Nederlandsk maktdemonstrasjon og historie i Ungarn

Max Verstappen i Red Bull leverte en gnistrende kvalifisering og tok karrierens aller første pole position foran Ungarns Grand Prix søndag.

Publisert

Nederlenderen fulgte dermed opp løps-seieren fra Tysklands Grand Prix forrige helg med nok en fantastisk oppvisning. Den stadig pur-unge, og svært talentfulle, 21-åringen viser en gryende monster-form om dagen, og er åpenbart svært lysten på å tette igjen det suverene gapet opp til Mercedes i både fører- og konstruktør-mesterskapet denne sesongen.

Dette bildet er historisk. Max Verstappen kan for første gang stå i midten i bildet som tas etter kvalifisering ved å slå begge Mercedes-førerne på Hungaroring lørdag. (Foto: Red Bull Content Pool)

Nederlenderen fulgte dermed opp løps-seieren fra Tysklands Grand Prix forrige helg med nok en fantastisk oppvisning. Den stadig pur-unge, og svært talentfulle, 21-åringen viser en gryende monster-form om dagen, og er åpenbart svært lysten på å tette igjen det suverene gapet opp til Mercedes i både fører- og konstruktør-mesterskapet denne sesongen.

På Hungaroring-banen utenfor hovedstaden Budapest var Verstappen til slutt 18 små tusendeler foran Valtteri Bottas i Mercedes. Men for en gangs skyld var det nederlenderen som hadde marginene på sin side. Red Bull-føreren har tidligere vært nærmest pole to ganger i Mexicos Grand Prix (2017 og 2018), der han var henholdvis 86 og 26 tusendeler unna første startposisjon. Denne gang lyktes det endelig.

Det er helt utrolig. Denne har manglet. Bilen har føltes god ut hele helgen, og selvfølgelig så vet man at det alltid kommer til å bli hardt i en kvalifisering, men vi fikk det til. En stor takk til hele laget. Bilen svevde der ute i kvalifiseringen, så det var helt utrolig, sa en svært lykkelig Max Verstappen i intervjuet umiddelbart etter at bilene hadde gått i mål.

Vinner-runden forbedret han ytterligere på siste forsøk i sluttminuttene.

Verstappen fikk også spørsmål om hva han tenkte rundt det å høre på radioen at bestetid var sikret, etter at et nervøst lag hadde sendt han ut på banen i sluttminuttene. Og om hvordan selvtilliten er nødt til å vokse som følge av prestasjonen, og posisjonen han nå befinner seg i foran løpet. Nederlenderen svarte det følgende:

– Ja, absolutt. Jeg er veldig fornøyd med dagen. Det er fortsatt et løp som skal gjennomføres, som på slutten av dagen er det aller viktigste, men for meg var dagen i dag en veldig viktig en, en fin en, og en flott en for hele laget.

Foran en horde av tilreisende og ekstatiske nederlendere på tribunen.

Verstappen og hans lagkamerat i Red Bull, Pierre Gasly, toppet listen under trening nummer to fredag ettermiddag. Trening nummer en fredag formiddag, og trening nummer tre lørdag formiddag, ble et speilbilde av hverandre, med Hamilton på topp, foran Verstappen og Sebastian Vettel i Ferrari.

Det historiske øyeblikket og triumfen i lørdagens kvalifisering er altså Max Verstappens aller første pole position i karrieren. Fra før har nederlenderen syv løpseire og 26 pallplasser totalt. Han debuterte så langt tilbake som i sesongåpningen i Australia i 2015, da i en alder av rekordunge 17 år.

Nå har han et svært godt utgangspunkt for å ta sin andre seier på rad i Formel 1, og eventuelt tre seire på de siste fire løpene.

Endelig resultatliste for kvalifisering:
(Før eventuelle straffer og endringer i rekkefølge foran morgendagens løp)

Etter Q3: 
Pole position: Max Verstappen (Red Bull) - 1.14.572
2) Valtteri Bottas (Mercedes) + 0.018
3) Lewis Hamilton (Mercedes) + 0.197
4) Charles Leclerc (Ferrari) + 0.471
5) Sebastian Vettel (Ferrari) + 0.499
6) Pierre Gasly (Red Bull) + 0.878
7) Lando Norris (McLaren) + 1.228
8) Carlos Sainz (McLaren) + 1.280
9) Romain Grosjean (Haas) + 1.441
10) Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) + 1.469

Etter Q2: 
1) Lewis Hamilton (Mercedes) - 1.15.548
10) Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) + 0.970
Eliminert:
11) Nico Hülkenberg (Renault) + 1.017
12) Alexander Albon (Toro Rosso) + 1.139
13) Daniil Kvjat (Toro Rosso) + 1.144
14) Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) + 1.256
15) Kevin Magnussen (Haas) + 1.533

Etter Q1: 
1) Max Verstappen (Red Bull) - 1.15.817
15) Romain Grosjean (Haas) + 1.161
Eliminert:
16) George Russell (Williams) + 1.214
17) Sergio Perez (Racing Point) + 1.292
18) Daniel Ricciardo (Renault) + 1.440
19) Lance Stroll (Racing Point) + 1.725
20) Robert Kubica (Williams) + 2.507

Søndagens Ungarns Grand Prix starter klokken 15:10 norsk tid.
Sendingen kan følges på Viasport 1 og Viaplay fra klokken 14:30.

Powered by Labrador CMS