Numedalsrally ble sist kjørt i 2020, ettersom pandemien gjorde at arrangøren valgte å avlyse i fjor. Her ved Trond Sveinsvoll bak spakene.

Numedalsrally leverer det beste startfeltet i norsk rally på 13 år

Løpsleder Torill Karlsrud mener vi skal se på to av klassene som et grunnlag for hvorfor startfeltene vokser igjen.

Publisert

RALLY: De siste årene har Numedalsrally stort sett vært alene om å levere et tresifret antall biler på startlistene. Derfor er det heller ingen overraskelse over at det er de som etter all sannsynlighet vil være det mest populære løpet på årets kalender å stille opp i.

RALLY: De siste årene har Numedalsrally stort sett vært alene om å levere et tresifret antall biler på startlistene. Derfor er det heller ingen overraskelse over at det er de som etter all sannsynlighet vil være det mest populære løpet på årets kalender å stille opp i.

Tallet på den foreløpige startlisten torsdag viser 134 startende biler i årets utgave. Vi må tilbake til 2009 for å finne et større deltakerantall, på 154, og i årene som følger bakover holdes dette stallet stabilt høyt. Spesielt 2004 hvor hele 206 biler kjørte over startrampa i Rødberg sentrum.

Dette er naturlig nok tall som gleder løpsleder Torill Karlsrud.

– Det har jo vært litt dårligere startfelt og litt tørke på en måte i en del når nå. Men kanskje folk har hatt litt bedre tid i koronatiden og bygd seg noen biler, lurer Karlsrud på.

Sterk deltakelse i debutant

I faktaboksen i saken tar vi for oss startfeltet i løpene hvor Numedalsrally har blitt gjennomført med NM-status. Hullene i rekken skyldes avlysninger eller at de ikke har vært tildelt NM-status.

Løpslederen merker dog ikke noe annet trøkk nå enn i de andre senere årene, selv om det er 15 flere på plass nå kontra i fjor, og hele 27 flere enn 2017 som var det svakeste året etter tusenårsskiftet.

– Til å begynne med gikk påmeldingen tregt. Vi var til og med ute med en vennlig påminnelse om løpet, fordi vi syns det gikk tregt. Men plutselig så var det akkurat som en sluse åpnet seg, og det rant inn med påmeldinger. Men jeg har ingen formening om hva det skyldes, sier Karlsrud.

Torill Karlsrud, løpsleder for Numedalsrally.

Sterk deltakelse i debutant

Så tenker hun seg om litt, og ser to positive avvik fra tidligere. Og det er pågangen i de to bakerste klassene, nemlig debutanter og ungdommer. Med henholdsvis ti og syv biler betyr det at det er 17 biler alene i de bakerste rekkene som jo er de soleklare innstegsklassene til norsk rallysport.

– Det er veldig moro. Det er tydelig at det gror i rekkene når du ser på antallet på debutanter og juniorer. Så det har helt klart noe med rekrutteringen å gjøre, sier hun.

– Hvorfor tror du det er akkurat dere som tiltrekker dere flest utøvere?

– Nei, jeg tror det er mange nå i vinter som kjører med egen lommebok og har lite spons og først ser an løp for løp og får erfaring før de bestemmer seg. Så er vi jo kjent for å ha noen gromme etapper som mange har lyst til å kjøre, så det kan nok være det. Men jeg har ikke akkurat vært ute og spurt og sjekket hvorfor så mange kommer, men det er selvfølgelig veldig moro, sier hun.

Powered by Labrador CMS