kilowatt.
Det gjør at de har den tyngste bilen sammen med Toyota, og at de er den bilen med minst motorkraft. Systemet er for øvrig nå endret litt, slik at det er hver fabrikants to beste løp av de tre siste som setter utgangspunktet for neste justering.
Blant de andre fabrikantene har også BMW og Alpine blitt tildelt ekstra vekt, mens Alpine sammen med Ferrari er de eneste som tildeles mindre motorkraft. Cadillac og Porsche har på sin side både fått mindre vekt og mer motorkraft. Aston Martin har slanket seg med 5 kilo, mens Peugeot har mistet motorkraft over 250 kilometer i timen.
Angående motorkraft over 250 kilometer i timen er det Toyota som står med den største økningen opp til 519,9 kilowatt, men det hører med til historien at interlagos ikke er banen hvor dette har størst betydning.
Kritisert
Dog mener mange at dette kom for sent. Ferrari har dominert fullstendig så langt i år med seier i alle fire løp.
Toyota mente at 24-timersløpet på Le Mans i praksis ble et løp med to klasser der det aldri var mulig å utfordre Ferrari.

– Vi visste hvem som kom til å bli best. Jeg hadde annonsert hvem som var favoritten, jeg tok ikke feil. Det er ingen overraskelse, det er det samme hvert år, sa Toyotas tekniske direktør David Floury.
– Det var et løp i to klasser, ett med bilene som hadde toppfart og ett med bilene uten toppfart. Dessverre fikk vi feil lodd, og vi havnet i andre klasse med Cadillac og Aston Martin, fortsatte han ifølge Motorsport.com.
Peugeot har på sin side kritisert mesterskapet, og insisterer på at man må finne en vei til en mer rettferdig fordeling.
– Vårt ønske er å holde ut lenge samtidig som vi er konkurransedyktige, så målet er satt. Så er vi i samtaler for å definere en vei jeg ikke kan beskrive per i dag, ettersom mange ukjente faktorer fortsatt er i ligningen. Vårt mål er å fortsette, og alle ønsker det, ettersom Peugeots engasjement også er en fordel for mesterskapet, men vi må finne veien som gjør det rettferdig for alle, sa visepresident i Stellantis Motorsport Jean-Marc Finot.
Ikke minst har Toto Wolffs uttaleser om BOP fått stor oppmerksomhet. Wolff er teamsjef og deleier i Mercedes Formel 1-team, og forteller at BOP gjør toppklassen i Langdistanse-VM til et uinteressant alternativ.
Vi liker ikke BoP. Vi vil ikke at noen skal overvåke kraften din, forbruket ditt, vekten din og førernes evner. Du bruker så mye penger, tid og energi på å utvikle den raskeste bilen, også får du et vekthandikap på 10 kg, sa Wolff til Bloombergs podkast «Hot Pursuit!».

– Jeg vil bare bygge den raskeste bilen. Bare sett et økonomisk tak som du ikke kan overskride. Så vi kan ikke bruke mer enn X, 30/40 millioner euro. Med det beløpet gjør du hva du vil innenfor reglene som gjelder. Ingen ville trenge å bløffe under vintertesting eller kvalifisering. Det er ren racing, fortsatte Wolff.
Olsen-smell
I GT3-klassen har det kommet flere store endringer, og her har blant annet Fords Mustang gått på en liten smell etter at Dennis Olsen og co. rullet inn til andreplass på Spa.
Ford har fått 19 kilo ekstra, og får også en liten økning grunnet andreplassen. Det gjør at Fords nummer 88 med Olsen som en av førerne nå er den tredje tyngste bilen. I tillegg er de en av tre fabrikanter som ikke får noe ekstra motorkraft i Brasil.