Jens Hvaal debuterte i Rallycross-EM denne helgen i en Skoda Fabia, som tidligere er kjørt av Marius Solberg Hansen og Marius Bermingrud.

Junior-Jens sjokkerte i Rallycross-EM mens VM-medaljen glapp for Veiby

Fem nordmenn skulle avslutte sesongen i det internasjonale rallycrossmiljøet, men det var spesielt én mann som utmerket seg ekstra.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: På øverste nivå, i den elektriske VM-klassen, var det størst fokus på den beinharde medaljekampen mellom tre av førerne. Ole Christian Veiby var en av dem, i tøff konkurranse mot Kevin Hansen og Niclas Grönholm, hvor bronsen mellom disse skulle avgjøres av hvem som rett og slett var førte mann til mål i finalen.

RALLYCROSS: På øverste nivå, i den elektriske VM-klassen, var det størst fokus på den beinharde medaljekampen mellom tre av førerne. Ole Christian Veiby var en av dem, i tøff konkurranse mot Kevin Hansen og Niclas Grönholm, hvor bronsen mellom disse skulle avgjøres av hvem som rett og slett var førte mann til mål i finalen.

Teoretisk hadde alle også sjans på sølv under forutsetning av at Timmy Hansen endte mer eller mindre helt bakerst, men det lot seg altså ikke gjøre der han kom til finalen.

Sist i finalen

Så det stod altså mellom lillebror Hansen, Grönholm og Veiby av de tre resterende i finalen. Men det var Kevin Hansen som til slutt trakk det lengste strået og sikret en sterk andreplass i finalen bak nok en seirende Johan Kristoffersson. Ole Christian Veiby kom skjevt ut i starten og havnet bakerst og tapte verdifullt terreng til å ha noen sjans til å kjøre seg opp foran sine argeste rivaler.

Dermed glapp VM-medaljen for Ole Christian Veiby, som ellers kan se tilbake på to andreplasser og en tredjeplass som sine høydepunkter denne sesongen, selv om VM-medaljen og enkeltseieren foreløpig uteblir.

I tillegg til VM så var det RX3-klassen, kjent som Super1600 for de fleste, som var supportklassen og hele fire nordmenn hadde funnet veien ned til Eifel-dalen sørvest i Tyskland. Både Espen Isaksætre, Martin Kjær og Per Magne Svardal har alle erfaring fra EM-løp tidligere, mens Jens Hvaal var førstereis, både i EM og i en Super 1600-bil ellers. Den 18-årige Larvik-gutten, sønn av den ikke ukjente rallycrossprofilen Even Hvaal, har ellers kjørt juniorklassen i rallycross i Norge de siste årene.

Jens Hvaal.

Imponerte enormt

Men det var Hvaal som virkelig imponerte aller mest, spesielt utifra forutsetningene, men han var også jevnt over den raskeste norske føreren, tett etterfulgt av sambygdingen og svogeren Martin Kjær som endelig hadde fått sin Ford Fiesta til å fungere ordentlig.

Disse fulgte hverandre som perler tett gjennom hele helgen, i bein tøff konkurranse med de klart beste RX3-førerne i EM for tiden, deriblant med belgieren Kobe Pauwels som har dominert klassen og allerede sikret EM-gullet på forhånd. Men spesielt Hvaal klarte å hamle opp med mesteren der han hadde to andretider, én tredjetid, samt seier i det avgjørende progresjonsløpet som setter semifinalen.

Hamlet opp med eliten

I finalen kjempet han tett mot de to klart tøffeste rivalene i klassen, Pauwels og Jan Cerny, sistnevnte med tre av tre omgangsseire for helgen.

Men Cerny plantet bilen i barrieren og med det kjørte Hvaal inn til en sensasjonell andreplass i sitt aller første EM-løp i rallycross etter kun å ha kjørt juniorklassen i Norge, samt crosskart. Martin Kjær hadde forøvrig også en svært vellykket helg og tok seg også til finale - der den tidligere norgesmesteren endte opp bare halvsekundet bak nok en norsk pallplass, og måtte derfor nøye seg med fjerdeplassen.

Også Svardal og Isaksætre kom seg videre til semifinale, men de ble henholdsvis nest sist og sist i sin semifinale og rangert på henholdsvis åttende- og tiendeplass.

Powered by Labrador CMS