George Russell i føringen på Interlagos-banen i Sao Paulo.

George Russell brakte Mercedes tilbake på toppen av seierspallen

Den unge briten sikret sin første Formel 1-seier i karrieren ved å ta Mercedes inn til deres første seier på nesten ett år.

Publisert

FORMEL 1: Ikke siden Saudi-Arabia Grand Prix 5. desember i fjor har Mercedes og Lewis Hamilton vunnet et Formel 1-løp. Siden den gang er det Red Bull som har regjert, med noen innslag av et sterkt Ferrari-team i starten av denne sesongen.

FORMEL 1: Ikke siden Saudi-Arabia Grand Prix 5. desember i fjor har Mercedes og Lewis Hamilton vunnet et Formel 1-løp. Siden den gang er det Red Bull som har regjert, med noen innslag av et sterkt Ferrari-team i starten av denne sesongen.

I Sao Paulo i Brasil skulle den britiske nasjonalsangen omsider runge utover en Formel 1-arena igjen. Men ikke med Lewis Hamilton på toppen av seierspallen.

For mannen i storform denne helgen heter George Russell, som gjør sin første sesong for Mercedes denne sesongen etter at han som deres juniorfører har brukt Williams som et springbrett i Formel 1 siden 2019.

24-åringen kjørte inn til en tredjeplass på kvalifiseringen fredag, riktig nok en kvalifisering han også selv avbrøt med en avkjøring i Q3, etterfulgt av et overbevisende tempo og strålende kjøring under sprintløpet lørdag.

Følesesmessig berg- og dalbane

Det sendte ham i beste startposisjon, selv om det formelt er danske Kevin Magnussen i Haas som vil bli stående på statistikken med pole position da han sensasjonelt vant kvalifiseringen fredag. Magnussen endte løpet sitt riktig nok allerede på den første runden etter et sammenstøt med Daniel Ricciardo.

Men Russell hadde en god start fra beste startposisjon og stakk i fra, og beviste at tempoet fra lørdag ikke er tilfeldig. Og med det har Mercedes omsider kommet seg tilbake der de har hørt hjemme de siste åtte årene i Formel 1, nemlig øverst på seierspallen.

George Russell og Lewis Hamilton etter søndagens sprintløp hvor de tok første- og tredjeplass. Men på grunn av en gridstraff hos Carlos Sainz jr., så okkuperte Mercedes-duoen første rad på startgriden til søndagens Grand Prix-løp.

– Det har vært en følelsesmessig berg- og dalbane. Et veldig tøft løp. Jeg følte jeg hadde kontroll, men Lewis virket også superrask. Og da sikkerhetsbilen kom så kjente jeg på et enormt press, sa en tårevåt og lykkelig Russell etter målgang.

Mercedes var tidlig akterutseilt denne sesongen da de ikke har klart overgangen til det nye regelverket like godt som flere av konkurrentene, fortrinnsvis Red Bull og Ferrari. Det har dog kommet seg gradvis gjennom sesongen, og både Russell og Hamilton har tatt flere pallplasser gjennom året.

Turbulent poenglikhet

Men i Brasil satt den altså, og ikke bare med Russell. For Hamilton hang på så godt det lot seg gjøre, men han hadde rett og slett ikke mer å hente for å utfordre Russell om seieren. Dermed ble det en ny andreplass for Hamilton, som nå har ett løp på seg for å opprettholde statistikken som handler om å vinne minst ett løp hver eneste sesong man har kjørt i Formel 1.

Carlos Sainz jr. kjørte inn til tredjeplass med teamkamerat Charles Leclerc på en fjerde. Leclerc hadde ønsket seg å bytte plass for å hjelp med flere poeng til den beinharde kampen om sølvmedaljen i mesterskapet, hvor det nå står poenglikt mellom han og Perez før finalen i Abu Dhabi neste uke.

Det samme føler nok Perez på i enda sterkere gradf, hvor Max Verstappen lå foran på en sjetteplass og skulle sette et angrep på Fernando Alonso på femteplassen. Verstappen lyktes ikke i det, og fikk beskjed om å gi fra seg plassen igjen til Perez om han ikke kom seg oppover.

Denne ordren adlød ikke Verstappen, noe Sergio Perez også rett etter målgang ga klare signaler på at han mislikte sterkt. Dermed venter det antakeligvis et småheftig oppvaskmøte internt i Red Bull-leiren, ettersom Verstappen allerede har sikret gullmedaljen og sånn sett ikke hadde noe annet å tjene på å ligge foran i dag.

Powered by Labrador CMS