Russisk bilsportutøver (15) i trøbbel i kjølvannet av omstridt gestikulering etter EM-seier

Etter å ha sikret seg årets første EM-seier i gokart, skapte Artem Severiukhin i stedet helt andre overskrifter han neppe var forberedt på. Selv skjønner han ikke problemet med sin egen opptreden.

Publisert Sist oppdatert

GOKART: Det var i etterkant av årets første EM-løp i gokart i Portimao i Portugal at skandalen fant sted. Russiske Artem Severiukhin vant etter sterk kjøring gjennom helgen og gikk opp på seierspallen for å ta imot hyllesten for innsatsen.

Som følge av at alle russiske førere nå må kjøre under visse strenge betingelser fra FIA som følge av krigen i Ukraina, så har Severiukhin løst dette blant annet med å kjøre med italiensk lisens og følgelig under italiensk flagg.

Det betød at det var den italienske nasjonalsangen som runget over Portimao, og godt uti sangen skjedde det som nå har skapt store problemer for russerens videre framtid.

Gestikuleringen med to slag på brystet etterfulgt av en strak arm og hånd gir sterke nazi-assosiasjoner og konkluderes for lengst med var en soleklar nazihilsen fra 15-åringen. Og med tanke på de omstendighetene i verden som de russiske myndighetene står ansvarlig for, med de sanksjoner det medfører overfor Russland generelt, så blir ikke denne handlingen noe mindre kontroversiell og betent.

Reaksjonene lar ikke vente på seg. Twitter er allerede i fyr og flamme, og det samme er hans team - det etablerte svenske gokartteamet Ward Racing. Det tok ikke lang tid før de gikk ut med en lengre offisiell uttalelse og terminerte 15-åringens kontrakt på stedet.

Samtidig har også FIA selv våknet og startet umiddelbar etterforskning av det de omtaler som totalt uakseptabel oppførsel på pallen i Portugal.

Ifølge en talsperson fra det russiske bilsportforbundet mener Severiukhin seg totalt misforstått ved at det ikke var noe ondsinnet ved gestikuleringen hans.

– Jeg ønsker å vise til gårsdagens situasjon på podiet. Jeg vant en EM-runde og var veldig glad. Jeg er fra Russland. Jeg takket teamet og slektningene mine fra Russland. Noen så en dårlig gest i det jeg gjorde, men det er det ikke. Jeg bare takket dem. Jeg er en russer, jeg er fra Russland og jeg står opp for landet mitt, sier Severiukhin ifølge talspersonen.

Powered by Labrador CMS