Mye tyder på at denne mannen tar sitt første NM-gull i år. Christian Sagli har imponert stort blant de eldre tohjulsdrevne bilene, og leder suveren fordi han har kjørt på det jevne. Men det er ikke han som har preget statistikken på etappeseierne nevneverdig.

Sjekk hvem som har stukket av med flest etappeseire i Rally-NM denne sesongen

På tvers av norgesmesterskapets fire klasser er det oppsiktsvekkende mange likhetstrekk.

Publisert

RALLY: Til helgen skal årets Rally-NM avsluttes med tradisjonsrike Rally Hedmarken utenfor Hamar. Hele ti etapper skal kjøres, som er flest antall etapper over hele denne sesongen, og tre av dem kjøres i høstmørket allerede fredags kveld.

Så er det sånn at ettersom Rally Sokndal ble avlyst, så fikk vi allerede her en norgesmester. Martin Nygård har sikret sitt andre NM-gull for eldre firehjulsdrevne biler, men han står likevel påmeldt i sin Subaru på Hedmarken. Mest spenning er det dog i kampen om sølvmedaljen hvor det er poenglikt mellom Petter Sæves Waskaas og Even Moan.

Steve Røkland og Raymond Braaten har dominert klassen sin fullstendig denne sesongen når vi ser på antall etappeseire.

Dominerer med tohjulstrekk

I de tohjulsdrevne klassene er også gullene så godt som delt ut, både blant de eldre og de nyere.

Steve Røkland har vunnet samtlige løp hittil i år og har en ledelse på 29 poeng på Morten Storsveen. Men det skal ikke mer enn et brutt løp til og full pott til Storsveen før dette er snudd på hodet, så Røkland må virkelig ta seg hele veien hjem til mål her. Sindre Backe har også sikret bronsemedaljen ettersom Tom Vidar Belgen ikke stiller til start etter den voldsomme avkjøringen han hadde på Rally Sørland.

For de eldre så er det Christian Sagli som har vært den stødige poengplukkeren og tatt seg til mål i samtlige løp han har kjørt. Totalt fire pallplasser, der to av dem er seire, gjør at han har 30 poeng til Mats Peder Hvambsahl.

Mats Peder Hvambsahl har vunnet flest etapper for de eldre tohjulsdrevne biler, men NM-gullet ser ganske fjernt ut likevel.

Dermed er scenarioet ganske likt som for de nyere tohjulsdrevne bilene; Sagli må bryte og Hvambsahl må i tillegg til seier også ta minst ett Power Stage-poeng hvis han skal snyte den sindige Kongsvinger-gutten fra sitt første NM-gull. I motsatt fall kan også Hvambsahl bryte, og da er både Kristian Hvambsahl Eriksen og Ole Gunnar Skoglig begge på skuddhold til å knipe sølvet.

Førstemann til mål i toppklassen

Hva gjenstår da? Jo - selvfølgelig. Gromklassen. De nyere firehjulsdrevne bilene, eller Rally2- og R5-bilene. Der er det første mann til mål av Eyvind Brynildsen og Frank Tore Larsen. Førstnevnte kommer rett fra en strålende innsats i den greske VM-runden i rally, mens den regjerende norgesmesteren Larsen må bevise at hans to seire og to pallplasser foruten det brutte løpet på Sigdal ikke har vært noen tilfeldighet.

Egentlig kunne også Ole Christian Veiby vært med i denne kampen, men han har meldt overgang til Rallycross-VM, der helgens NM-finale krasjer med den portugisiske VM-runden. Dermed er bronsen allerede sikret for Veiby, ettersom verken Marius Aasen eller Anders Grøndal er i nærheten av å utfordre en medaljeplass.

Disse har vunnet flest etapper

Bjørn Roger Andersen Sjøgren hadde all grunn til å smile etter endt Numedalsrally i år. For jammen er han ikke omtrent den eneste «dark horsen» i klasse 13 som har stukket av med en etappeseier.

Men - denne saken handler om mer enn bare poeng. Den handler også om etappeseire, for det gir i det minste en slags indikasjon på hvordan tempoet har vært der ute, uavhengig av poengsankingen.

Totalt 35 etapper er kjørt hittil i år, og i toppklassen er det Ole Christian Veiby som har vært den mest stødige sankeren av etappeseire, og følgelig den eneste som har vunnet etapper i hvert eneste løp. Han har også 16 etappeseire, som gir en seiersprosent på 46.

I tre av fire klasser har vi kun fire etappevinnere per klasse, hvor det gjerne er slik at i alle fall én skiller seg veldig ut, mens det er en og annen etterslenger som har karret til seg noen ytterst får etappeseire. Og spesielt i nyere 2WD og eldre 4WD så har klassene vært dominert av to Kongsvinger-gutter som har gjort mer eller mindre rent bord i henholdsvis Steve Røkland og Martin Nygård som har vunnet 63 og 69 prosent av etappene i klassen.

Klassen med den største jevnheten er da de eldre tohjulsdrevne bilene. Og selv om det er Sagli som leder denne klassen suveren, så vant han ikke en eneste etappe i vintersesongen. Han slumpet inn én etappeseier på Sørlandet, men klinte like gjerne til med syv av åtte etappeseire på Aurskog-Høland Rally, og klatret med det opp på andreplass på lista. Mats Peder Hvambsahl har 11 etappeseire, i underkant av en tredjedel, og har vunnet etapper i samtlige løp utenom Aurskog-Høland Rally.

I tabelloversikten under får du full overiskt over hvem som har sanket hva gjennom de fem NM-rundene som er blitt kjørt.

Powered by Labrador CMS