Frank Tore Larsen.

Resultatene snudd opp-ned etter nok en dramatisk sluttspurt i Rally-NM

Tre av fire NM-klasser var på langt nær avgjort før den siste og avgjørende, for ikke å si beryktede, Sagvollen-etappen.

Publisert

RALLY: Rally Hadeland fulgte opp Sigdalsrally så definitivt hva gjelder spenning helt i toppen blant de firehjulsdrevne rallybilene. Men også i de nasjonale klassene skulle det bli drama.

Men for å ta R5-bilene først; før den siste etappen hadde Ole Christian Veiby opparbeidet seg en ledelse på ti sekunder til Eyvind Brynildsen, mens Frank Tore Larsen lå hakk i hel, bare syv tideler på Larsen. Nok en gang en tidelkamp for NM-lederen, men ti sekunder kan også ryke fort for Veiby dersom han ikke har tunga rett i munnen.

Og det kan det være at han ikke hadde. Få kilometer før mål på andre gjennomkjøring a Sagvollen dundrer Volkswagen-føreren inn i en stein og blir stående. Ettersom Power Stage i NM-sammenheng har omvendt startrekkefølge på de ti beste, så var Veiby sistemann i denne pulja før de øvrige klassene skulle fullføres.

Dermed var det flere blant de nyere tohjulsdrevne bilene, R2-klassen, som ble blokkert av Veiby, mens resten av konkurrentene var i mål. Forøvrig verdt å nevne at Steve Røkland var tilbake i overlegen stil med helt ny motor, mens Tom Vidar Belgen ble dagens store positive overraskelse i klassen med et andreplass og sterkt gjennombrudd i en R2-bil. Morten Storsveen ble nummer tre her.

Tom Vidar Belgen imponerte stort i R2-klassen ved å bli nummer to bak Steve Røkland.

Men tilbake til R5-gutta, og med Veiby ute av dansen skulle det altså bli nok en tidelkamp, denne gang med Larsen og Brynildsen der førstnevnte måtte bryte Sigdalsrally. Men Larsen var i kanonform og satset nærmest liv og lemmer med en rykende fersk WRC 2-vinner Torstein Eriksen i høyrestolen. Larsen klinte til med en etappeseier på 4,7 sekunder og sikret seiersmarginen med fire sekunder.

Blant de eldre firehjulsdrevne bilene ble det også dramatikk på slutten. Martin Nygård hadde en ledelse på 12,1 sekunder på Petter Sæves Waskaas, klassens to soleklare vinnerkandidater slik sesongen har utviklet seg. Waskaas hadde dog bestemt seg og stod og kjørte på Power Stage, og hadde tatt syv sekunder på Nygård til den offisielle mellomtiden som var satt ut midtveis. Men Nygård hadde tempo han også. Kanskje med litt for mye Møllers tran i innsats, for Nygård traff eksakt samme stein som felte Veiby i R5-klassen.

Norgesmesteren fra 2019 kunne imidlertid kjøre videre, men hjulopphenget og forstillingen hadde fått seg en real trøkk, så hele forspranget ble tapt. I mål var det Waskaas som knep seieren totalt foran Nygård, med kun 3,1 sekunders margin. Even Moan tok tredjeplassen, 1:23,3 bak Subaru-føreren.

Christian Sagli tok karrierens første NM-seier med en kruttsterk avslutning, og klatret fra tredjeplass til første på den aller siste etappen.

Så er det verdt å ta med en helomvending av dimensjoner også blant nasjonalbilene med tohjulstrekk. Før siste etappe hadde Kristian Hvambsahl en ledelse på kun 6,7 sekunder til Ole Gunnar Skogli og 11,2 sekunder til Christian Sagli. Men slik skulle ikke rekkefølgen bli i mål.

Sagli kjører kanskje sin livs etappe, dog måtte han se seg slått av en annen Kongsberg-gjeng ved Jakob og Mats Peder Hvambsahl, men de var hektet av totalt og spilte ingen rolle i tetkampen. Derimot var Sagli hele 11,6 sekunder raskere enn Kristian Hvambsahl, og knep med det seieren med fire fattige tideler totalt i mål. Skogli la igjen 18,5 sekund og ble henvist til tredjeplass.

Se hele totallisten her!

Parc Fermé kommer tilbake med flere bilder og reportasjer gjennom helgen...

Powered by Labrador CMS