Et syn man kan vende seg til: Martinius Stenshorne setter seg i Formel 3-bilen.

Fire dagers Formel 3-testing i banken - nå går Martinius for gull i FRECA

Med fire verdifulle testdager i Formel 3 i banken går Martinius Stenshorne for gull i Formula Regional Europa de to neste helgene. Selv om Andrea Kimi Antonelli har stukket litt ifra har Stenshorne på ingen måte gitt opp.

Publisert Sist oppdatert

RACING: Martinius Stenshorne har det travelt om dagen. 17-åringen fra Hokksund kjører de to neste ukene sesongens siste løp i Formula Regional Europa, men han har samtidig tatt de første stegene på veien mot det neste målet: Formel 3. 

RACING: Martinius Stenshorne har det travelt om dagen. 17-åringen fra Hokksund kjører de to neste ukene sesongens siste løp i Formula Regional Europa, men han har samtidig tatt de første stegene på veien mot det neste målet: Formel 3. 

I FRECA har unggutten imponert stort med fire enkeltseiere, og som nummer to i mesterskapet kan han om ting går hans vei disse to helgene ta igjen stortalentet Andrea Kimi Antonelli og kapre gullet. Mercedes-junioren leder med 43 poeng med fire løp igjen å kjøre. 

– Er det mulig å ta han igjen?

– Ja det er det som er målet. Det er fortsatt ganske mange poeng å kjøre om, og selv om luka er større enn vi hadde håpet på så er det ikke umulig så vi fortsetter å pushe på og prøve å ta igjen, forteller Martinius Stenshorne til Parc Fermé.

Første møte med Formel 3-bilen

Martinius Stenshorne i aksjon på Jerez-banen hvor han ble raskeste rookie.

Men det er ikke bare gullkamp det går i for Martinius. I løpet av totalt fire dager har han den siste uken testet en Formel 3-bil for aller første gang.

– Det er litt travelt ja men det går greit. Det er gøy å kjøre så jeg sier ikke akkurat nei takk! forteller Stenshorne over telefon fra flyplassen i Barcelona kun halvannen time etter at han hoppet ut av bilen. 

For det er travelt. Stenshorne starter allerede torsdag oppladningen før han skal kjøre løp på Zandvoort både lørdag og søndag denne uken. Neste uke avsluttes sesongen med to nye løp på Hockenheim. Så bærer det rett til Imola mandagen etterpå for to nye dager med Formel 3-testing (23. og 24. oktober).

– Det kan hende at jeg synes det går litt sakte i starten, men man blir fort vant til det håper jeg, sier Stenshorne om å gå tilbake til FRECA-bilen denne uken.

For det er absolutt forskjellige biler vi snakker om her, men foreløpig trives han i Formel 3-bilen.

– Det var ikke så lett i starten å bli vant med downforcen og litt annen motor, men det har vært gøy og jeg tror det har gått ganske greit selv om det fortsatt er mye å lære, sier Stenshorne.

Raskeste rookie tross brudd i hånden

De to første testdagene foregikk på Jerez-banen i Spania, og selv uten erfaring på Formel 3-nivå gikk det bra for Martinius. Unggutten var sjette raskest totalt, og han var i tillegg den raskeste rookien i løpet av to dager. 

– Det er så klart deilig å se at det gikk så bra på Jerez. Også er det ting å jobbe med her fra Barcelona men jeg er fortsatt ganske fornøyd og jeg har lært mye nytt så det er det viktigste, slår han fast. 

Martinius var litt lenger nede på resultatlistene under de to testdagene som denne uken ble kjørt i Barcelona, og selv om han først og fremst på plass for å lære gjemmer han seg ikke bak at rundetider ikke betyr noe som helst. Først og fremst sammenligner han seg med teamkamerat i Hitech Luke Browning som har et år på baken i Formel 3. 

– Det er ikke sånn kjempeviktig men man ser jo litt på det. I første omgang sammenligner man seg med teamkompiser og på Jerez gikk det ganske bra. Han har vært litt raskere enn meg i Barcelona han ene, men han fikk ikke kjørt i dag. Det er fint å ha noen teamkompiser som er raske og allerede har et års erfaring som man kan sammenligne seg med. 

Faktisk var det bare såvidt at Stenshorne fikk kjørt de to første testdagene. I forrige løp i Formula Regional Europa fikk nemlig Stenshorne et brudd i hånden, og for å rekke å kjøre testen måtte legens anbefalinger trosses.

– Vi fikk anbefalt å ha på gips så og så lenge og den testen kom litt før, men vi satsa på at det grodde veldig bra og det gjorde det, forteller far Martin Stenshorne. Forberedelsene i simulatoren ble det ikke noe av, men selve testen gikk altså bra tross brudd.

Ingenting er signert

Pappa Martin følger naturligvis Martinius tett i racinghverdagen.

Selv om ingenting er klart enda tyder alt på at Stenshorne skal kjøre Formel 3 neste sesong. 

– Hvor lenge er det til du signerer en Formel 3-kontrakt?

– Nei det.. det får vi se. Det vet ikke jeg, det får du spørre pappa om, sier Martinius.

Så da gjør vi nettopp det. Pappa Martin Stenshorne;

– hehe, som vi har sagt hele tiden så er det jo det som er målet men det er fortsatt ikke noe som er signert, det er det ikke. Vi håper jo å få det til, men vi får rett og slett bare se.

Det er pappa Martin som sammen med Stenshornes management holder i trådene for det som forhåpentligvis blir veien inn i Formel 3 neste sesong. Martinius representeres av All Road Management som har stjerner som Ferrari-fører Charles Leclerc på klientlisten, og det er de som har sørget for at han har fått testet fire dager samen med Hitech-teamet.

Fortsetter med Hitech

Det er også dette teamet han skal kjøre for under den siste Formel 3-testen på Imola om to uker, men det er fortsatt usikkert om han også ender opp i et fast Formel 3-sete hos Hitech. De ble nummer fem i teammesterskapet i årets Formel 3-sesong, og det var forøvrig her Dennis Hauger kjørte sin første Formel 3-sesong tilbake i 2020. 

Sammen med All Road Management er man også godt i gang med å få inn de nødvendige millionene som kreves for en Formel 3-sesong. 

– Ting er ikke i orden før de er i orden, men vi har hvertfall fått avtale med å kjøre disse testene nå og vi skal kjøre for Hitech i den siste testen også men hva det blir til neste år det vet vi ikke enda. Det er ikke sikkert at det blir signert før noen uker før det første løpet heller for den saks skyld, forteller Martin. 

Men så fremt det faktisk blir Formel 3 er Martinius godt fornøyd med samarbeidet med Hitech-teamet, selv om det altså ikke er sikkert at det er her han vil ende opp. 

– Det har jo gått ganske bra med Hitech så langt men det er fortsatt åpent, så vi får se. 

Det blir altså noen hektiske uker for Martinius som både skal kjempe om mesterskapsseieren i Formula Regional Europa og teste mer i Formel 3-bilen før kalenderen viser November. 

– Det har vært gøy å ha en sånn sesong som jeg har hatt, også får vi prøve å komme i mål med noen gode resultater, avslutter Martinius. 

Powered by Labrador CMS