Rally-EM: Nordmennene leverte alt - fra etappeseire til pallplass, brutt løp og diskvalifikasjon

Publisert
Andreas Mikkelsen. (Foto: Grégory Lenormand / ERC)
Andreas Mikkelsen. (Foto: Grégory Lenormand / ERC)

RALLY: Det ble en mildt sagt innholdsrik latvisk helg for de norske rallyførerne som stilte opp i EM-runden Rally Liepaja, og for anledningen var det hele fire norske førere til start.

For å ta det kronologisk så kan vi starte med Andreas Mikkelsen, som har hatt klare ambisjoner om å være i teten i sitt første europamesterskap i rally. Men nordmannen har fått litt å bryne seg på, og slet lenge med å henge med på tempoet med de aller beste. At han pådro seg et minutts straff for å ha kommet for sent til en etappe gjorde ikke saken noe enklere, men han avsluttet løpet sterkt med to etappeseire. Mikkelsen ville havnet på andreplass, kun 13 sekunder bak løpets vinner Nikolay Gryazin om han ikke hadde pådratt seg tidsstraffen. I stedet ble det en femteplass for Mikkelsen og kartleser Ola Fløene.

Ole Christian Veiby var tilbake i et løp igjen etter at han ble utestengt ut resten av sesongen fra Rally-VM etter brudd på covidreglementet i Rally Portugal, men det hindret ham ikke i å stille til start i Latvia. Men vondt skulle bli verre for Veiby, som først slet lenge med popoff-ventilen på sin Hyundai i20 R5. Til slutt ble han også diskvalifisert fra hele løpet fordi teamet hadde gjort modifikasjoner på bakvingen som ikke var i henhold til homologeringspapirene.

Oscar Solberg. (Foto: Alexandre Guillaumot / ERC)
Oscar Solberg. (Foto: Alexandre Guillaumot / ERC)

Størst spenning var det kanskje knyttet til Oscar Solberg, som har fått tilnærmet helsponset EM-satsing av sin fetter Oliver somfølge av premien fra Junior-EM i fjor, på 100.000 euro. Oscar Solberg fikk stille i den helt nye Rally3-klassen i en Ford Fiesta, og leverte sakene sine meget godt til å ha kjørt svært lite rally - og spesielt i en helt ny klasse for anledningen. 24-åringen fra Spydeberg klokket seg like gjerne inn til en stabil andreplass, med et tempo han har ligget jevnt på hele veien - til slutt snaue 2,5 minutt bak overlegne Ken Torn.

Ola Jr. Nore har en spennende satsing i Junior-EM i år, men det skulle dessverre ikke gå veien for unggutten fra Noresund. Han hadde plassert seg på en fin-fin tredjeplass i klassen etter åtte etapper, da det gikk galt på SS9. Han og kartleser Jørgen Eriksen slo rundt, kom seg til mål - men innså at skadene på bilen var for store til å kunne fortsette.

Ola Jr. Nore. (Foto: Grégory Lenormand / ERC)
Ola Jr. Nore. (Foto: Grégory Lenormand / ERC)
Powered by Labrador CMS