Det ble seier til Sebastien Ogier, foran Thierry Neuville og Kalle Rovanperä. Men det var ikke nødvendigvis disse tre individene det skulle handle om etter målgang i Spania.

Rally Catalunya:

Kartleserne i fokus da Ogier var tilbake på toppen og Toyota ble verdensmestre

Det er nesten ett år siden Sebastien Ogier vant en VM-runde, en intervall vi ikke har sett på ti år. Men det var ikke bare seierscomebacket og fabrikk-gullet som kun var i søkelyset i Spania.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Årets spanske VM-runde ble kjørt uten en nordmann på plass, men resultatene for helgen vil i det minste påvirke Norges fremste rallyfører om dagen, der Andreas Mikkelsen leder WRC 2 - men er ferdigkjørt og venter spent på om to av rivalene han ta ham igjen.

RALLY: Årets spanske VM-runde ble kjørt uten en nordmann på plass, men resultatene for helgen vil i det minste påvirke Norges fremste rallyfører om dagen, der Andreas Mikkelsen leder WRC 2 - men er ferdigkjørt og venter spent på om to av rivalene han ta ham igjen.

Men enn så lenge har han ledelsen i behold før VM-finalen i Japan gjenstår, ettersom verken Emil Lindholm eller Kajetan Kajetanowicz klarte å ta noen topplassering. Likevel må de ha et svært svakt løp eller ryke på større uhell dersom de ikke skal kunne fra ta Mikkelsen WRC 2-gullet.

Det ble henholdsvis fjerde- og sjetteplass; det betyr at Lindholm må ta minimum 12 poeng i Japan, mens Kajetanowicz har 13 poeng. Eller med andre ord. Fjerdeplass eller bedre vil sikre gullet uten Power Stage-poeng.

VM-gull til Toyota

Men nok om WRC 2, og over til WRC, eller Rally1 som toppkategorien heter. Sebastien Ogier fullfører sesongen for Toyota etter at han har delt sete med Esapekka Lappi denne sesongen, og Ogier var tilbake i kjent stil på toppen av resultatlisten gjennom helgen - til tross for at han har trappet ned sin fullsatsing i rally

Benjamin Veillas (til venstre) tok sin første VM-seier som kartleser. For fører Sebastien Ogier var dette hans 55. seier, men riktig nok den første for sesongen og første siden Rally Monza i fjor høst.

Verdensmesteren fra i fjor hadde derimot full kontroll på løpet, og tok sin første seier for året. Den første siden Rally Monza i fjor, og dermed opperettholder han en statistikk som strekker seg tilbake til S2000-sesongen i 2012, hvor han siden har vunnet minst ett løp hver sesong. Med verdensmester Kalle Rovanperä i mål på en tredjeplass, og med Ogier på toppen, så sikret også Toyota gullet i teammesterskapet.

– Som Kalle så fint sa det etter mål nå, så har vi en talentfull gjeng. Men det er ikke nok alene. Man må også jobbe hardt og ha et sterkt ønske og en sterk lidenskap for å vinne. Når man slår sammen alt dette, så kommer også resultatet. Og når du har en så bra gjeng med folk så blir også livet mitt enklere, smilte teamsjef og tidligere aktiv rallyprofil Jari-Matti Latvala etter at siste etappe ble kjørt søndag ettermiddag.

Rally Catalunya føyde seg også inn i den 55. i rekken av Ogiers seire, men for kartleser Benjamin Veillas var det hans første. Veillas har jobbet i grusnote-mannskapet til Ogier i mange år, og steppet inn i år etter at Ogiers tidligere faste makker Julien Ingrassia valgte å gi seg etter at VM-gullet var sikret for siste gang i fjor. Derfor var det naturlig nok ekstra oppmerksomhet rundt denne seieren for Veillas som hans første.

Veillas er til tross for kort VM-karriere med Ogier en svært rutinert kartleser. Han har 145 starter ifølge eWRC-results.com sin oversikt, og gjorde sin VM-debut tilbake i 1999 under Rally Korsika, og før han tok over setet til Julien Ingrassia før denne sesongen så har han vært mest kjent som Eric Camillis kartleser, både på øverste og nest øverste nivå i Rally-VM.

Nagles siste tur

En annen kartleser som også fikk oppmerksomhet var iren Paul Nagle, som de siste sesongene har vært Craig Breens faste kartleser. Breen har vært en av førerne med desidert flest uhell og avkjøringer denne sesongen, og dessverre fikk de et godt resultat spolert atter en gang - denne gang av en litt mer uforskyldt karakter med en punktering som kom på et svært ubeleilig tidspunkt.

Kartleser Paul Nagle takkes av fører Craig Breen, og ble også møtt med jubel og stor støtte etter målgang på Power Stage.

Men dette var glemt da de passerte mål. Etter siste veidele på Power Stage la Nagle ned noteblokka og nøt de siste meterne med blikket rettet fremover, i en hyggelig ordveksling med sin fører Breen mens de holdt stumt over målpassering og kjørte inn til en niendeplass.

Da tidskortet skulle leveres valgte TV-crewet og den norske WRC-reporteren Molly Pettit å gå til bilens høyre side for å få reaksjoner.

Der satt en rørt og tårevåt Paul Nagle, som for ikke lenge siden annonserte at han nå legger opp som kartleser etter søndagens løp. Foruten de siste årene med Breen er Nagle også kjent som Kris Meekes kartleser, der de sammen tok fem seiere sammen med Citroën.

– Det har vært et eventyr. Jeg kom inn ung, fulgte drømmen, tok fem seire og går ut som en far og ektemann. Dette har vært minner for livet. Jeg må takke spesielt to her; mannen ved siden av meg som har vært som en bror for meg. Vi har oppnådd mye sammen. Så må jeg også nevne Kris tilbake til dagene i Citroën. Uten de to hadde jeg aldri vært her jeg er i dag, sa en rørt Nagle, som debuterte nettopp i Rally Catalunya tilbake i 2004.

Powered by Labrador CMS